Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
6.24

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

jedrsko orožje napad Iran Pakistan

Četrtek, 18. 1. 2024, 6.24

3 mesece, 2 tedna

Pakistan vrača Iranu: napadli sedem lokacij, ubiti ženske in otroci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
Pakistan Iran | Zadnji incident pomeni veliko stopnjevanje med sosednjima silama.  | Foto X/@zarrar_11PK

Zadnji incident pomeni veliko stopnjevanje med sosednjima silama.

Foto: X/@zarrar_11PK

Pakistan je danes sporočil, da je izvedel zračne napade na položaje oboroženih skupin v Iranu, potem ko so iranske sile v torek napadle pakistansko ozemlje. Iranski državni mediji so medtem poročali o eksplozijah na jugovzhodu države, v katerih je bilo ubitih devet ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pakistan je danes sporočil, da je izvedel zračne napade na položaje oboroženih skupin v Iranu, potem ko so iranske sile v torek napadel pakistansko ozemlje. Iranska uradna tiskovna agencija IRNA je sprva poročala, da je bilo na več območjih v okolici mesta Saravan slišati eksplozije, v katerih so bile ubite tri ženske in štirje otroci, pri čemer se je sklicevala na navedbe predstavnika lokalnih oblasti. Pozneje pa je sporočila, da sta bila v napadih ubita še dva moška in da je skupno število smrtnih žrtev naraslo na devet.

"Pakistan je davi izvedel vrsto zelo usklajenih in ciljno usmerjenih vojaških napadov na skrivališča teroristov v iranski pokrajini Sistan in Balučistan," je v izjavi za javnost zapisalo pakistansko zunanje ministrstvo. Dodali so, da je bilo ubitih več teroristov.

Pojasnili so še, da so napade izvedli na podlagi verodostojnih obveščevalnih podatkov o bližajočih se obsežnih terorističnih dejavnostih.

Ob tem so v Islamabadu poudarili, da Pakistan v celoti spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Irana in da je bil edini cilj današnjih napadov obramba varnosti in nacionalnih interesov Pakistana.

Slišati je bilo več eksplozij 

Iranska uradna tiskovna agencija IRNA je poročala, da je bilo na več območjih v okolici mesta Saravan slišati več eksplozij, pri čemer se je sklicevala na navedbe predstavnika lokalnih oblasti.

Iranski medij IRNA piše, da varnostni uradniki preiskujejo, kaj se je zgodilo. Tako Pakistan kot Iran se že dolgo spopadata s skrajneži v nemirni regiji vzdolž njune 900 kilometrov dolge meje, vendar zadnji incident pomeni veliko stopnjevanje med sosednjima silama in se je zgodil, ko se regionalna sovražnost na Bližnjem vzhodu krepi zaradi izraelske vojne v Gazi.

V torek Iran raketiral Pakistan 

Pakistan je v sredo potrdil, da je Iran na njegovem ozemlju v torek zvečer izvedel zračni napad, v katerem so ubili dva otroka. Islamabad je napad obsodil kot popolnoma nesprejemljiv in poudaril, da ga Pakistan ni izzval. Pakistan je po napadu tudi poklical na pogovor najvišjega iranskega diplomatskega predstavnika v Islamabadu zaradi kršitve pakistanskega zračnega prostora.

Iran, ki je v torek izvedel napade tudi na t.i. protiiranske teroristične skupine v Iraku in Siriji, je v sredo pojasnil, da so njegove sile v Pakistanu napadle teroristično skupino Džajš al Adl. Poudaril je, da je bil napad odgovor na nedavne napade te skupine v Iranu. Dodal je, da Iran spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Pakistana, a ne bo dovolil, da bi bila ogrožena njegova nacionalna varnost.

Evropska unija izrazila globoko zaskrbljenost

Evropska unija je izrazila globoko zaskrbljenost zaradi "spirale nasilja" na Bližnjem vzhodu, potem ko sta Iran in Pakistan v zadnjih dneh izvedla medsebojne zračne napade. K zadržanosti pa je pozval generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Izrazi zaskrbljenosti in pozivi k deeskalaciji razmer prihajajo tudi iz Moskve in Pekinga. "Vsi ti napadi, tudi v Pakistanu, Iraku in Iranu, nas zelo skrbijo, saj kršijo suverenost in ozemeljsko celovitost držav ter destabilizirajo celotno regijo," je danes v Bruslju dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Dodal je, da Evropska unija poziva vse akterje v regiji k zadržanosti in deeskalaciji razmer s pomočjo diplomatskih sredstev.

K zadržanosti je pozval tudi Guterres. "Generalni sekretar je zelo zaskrbljen zaradi nedavne izmenjave vojaških napadov med Iranom in Pakistanom, ki naj bi povzročili žrtve na obeh straneh," je dejal njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Iz Moskve so sporočili, da z zaskrbljenostjo spremljajo razmere na mejnem območju med Iranom in Pakistanom, ki so se v zadnjih dneh zaostrile. "Vse strani pozivamo k zadržanosti in reševanju vprašanj izključno s političnimi in diplomatskimi sredstvi," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Kitajska je izrazila pripravljenost posredovati v konfliktu med državama. "Kitajska iskreno upa, da bosta obe strani ravnali mirno in zadržano ter se izognili stopnjevanju napetosti. Prav tako smo pripravljeni igrati konstruktivno vlogo pri deeskalaciji razmer, če bosta obe strani to želeli," je sporočila predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning.

Več o včerajšnjem napadu najdete na spodnji povezavi:

Iran
Novice Iran raketiral Pakistan: ubita sta bila dva otroka
Ne spreglejte