Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 12. 2023,
9.28

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

Natisni članek

Vladimir Putin Volodimir Zelenski Vojna v Ukrajini

Ponedeljek, 18. 12. 2023, 9.28

4 mesece, 1 teden

Ukrajinci na bojišču vse bolj prisiljeni v spremembo taktike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76
Ukrajina, vojska, vojak, tank |  Ukrajina se je že soočala s pomanjkanjem streliva, saj so se zahodne sile borile za vzdrževanje zalog.  | Foto Reuters

Ukrajina se je že soočala s pomanjkanjem streliva, saj so se zahodne sile borile za vzdrževanje zalog.

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska naj bi bila zaradi upada tuje pomoči že prisiljena zmanjšati nekatere vojaške operacije, pravi general Oleksandr Tarnavski, ki trdi, da se enote soočajo s pomanjkanjem streliva vzdolž celotne frontne črte, kar ustvarja velik problem za Kijev. Ukrajina se še vedno močno opira na zahodne dobave streliva in orožja, zlasti na dobave raket dolgega dosega in sistemov zračne obrambe. 

General Tarnavski je za Reuters povedal, da državi primanjkuje topniških granat, zlasti za orožje iz sovjetskega obdobja.

"Količine, ki jih imamo, glede na naše potrebe niso zadostne," je dejal. "Zaloge prerazporejamo in ponovno načrtujemo naloge, ki jih zdaj zmanjšujemo in smo si jih sicer že zadali."

Povedal je še, da zmanjševanje tuje vojaške pomoči že vpliva na aktivnosti na bojišču in sili v spremembo taktike. "Na nekaterih področjih smo prešli v obrambo, na nekaterih nadaljujemo z ofenzivnimi akcijami. Rezerve pripravljamo za naše nadaljnje obsežne akcije. Njihov namen ostaja. Spreminjajo se le njihova dejanja in taktika."

Njegova opozorila se nanašajo na blokado pomoči Ukrajini, tako iz EU kot ZDA. Republikanci ameriškega kongresa so v začetku meseca najprej blokirali 55 milijard evrov pomoči za Ukrajino. Temu je sledila madžarska blokada dogovora o pomoči EU v višini 50 milijard evrov prejšnji teden.

Voditelji EU sicer zatrjujejo, da Ukrajina ne bo ostala brez podpore. EU se je zavezala, da bo Ukrajini poslala milijon topniških izstrelkov do marca 2024, vendar jih je bilo doslej dostavljenih le 480 tisoč. 

V poveljniškem štabu ukrajinske vojske našli prisluškovalno napravo

V enem od prostorov v štabu ukrajinske vojske, ki naj bi jih v prihodnosti uporabljal vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni, je ukrajinska varnostna služba v nedeljo našla prisluškovalno napravo, ki ni delovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po do zdaj znanih podatkih je bila naprava v nedelujočem stanju. Poudarjamo, da ni bila najdena neposredno v pisarni Valerija Zalužnega, temveč v enem od prostorov, ki bi jih lahko uporabljal v prihodnosti," je v izjavi navedla ukrajinska varnostna služba.

Dodali so, da poleg domnevno nedelujoče prisluškovalne naprave, ki jo bodo še preučili, niso našli nobenega medija za shranjevanje podatkov ali drugih sredstev za prenos zvoka na daljavo.

Napetost narašča

Tako ukrajinski kot tuji mediji so v zadnjem času poročali o naraščajočih napetostih v odnosih med Zalužnim in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poroča AFP.

Zalužni je novembra dejal, da je v sporu med Rusijo in Ukrajino prišlo do pat položaja, s čimer se Zelenski ni strinjal, njegovo oceno so zavrnili tudi v Kremlju. Ukrajinske oblasti se medtem trudijo, da bi svoji državi v boju proti ruskim silam zagotovile nadaljnjo podporo zahodnih zaveznic.

Tajvanski tank
Novice Resno svarilo: "To lahko vodi v tretjo svetovno vojno"
Ukrajinski svetnik, granate
Novice Ukrajinski svetnik med sejo odvrgel granate in ranil 26 ljudi #video
Robert Golob
Novice Golob: Orban je v svojih stališčih glede Ukrajine osamljen #video
Robert Golob
Novice Golob: EU glede BiH še nikoli ni bila tako enotna #video
Ne spreglejte