SiolNET. Novice Slovenija
0,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Okoljevarstveniki s tožbo proti odstrelu medvedov

0,34

termometer

Rjavi medved
V organizaciji Alpe Adria Green so prepričani, da je odstrel medvedov v nasprotju z ustavo. Foto: STA

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green bo odlok vlade o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda iz narave izpodbijala na upravnem sodišču. Prepričani so namreč, da je odlok med drugim v nasprotju z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva. Pričakujejo, da bo sodišče vladni odlok razveljavilo.

Kot so sporočili iz Alpe Adria Green, je vlada odlok potrdila kljub številnim pripombam nevladnih organizacij na njegov osnutek.

Miha Mlakar medvedji fotosafari Novice Največji odvzem medvedov do zdaj: zakaj jih mora umreti 200

Za odstrel predvidenih 175 rjavih medvedov

Vlada je odlok, po katerem je do 30. septembra 2019 predviden odvzem 200 medvedov, sprejela konec prejšnjega meseca. Za odstrel je predvidenih 175 medvedov, lovci lahko to storijo do 30. aprila 2019. V prej omenjeni okoljevarstveni organizaciji so prepričani, da je odlok v nasprotju z ustavo, zakonom o ohranjanju narave in direktivo o habitatih.

Ustava državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva, zakon o ohranjanju narave pa med naravne vrednote prišteva tudi živalske vrste, so med drugim zapisali v Alpe Adria Green. Izpostavili so tudi, da so "divje živali tudi naše naravno bogastvo, kot izhaja iz zakona o divjadi in lovstvu". Pričakujejo, da bo upravno sodišče odlok vlade razveljavilo.

rjavi medved Novice Vlada odobrila odstrel 175 medvedov

Sodišče odločilo, da razlogi za odstrel volkov niso utemeljeni

Upravno sodišče je sicer že odločalo o izločitvi volkov. Čeprav je bil v javni obravnavi predlog, po katerem bi lahko iz narave odvzeli 11 volkov, lovci tega ne bodo smeli narediti. Na ministrstvu za okolje in prostor, ki bdi nad populacijo zveri, so namreč volka iz odloka izločili, saj je sodišče ugotovilo, da razlog družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin