Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2023,
6.17

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

Ukrajina širitev EU Bližnji vzhod migracije proračun Vrh EU Evropska unija

Petek, 15. 12. 2023, 6.17

4 mesece, 2 tedna

Golob: Orban je v svojih stališčih glede Ukrajine osamljen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Na zasedanju voditeljev držav članic EU se je pokazalo, da je madžarski premier Viktor Orban v svojih stališčih glede Ukrajine osamljen, je po koncu vrha v Bruslju povedal slovenski premier Robert Golob. Po njegovem mnenju se je sicer Orban pri odločanju o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino znal umakniti v pravem trenutku.

"Včeraj se je jasno pokazalo, da je madžarski premier v svojih stališčih osamljen. Mislim, da je to glavno sporočilo, ki ga je dobil od vseh nas," je Golob povedal glede Orbanovih stališč o podpori Ukrajini. Na vprašanje, kakšno sporočilo EU pošilja s tem, da se je eden od ključnih članov pri odločanju o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino umaknil iz dvorane, je Golob odgovoril, da gre za pozitivno sporočilo.

"Včasih se je treba umakniti zato, da se sprejmejo pomembne odločitve. Jaz mislim, da je to pozitivno sporočilo, ker se je znal umakniti v pravem trenutku," je povedal.

Orban preprečil dogovor o nadaljnji makrofinančni podpori Ukrajini

Medtem ko je madžarski premier pri začetku pristopnih pogajanj s Kijevom nekoliko popustil, pa je preprečil dogovor o nadaljnji makrofinančni podpori Ukrajini v okviru revizije večletnega finančnega okvirja EU.

"Izkupiček nočne izmene: veto na 50 milijard evrov za Ukrajino in veto na revizijo večletnega finančnega okvirja. K zadevi se bomo vrnili prihodnje leto na zasedanju Evropskega sveta po ustrezni pripravi," je na družbenem omrežju X zapisal madžarski premier.

Golob je poudaril, da so po 13 urah proračunskih pogajanj dosegli kompromis, s katerim se je strinjalo 26 držav članic. Dogovorili so se, da dajo Madžarski do konca januarja oziroma začetka februarja čas, da znova premisli, ali se bo pridružila drugim ali ne.

"Če se ne bo pridružila, bomo sprožili načrt B," je povedal Golob, pri čemer pa ni želel razkriti podrobnosti tega rezervnega načrta.

Povečanje proračuna za skoraj 65 milijard evrov

Zadnji pogajalski okvir, ki ga je pripravil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, po neuradnih informacijah predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov za prihodnja štiri leta.

V to je vštetih 50 milijard evrov za makrofinančno pomoč Ukrajini, od tega je 33 milijard posojil in 17 milijard nepovratnih sredstev. Poleg tega predvideva dodatnih 9,6 milijarde evrov za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami ter 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad. Glede na zadnje pogajalsko izhodišče bi 1,5 milijarde namenili tudi za spodbujanje konkurenčnosti gospodarstva.

Po neuradnih informacijah bi potrebovali 21 milijard evrov dodatnih prispevkov članic, kar je 1,5 milijarde manj kot v prejšnjem predlogu. S prerazporeditvami obstoječih sredstev pa bi pridobili 10,6 milijarde evrov.

Pogajanja o MFF bodo tako voditelji po neuradnih informacijah nadaljevali v začetku prihodnjega leta.

Viktor Orban
Novice Vrh EU zaradi Poljske in Madžarske brez sklepov o migracijah
Andrzej Duda, predsednik, Poljska
Novice Poljska odločno proti dogovoru o migrantih: To je diktat Bruslja in Berlina!
Robert Golob
Novice Golob: EU glede BiH še nikoli ni bila tako enotna #video
Ne spreglejte