Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
7.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

policija volišče parlament Pakistan volitve

Četrtek, 8. 2. 2024, 7.04

2 meseca, 2 tedna

V Pakistanu zaradi volitev prekinili mobilno telefonijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
Pakistan, volitve | Volišča bodo odprta od poldneva po srednjeevropskem času oziroma 8. ure po lokalnem času. Po torkovem hudem predvolilnem nasilju bo za varnost skrbelo pol milijona dodatnih policistov. | Foto Reuters

Volišča bodo odprta od poldneva po srednjeevropskem času oziroma 8. ure po lokalnem času. Po torkovem hudem predvolilnem nasilju bo za varnost skrbelo pol milijona dodatnih policistov.

Foto: Reuters

V Pakistanu so se danes odprla volišča, kjer bo okoli 128 milijonov ljudi lahko izbiralo med več tisoč kandidati za poslance spodnjega doma parlamenta in štirih regionalnih parlamentov. Volitve so že zaznamovali tako nasilje kot obtožbe o manipulacijah, zmaga pa se obeta bivšemu premierju Navazu Šarifu in njegovi stranki Muslimanska liga (PML-N).

Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem času, okoli 128 milijonov volivcev pa bo svoj glas lahko oddalo do 17. ure. Za položaje v spodnjem domu parlamenta in štirih regionalnih parlamentov se poteguje skoraj 18.000 kandidatov iz 150 strank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prekinili mobilno telefonijo

Le dan pred volitvami je bilo v eksplozijah avtomobil bomb pred volilnima uradoma kandidatov v provinci Balučistan na jugozahodu države ubitih najmanj 28 ljudi, ranjenih pa več kot 30.

V luči tega danes za varnost skrbi več kot 650.000 vojakov in policistov, pakistansko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo za čas volitev zaprte kopenske meje z Iranom in Afganistanom.

Oblasti so tik pred odprtjem volišč zaradi vzdrževanja javnega reda in miru prekinile storitve mobilne telefonije po vsej državi. Organizacija NetBlocks, ki sicer nadzoruje delovanje spletnih strani po vsem svetu, je opozorila, da začasna prekinitev storitev ogroža poštenost volitev.

"Ta praksa je v osnovi nedemokratična in omejuje delo neodvisnih volilnih opazovalcev ter povzroča nepravilnosti v volilnem postopku. Trenutni izpad interneta na dan volitev v Pakistanu pa je po resnosti in obsegu med največjimi, kar smo jih zabeležili v kateri koli državi," je opozoril direktor NetBlocksa Alp Toker.

Predvolilni boj so sicer zaznamovale obtožbe o manipulacijah po onemogočanju stranke PTI zaprtega nekdanjega premirja Imrana Kana, zmagovalca zadnjih volitev leta 2018, ki je izgubil pomembno podporo vojske in je zdaj v zaporu. Zmaga se tokrat obeta Šarifu, ki bi lahko že četrtič postal premier s svojo Muslimansko ligo (PML-N).

Ankete kažejo, da bo stranka PML-N verjetno morala oblikovati koalicijo, morda s Pakistansko ljudsko stranko (PPP) Bilavala Buta Zardarija, ki tako kot omenjeni stranki že desetletja prevladuje v državni politiki.

Imran Kan
Novice Volitve brez najpriljubljenejšega politika, ki je v zaporu

Ankete kažejo, da bo njegova PML-N verjetno morala oblikovati koalicijo, morda s Pakistansko ljudsko stranko (PPP) Bilavala Buta Zardarija, ki tako kot omenjeni stranki že desetletja prevladuje v državni politiki.

Iran in Pakistan
Novice Iran in Pakistan nameravata zmanjšati napetosti
Pakistan Iran
Novice Pakistan vrača Iranu: napadli sedem lokacij, ubiti ženske in otroci
Iran
Novice Iran raketiral Pakistan: ubita sta bila dva otroka
Ne spreglejte