SiolNET. Novice Svet
0,84

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 19:21

  ZDA

V restavracijo in na množične dogodke le še s potrdilom #video

0,84

termometer

V Italiji je od danes za vstop v zaprte prostore, kot so restavracije in kulturne ustanove, ter na množične dogodke nujno covidno potrdilo. Potrdilo morajo Italijani predložiti za vstop v notranje prostore gostinskih lokalov, športne dvorane, muzeje, kinematografe in gledališča, igralnice, bazene ter za obisk športnih dogodkov in koncertov ali za kongrese. Izjema velja za mlajše od 12 let in tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Uvedba covidnega potrdila je med Italijani naletela na ostro nasprotovanje. Temu najglasneje nasprotujejo lastniki lokalov, ki so se večkrat zbrali tudi na ulicah italijanskih mest.

V četrtek je italijanska vlada odločila še, da bodo morali od jeseni s covidnim potrdilom razpolagati tudi učitelji, profesorji in študenti, zahtevano bo tudi za potnike na medkrajevnih vlakih in avtobusih, trajektih in na letalih.

Okužbe v Italiji rastejo

V Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, se sicer število okuženih znova zvišuje, v zadnjem dnevu so potrdili 7.230 novih okužb s koronavirusom. Pozitivnih je bilo 3,4 odstotka opravljenih testov. Doslej so z vsemi odmerki cepiva proti bolezni covid-19 cepili okoli 62 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let.

Slovenska zahodna soseda se tako pridružuje več državam, v katerih je za vstop v restavracije in druge zaprte prostore obvezna predložitev covidnega potrdila. To je obvezno tudi v Sloveniji.

Covidno potrdilo lahko dobijo že po prvem odmerku cepiva proti covid-19, prav tako ga prejmejo tisti, ki so to bolezen preboleli, in tisti, ki imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

velika Britanija letališče potniki Novice Slovenija v očeh Angležev zelena, brez skrbi na pot, ne glede na cepljenje #video Kolesarstvo splošna Sportal Koronavirus: odpovedani že dve dirki svetovne serije UKC Maribor Novice Bolniki s covid-19 v slovenskih bolnišnicah večinoma starejši, nekaj tudi cepljenih cepivo, cepljenje Novice V ZDA proti covid-19 cepljenih 70 odstotkov odraslih Američanov Digitalno potrdilo, PCT Digisvet Preverjanje PCT: kaj o vas izvejo v tujini in kaj v Sloveniji
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:21 06.08.2021

  ZDA

  Bela hiša je danes sporočila, da so glede na podatke Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v ZDA proti covidu-19 povsem cepili polovico prebivalcev. V zadnjih 24 urah so opravili 821 tisoč cepljenj, od tega 555 tisoč s prvimi odmerki.

  V ZDA so cepljenje proti covidu-19 začeli sredi decembra lani. Za polno cepljenje četrtine prebivalstva ZDA so morali preteči štirje meseci, da so prišli do polovice, pa še štirje meseci in pol. ZDA imajo okrog 328 milijonov prebivalcev.

  Po podatkih CDC so v zadnjem tednu dni na dan povprečno opravili cepljenje s 699.261 odmerki cepiv Pfizerja, Moderne ali Johnson & Johnsona. Najbolje jim je šlo sredi aprila, ko so na dan opravili povprečno več kot tri milijone cepljenj.

  Zaradi agresivnejše različice novega koronavirusa delta ameriški politiki, na čelu s predsednikom Joejem Bidnom, in zdravstveni strokovnjaki intenzivno pozivajo Američane, ki tega še niso storili, naj se cepijo. Biden je danes ponovil, da koronavirus jemlje povsem nepotreben davek.

  "Danes bo zaradi različice delta umrlo 400 ljudi, kar je tragedija, saj bi lahko skoraj vse te smrti preprečili, če bi se ljudje cepili," je dejal Biden, ki je dodal tudi, da je najmanj en odmerek cepiva doslej dobilo 193 milijonov Američanov.

  Biden je komentiral tudi poročilo ministrstva za delo ZDA o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v juliju, ki je ugotovilo 943 tisoč neto novih delovnih mest in upad stopnje brezposelnosti na 5,4 odstotka na leto. Poudaril je, da je dobra statistika predvsem posledica tega, da se je doslej cepilo veliko ljudi.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin