Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 7. 2019,
12.30

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

7

Natisni članek

prebežnik migranti Italija migracije

Nedelja, 14. 7. 2019, 12.30

4 leta, 9 mesecev

Italija za vzpostavitev humanitarnih koridorjev v EU za prebežnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,32

7

Prebežniki | Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi se zavzema za vzpostavitev humanitarnih koridorjev, po katerih bi prebežniki prišli v EU. | Foto Reuters

Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi se zavzema za vzpostavitev humanitarnih koridorjev, po katerih bi prebežniki prišli v EU.

Foto: Reuters

Italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi bo na ponedeljkovem zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije v Bruslju predstavil predloge za evropski pristop na področju migracij. Med drugim se zavzema za vzpostavitev humanitarnih koridorjev, po katerih bi prebežniki prišli v EU.

"Ne moremo še naprej obravnavati posameznih primerov in vsakič posebej iskati nujnih rešitev. Potrebujemo strukturiran in stabilen mehanizem," je poudaril v pogovoru za nedeljsko izdajo italijanskega časnika Corriere della Sera poudaril italijanski zunanji minister Enzo Moavero Milanesi.

Vozilo tihotapca
Novice Prebežnike nameraval iz Slovenije prepeljati v Italijo #foto

"Migranti ne iščejo italijanskih, grških ali malteških obal. Iščejo Evropo."

"Migranti ne iščejo italijanskih, grških ali malteških obal. Iščejo Evropo. Zato moramo najti rešitev na evropski ravni," je povedal vodja italijanske diplomacije. Zavzel se je tudi za to, da bi lahko ljudje z vojnih območij prošnjo za azil vložili izven EU, in sicer v evropskem uradu v tretji državi, kjer so razmere mirne in ki je prebežnikom najbližje: "Migranti, ki imajo pravico do azila, morajo priti na varen način v Evropo, ne da bi morali plačevati tihotapcem."

"Migranti ne iščejo italijanskih, grških ali malteških obal. Iščejo Evropo. Zato moramo najti rešitev na evropski ravni," je povedal vodja italijanske diplomacije. | Foto: Reuters "Migranti ne iščejo italijanskih, grških ali malteških obal. Iščejo Evropo. Zato moramo najti rešitev na evropski ravni," je povedal vodja italijanske diplomacije. Foto: Reuters

EU bi v skladu z njegovim predlogom prebežnike, ki bi bili upravičeni do azila, vozila z letali, da bi se izognili trgovcem z ljudmi in nevarni plovbi. Italijanski zunanji minister predlaga tudi vzpostavitev tako imenovanih prostih območij v več državah članicah EU, v katerih bi ljudje čakali na premestitev v druge države članice.

Taksi
Novice Prebežnik iz Iraka z olfa nožem nad taksista, nato pa napadel še policista #video

Sistem bi deloval samo, če bo sodelovalo dovolj držav članic EU

Prebežnike bi morali po njegovem mnenju porazdeliti v skladu z objektivnimi in jasnimi kriteriji, sistem pa bo deloval samo, če bo sodelovalo dovolj držav. V zadnjih mesecih se je v EU namreč spet odprlo vprašanje delitve bremen pri spoprijemanju z migracijami, potem ko sta Italija in Malta zavrnili več ladij z rešenimi prebežniki, zaradi česar so bili ti več dni ali celo več tednov na morju.

Moavero Milanesi je v pogovoru za italijanski časnik podprl poziv Združenih narodov, da bi EU obnovila pomorske reševalne operacije v Sredozemskem morju. Zavzel se je tudi za to, da bi EU namenila več pomoči državam izvora, in za tesnejše sodelovanje med policijami držav EU za boj proti tihotapcem prebežnikov.

Ne spreglejte