Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 6. 2024,
11.32

Osveženo pred

2 dneva, 13 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

laburistična stranka parlamentarne volitve volitve Velika Britanija Rishi Sunak Keir Starmer

Četrtek, 27. 6. 2024, 11.32

2 dneva, 13 ur

V ospredju zadnjega soočenja pred volitvami na Otoku nova afera konservativcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
Rishi Sunak, britanski premier | Po besedah Sunaka je edini način za sklenitev novega sporazuma z Unijo omogočiti "prosto gibanje skozi zadnja vrata". "Ne bomo se vrnili v EU, ne bomo ponovno vstopili na enotni trg ali v carinsko unijo in ne bomo sprejeli prostega gibanja," pa je po poročanju BBC dejal Starmer in izrazil prepričanje, da se lahko doseže boljši dogovor. | Foto Gulliverimage

Po besedah Sunaka je edini način za sklenitev novega sporazuma z Unijo omogočiti "prosto gibanje skozi zadnja vrata". "Ne bomo se vrnili v EU, ne bomo ponovno vstopili na enotni trg ali v carinsko unijo in ne bomo sprejeli prostega gibanja," pa je po poročanju BBC dejal Starmer in izrazil prepričanje, da se lahko doseže boljši dogovor.

Foto: Gulliverimage

Vodja britanskih konservativcev in aktualni premier Rishi Sunak ter njegov izzivalec na prihajajočih volitvah, vodja laburistov Keir Starmer, sta se v sredo pomerila na zadnjem predvolilnem televizijskem soočenju. V ospredju so bili medsebojni očitki, povezani z afero konservativcev glede stav na datum volitev, migracijami in davki.

Soočenje je med drugim zaznamovala nova afera konservativcev, povezana s stavami članov stranke na datum volitev, ki jih je Sunak konec maja kljub pričakovanju večine, da bodo potekale jeseni, sklical za 4. julij. Besedni spopad o škandalu je v veliki meri zasenčil razpravo o ključnih politikah, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sunak je Starmerja obtožil, da imajo laburisti s svojim načrtom za zmanjšanje priseljevanja ljudi za norca, ta pa mu je vrnil z obtožbo, da kot premier ni v stiku z ljudmi. Po njegovi oceni je vladni načrt za deportacije migrantov v Ruando spodletel, češ da se je njihovo število le še povečalo.

Vprašanje davkov

Premier je laburiste večkrat napadel tudi glede vprašanja davkov. Med drugim jih je obtožil, da jih nameravajo bistveno povišati, kar je Starmer označil za laž. Vodja laburistične stranke je medtem poudarjal, da so volitve priložnost za preobrat v britanski politiki po 14 letih vladavine torijcev.

Spregovorila sta tudi o izboljšanju trgovinskih odnosov z EU. Po besedah Sunaka je edini način za sklenitev novega sporazuma z Unijo omogočiti "prosto gibanje skozi zadnja vrata". "Ne bomo se vrnili v EU, ne bomo ponovno vstopili na enotni trg ali v carinsko unijo in ne bomo sprejeli prostega gibanja," pa je po poročanju BBC dejal Starmer in izrazil prepričanje, da se lahko doseže boljši dogovor.

Sta onadva najboljše, kar premore država?

Na tapeti je bilo tudi vprašanje zaupanja Britancev v vlado. Eden od gledalcev ju je vprašal, ali sta onadva najboljše, kar Velika Britanija premore glede kandidatov za premierski stolček, in požel bučen aplavz.

Laburisti so sicer na podlagi zadnjih anket na poti do največjega števila poslanskih sedežev doslej, medtem ko konservativci morda ne bodo mogli ubežati zgodovinskemu porazu.

Stonehenge
Novice Podnebni aktivisti tokrat nad znameniti Stonehenge
mačeta, orožje
Novice V Veliki Britaniji dva 12-letnika spoznali kriva za umor
Lažne britanske desantne ladje
Novice Je bila to največja prevara v zgodovini?
Ne spreglejte