Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2019,
10.37

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

3

Natisni članek

ošpice Brooklyn New York

Sreda, 10. 4. 2019, 10.37

5 let

V New Yorku zaradi izbruha ošpic razglasili izredne razmere, v Celovcu brez mestnega avtobusa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

3

V New Yorku so v torek zaradi obsežnega izbruha ošpic razglasili izredne razmere za določene predele Brooklyna ter uvedli obvezno cepljenje za tamkajšnje prebivalce. Na območju mesta sicer živijo številni ljudje, ki iz verskih razlogov nasprotujejo cepljenju.

Prizorišče usmrtitve Francesca Calija
Novice V New Yorku usmrtili šefa mafijske družine Gambino

Obvezno cepljenje velja za vse ljudi, ki živijo ali delajo na območjih Brooklyna, kjer je izbruhnila bolezen. Tu je prisotna tudi ortodoksna judovska skupnost, ki nasprotuje cepljenju iz domnevnih verskih razlogov, čeprav tega ne prepovedujejo niti judovska besedila niti tamkajšnji verski predstavniki. "Čas je bil za bolj konkreten pristop," je dejal newyorški župan Bill de Blasio, ko je predstavil izredne ukrepe.

Starši otroke vozijo na "zabave z ošpicami"

ošpice | Foto: Reuters Foto: Reuters Newyorški zdravstveni delavci svarijo starše, naj otrok ne vozijo na tako imenovane "zabave z ošpicami". Na teh dogodkih starši svoje necepljene otroke namenoma izpostavijo skupini otrok, zbolelimi za ošpicami, da jih z njimi okužijo že v mladih letih, poroča spletna stran CBS New York.

Starši so namreč prepričani, da če otroke že v zgodnjih letih življenja izpostavijo okužbam, to njihov imunski sistem ojača in zato razvijejo odpornost proti bolezni do konca življenja. A tovrstno početje je zelo nevarno, lahko celo smrtonosno, opozarjajo strokovnjaki.

Kazen za tiste, ki se ne cepijo

Po novih pravilih bodo vsi, ki se ne bodo cepili oziroma ne bodo predložili dokaza o cepljenju, tvegali kazen v višini 1.000 dolarjev (trenutno nekaj manj kot 900 evrov). Dodatno nekaterim judovskim šolam in vrtcem grozijo kazni in zaprtje, če bodo še naprej sprejemali učence, ki niso bili cepljenji proti ošpicam.

V New Yorku je tako kot v večini zveznih držav v ZDA obvezno cepljenje šoloobveznih otrok, a so bili doslej popustljivi, če so osebe navedle zdravstvene ali verske razloge. Od oktobra pa so v New Yorku potrdili že najmanj 285 primerov ošpic. Noben primer ni terjal smrtne žrtve, 21 oseb je moralo na zdravljenje v bolnišnico, pet pa so jih sprejeli na intenzivni oddelek.

Uradno so bile v ZDA leta 2000 ošpice odpravljene, a so letos v 19 zveznih državah zabeležili 465 primerov. Ponovni pojav nalezljive bolezni povezujejo predvsem z vedno manjšo precepljenostjo in porastom gibanj, ki nasprotujejo cepljenju. Svetovna zdravstvena organizacija je takšna gibanja označila za globalno grožnjo zdravju.

Ošpice ohromile javni prevoz v Celovcu

Celovec | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaradi špic so imeli težave tudi v Celovcu, kjer večji del dneva ni vozil mestni avtobus. Ker je za to boleznijo zbolel eden od voznikov mestnega avtobusa, danes začasno ni vozil noben avtobus. Mestni promet so v prestolnici avstrijske Koroške znova delno vzpostavili popoldne, potem ko so razkužili vse avtobuse in preverili precepljenost voznikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avtobusno podjetje KMG se je za ustavitev mestnega prometa odločilo, ko se je izvedelo, da so pri enem od voznikov mestnega avtobusa 3. aprila potrdili, da je zbolel za ošpicami.

kokain
Novice V New Yorku zasegli 1,5 tone kokaina, vrednega 77 milijonov dolarjev
Ne spreglejte