Nedelja,
4. 4. 2021,
8.02

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

COVID-19 cepljenje cepivo Nemčija

Nedelja, 4. 4. 2021, 8.02

3 leta

V Nemčiji s prvim odmerkom cepili več kot deset milijonov ljudi, v Turčiji rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
cepivo, cepljenje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Nemčiji so s prvim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu cepili več kot deset milijonov ljudi, kar je več kot 12 odstotkov prebivalcev, je v soboto sporočil nemški minister za zdravje. Z dvema odmerkoma je bilo v Nemčiji do zdaj cepljenih 4,3 milijona ljudi. V Turčiji so medtem v zadnjem dnevu potrdili 44.756 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od izbruha pandemije.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je sporočil, da so do zdaj v Nemčiji porabili skoraj 10,7 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, 700 tisoč odmerkov cepiva Moderne in 2,9 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, poroča STA. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) so samo v petek v Nemčiji cepili 217 tisoč ljudi.

Sedemdnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev v Nemčiji je bila v soboto 131,4. V zadnjem dnevu se je z novim koronavirusom v Nemčiji po poročanju tujih tiskovnih agencij okužilo 12.196 ljudi, skupaj do zdaj 2,8 milijona ljudi. Umrlo je še 68 covidnih bolnikov, skupaj do zdaj 76.963.

V Turčiji rekordno število novih okužb

Rast števila okužb so v državi s približno 83 milijoni prebivalcev zaznali po tem, ko je vlada v začetku marca sprostila epidemiološke ukrepe. V zadnjih petih dneh oblasti poročajo o rekordno visokem številu novih okužb.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je za ponedeljek napovedal ponovno zaostritev ukrepov, vključno s strogim zaprtjem javnega življenja ob koncih tedna zaradi bližajočega se muslimanskega svetega meseca ramazana, ki se letos začne 13. aprila.

Od začetka pandemije se je v Turčiji z novim koronavirusom okužilo 3,4 milijona ljudi, umrlo je približno 32 tisoč bolnikov s covidom.