Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 4. 2021,
8.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

COVID-19 cepljenje cepivo Nemčija

Nedelja, 4. 4. 2021, 8.02

3 leta

V Nemčiji s prvim odmerkom cepili več kot deset milijonov ljudi, v Turčiji rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
cepivo, cepljenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčiji so s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu cepili več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot 12 odstotkov prebivalcev, je v soboto sporočil nemški minister za zdravje. Z dvema odmerkoma je bilo v Nemčiji do zdaj cepljenih 4,3 milijona ljudi. V Turčiji so medtem v zadnjem dnevu potrdili 44.756 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od izbruha pandemije.

22:30

Cepilni centri v muzejih

17:25

Covidna potrdila za državljane

17:24

Razmere na Portugalskem

  • 22:30

    Cepilni centri v muzejih

    Italija namerava v okviru strategiji cepljenja proti novemu koronavirusu odpreti cepilne centre tudi na nenavadnih krajih, kot so cerkve in muzeji. V Benetkah bodo od ponedeljka cepili tudi na predelanem vodnem taksiju, ki ga bodo privezali tako, da bo dostopen starejšim od 80 let, je danes poročal časnik Corriere della Sera.

    V Monzi bodo dva konca tedna medtem cepili v prostorih tribun ob dirkalni progi, v Neaplju pa so se kampanji že pridružili muzeji. Na otoku Sicilija so v kampanjo cepljenja vključili številne župnije, ki so ponudile svoje prostore. Med drugim se lahko verniki udeležijo maše in obisk cerkve izkoristijo za cepljenje.

    Italija si je postavila cilj, da bo do septembra cepila 80 odstotkov prebivalstva. Doslej so v državi s 60 milijoni prebivalci razdelili več kot 11 milijonov odmerkov cepiva, poroča STA.

  • 17:25

    Covidna potrdila za državljane

    Velika Britanija načrtuje s poskusnim testiranjem sistem covidnega potrdila na dogodkih, kot so nogometne tekme. Potrdila vidijo kot možen način izhoda iz omejitev za zajezitev novega koronavirusa, so v soboto sporočili iz britanske vlade.

    Glede na načrte britanske vlade bi Britanci prejeli neke vrste identifikacijo, ki bi pokazala, ali cepljeni proti novemu koronavirusu imajo protitelesa ali pa so bili negativni na testiranju. Načrtom sicer nasprotujejo tudi nekateri konservativni poslanci.

    Vlada bo v ponedeljek predvidoma sporočila, ali bodo sistem začeli testirati na dogodkih od sredine aprila. Premier Boris Johnson si želi, da s tem sistemom omogočijo ljudem, da se vrnejo na dogodke, potujejo in delajo stvari, ki si jih želijo, čim bolj varno, še piše v izjavi.

    Več konservativnih poslancev in opozicijski laburisti so sicer kritični do t. i. potnega lista o cepljenju, češ da gre za diskriminacijo. Downing Street pa trdi, da bo pilotni sistem omogočil širše odprtje bolj rizičnih aktivnosti.

    Sistem dokazovanja glede bolezni covid-19 bo namenjen dogodkom z večjim številom ljudi, kot so dogodki v nočnih klubih, festivali in športne tekme, so še sporočili iz vlade. Ne bodo pa ga uporabljali za koriščenje javnega prevoza ali vstopa v nujne trgovine. Podobno tega sistema ne bodo uporabljali za pube in restavracije, ki se bodo predvidoma odprli sredi maja. V pripravi sta sicer tako digitalna kot fizična oblika identifikacije.

    V Veliki Britaniji je prvi odmerek cepiva prejelo 31 milijonov ljudi, drugega pa več kot pet milijonov, piše STA.

  • 17:24

    Razmere na Portugalskem

    Portugalska je omejitve za vstop v državo, ki jih je zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom sprejela konec januarja, podaljšala do 15. aprila, je danes sporočilo portugalsko notranje ministrstvo.

    V dogovoru s Španijo se je Portugalska odločila, da bo "nadzor na kopenski in morski meji" podaljšala do vključno 15. aprila, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila portugalska vlada in dodala, da prekinjen ostaja tudi železniški promet.

    Izjeme pri prehajanju meje veljajo za prevoz blaga, čezmejne delavce ter za nujne primere. Prav tako se lahko domov vrnejo portugalski državljani in osebe, ki imajo v državi dovoljenje za prebivanje, iz države pa smejo odpotovati tudi tuji državljani, so sporočili v Lizboni.

    Portugalska, ki je bila v tretjem valu pandemije covid-19 med najbolj prizadetimi evropskimi državami, je po dveh mesecih zaprtja države začela postopno in selektivno odpirati nekatere dejavnosti. V ponedeljek bodo odprli šole, muzeje in terase lokalov.

    Potem ko so konec januarja s 16.500 novimi okužbami zabeležili dnevni rekord, so se epidemiološke razmere v trenutno predsedujoči članici Svetu EU močno izboljšale. V zadnjih 24 urah so na Portugalskem potrdili štiri smrti zaradi bolezni covid-19 ter 193 novih okužb z novim koronavirusom.

    Vendar portugalske oblasti kljub temu ostajajo previdne in vztrajajo pri postopnem odpiranju države. Med drugim so še vedno ustavljene letalske povezave z Brazilijo in Združenim kraljestvom. Za potnike iz držav, kjer je incidenca večja od 500 primerov na 100 tisoč prebivalcev, pa je ob prihodu v državo še naprej obvezna 14-dnevna karantena, je sporočilo portugalsko notranje ministrstvo, piše STA.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so do zdaj v Nemčiji porabili skoraj 10,7 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, 700 tisoč odmerkov cepiva Moderne in 2,9 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, poroča STA. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) so samo v petek v Nemčiji cepili 217 tisoč ljudi.

Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev v Nemčiji je bila v soboto 131,4. V zadnjem dnevu se je z novim koronavirusom v Nemčiji po poročanju tujih tiskovnih agencij okužilo 12.196 ljudi, skupaj do zdaj 2,8 milijona ljudi. Umrlo je še 68 covidnih bolnikov, skupaj do zdaj 76.963.

V Turčiji rekordno število novih okužb

Rast števila okužb so v državi s približno 83 milijoni prebivalcev zaznali po tem, ko je vlada v začetku marca sprostila epidemiološke ukrepe. V zadnjih petih dneh oblasti poročajo o rekordno visokem številu novih okužb.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za ponedeljek napovedal ponovno zaostritev ukrepov, vključno s strogim zaprtjem javnega življenja ob koncih tedna zaradi bližajočega se muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila.

Od začetka pandemije se je v Turčiji z novim koronavirusom okužilo 3,4 milijona ljudi, umrlo je približno 32 tisoč bolnikov s covidom.

Ne spreglejte