Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2019,
7.40

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Natisni članek

Francija praznik vojaška parada Pariz

Nedelja, 14. 7. 2019, 7.40

4 leta, 9 mesecev

V Parizu ob državnem prazniku pripravili veličastno vojaško parado #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

2

Vojaška parada v Parizu | Državni praznik so v Parizu zaznamovali z veličastno vojaško parado. | Foto Reuters

Državni praznik so v Parizu zaznamovali z veličastno vojaško parado.

Foto: Reuters

V Parizu so z veliko vojaško parado zaznamovali padec trdnjave Bastilja leta 1789, ki je bil uvod v francosko revolucijo. Letošnja parada, na kateri so poleg francoske sodelovale tudi vojske več drugih držav članic EU, je minila v znamenju evropskega vojaškega sodelovanja. Francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu se je v francoski prestolnici pridružilo več evropskih voditeljev.

Skupaj je na paradi sodelovalo 4.300 vojakov, 196 vojaških vozil, 237 konj, 69 letal in 39 helikopterjev. Francoski vojski so pridružile vojske devetih držav članic EU, ki poleg Francije sodelujejo v pobudi evropske vojaške skupine za hitro posredovanje. To so Belgija, Danska, Finska, Nemčija, Nizozemska, Estonija, Španija, Portugalska in Velika Britanija.

Fotogalerija
1 / 5

Vse omenjene države so bile na današnji slovesnosti na Elizejskih poljanah zastopane na ravni predsednikov, premierjev ali obrambnih ministrov. Med njimi je bila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, medtem ko odhajajoče britanske premierke Therese May ni bilo v Pariz. Parade sta se udeležila tudi odhajajoči predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Prebežniki
Novice Italija za vzpostavitev humanitarnih koridorjev v EU za prebežnike

Macron: Še nikoli po koncu druge svetovne vojne Evropa ni bila tako pomembna

Francoski predsednik Emmanuel Macron je na sobotnem sprejemu za francoske vojake pojasnil, da je tesnejše evropsko sodelovanje na področju obrambe ena od ključnih prioritet njegovega predsedniškega mandata. "Še nikoli po koncu druge svetovne vojne Evropa ni bila tako pomembna," je v poslanici ob prazniku sporočil Macron.

Namen zgoraj omenjene pobude, ki sicer ni del obrambnega sodelovanja EU, je po njegovih besedah "delovati skupaj in okrepiti sposobnost za skupno delovanje". Ob robu slovesnosti se je zbralo tudi okoli 50 Macronovih nasprotnikov iz vrst protestnega gibanja rumenih jopičev, ki so francoskega predsednika izžvižgali.

Fotogalerija
1 / 4

Veliko pozornosti je na paradi požel francoski izumitelj Franky Zapata. Nad Elizejskimi poljanami je poletel s posebno lebdečo desko (Flyboard Air), ki jo je izumil sam. Za to napravo se po besedah francoske obrambne ministrice Florence Parly zanima tudi francoska vojska.

Amazon
Novice V Franciji bodo kljub grožnjam ZDA obdavčili tehnološke velikane
Ne spreglejte