SiolNET. Novice Svet
0,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Pirenejih potrebujejo več medvedov za vzdrževanje populacije

0,43

termometer

medved
V Pirenejih trenutno živi okoli 40 medvedov, Francija pa jih je tja začela naseljevati iz Slovenije v letu 1996. Foto: Reuters

V Pirenejih bi po mnenju aktivistov potrebovali še več medvedov, da bi zagotovili preživetje populacije teh zveri v Franciji in Španiji, je ocenila skupina za zaščito medvedov. Spomladi so v francoski del Pirenejev naselili dve medvedki iz Slovenije, kar je sprožilo protest med kmeti.

"Dobra novica leta je, da smo dobili še dve medvedki," so poudarili v združenju Ferus. Vendar pa je, kot so dodali, pred njimi še dolga pot, da zagotovijo ohranitev populacije. S povečanjem števila medvedov želijo krepiti biotsko raznovrstnost kljub nasprotovanju kmetov, ki se bojijo za ovce, ki jih medvedje napadajo.

V Pirenejih trenutno živi okoli 40 medvedov, Francija pa jih je tja začela naseljevati iz Slovenije v letu 1996. V društvu, ki si prizadeva za povečanje števila medvedov, upajo, da bosta medvedki iz Slovenije - Claverina in Sorita - prihodnje leto že imeli mladiče.

Miha Mlakar medvedji fotosafari Novice Največji odvzem medvedov do zdaj: zakaj jih mora umreti 200

Število medvedov ključno za ohranjanje ekosistema

Po njihovi oceni je namreč prav število medvedov ključno za ohranjanje krhkega ekosistema, ki ga ogrožajo podnebne spremembe in človeška aktivnost. S tem pa se ne strinjajo kmetje, ki zaradi napadov medvedov na drobnico od vlade terjajo odškodnino. Letos naj bi se število napadov povečalo za okoli 70 odstotkov.

Ferus je decembra sicer Francijo naznanil Evropski komisiji, saj so prepričani, da država ne stori dovolj za zaščito volkov. V Franciji je trenutno okoli 500 volkov.

Rjavi medved Novice Okoljevarstveniki s tožbo proti odstrelu medvedov rjavi medved Novice Vlada odobrila odstrel 175 medvedov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin