SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V nasilju na protestih v Čilu trije mrtvi #foto #video

0,75

termometer

V nasilju na protestih v Čilu so bili v soboto ubiti najmanj trije ljudje. Umrli so v požaru v veleblagovnici, ki so ga zanetili protestniki. Razmere v Santiagu de Chile se tudi ne umirjajo, čeprav je predsednik v petek v prestolnici razglasil izredne razmere.

Čile Novice V Čilu zaradi povišanja cen javnega prevoza izbruhnili nasilni protesti #video

Protesti so pred tednom dni izbruhnili zaradi povišanja cen vozovnic javnega prevoza, v petek pa so se nato sprevrgli v izgrede in spopade protestnikov s policijo, pa tudi plenjenje in požiganje trgovin in druge zasebne lastnine.

Protestni val se širi po državi

V mestu je zavladal kaos in predsednik Sebastian Piñera je v petek zvečer razglasil izredne razmere. V sedemmilijonski prestolnici so uvedli policijsko uro, na ulice so prišle posebne policijske enote za boj z izgredniki. Na pomoč jim je prišla tudi vojska - prvič po padcu diktature Augusta Pinocheta in od vrnitve demokracije v državo leta 1990.

Piñera je ukrep utemeljil z besedami, da je mirno protestiranje dovoljeno, "nihče pa nima pravice uporabljati brutalnega kriminalnega nasilja". Posnetki kažejo precejšnje nasilje med protestniki in policijo in tudi vojsko. Zadnji proti protestnikom uporabljajo vodne topove, več protestnikov pa je bilo tudi že prijetih.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

Protestniki že od petka ropajo in plenijo trgovine, hkrati pa jih tudi požigajo. Podobno je bilo tudi v veleblagovnici, ki je v lasti ameriške verige Walmart; protestniki so jo oplenili, nato pa podtaknili ogenj.

V tem požaru sta dva človeka umrla, še tretji pa je pozneje za posledicami požara umrl v bolnišnici. To so prve smrtne žrtve izgredov v čilski prestolnici. Protesti se sicer širijo tudi drugod po državi. Tako sta v soboto izredne razmere razglasila tudi župana pokrajin Valparaiso in Concepcion.

Prevladuje velika družbena neenakost

Čile je ena od najbogatejših latinskoameriških držav, obenem pa država, kjer vlada morda največja družbena neenakost. Frustracije zaradi visokih življenjskih stroškov so postale v Santiagu ena od najpomembnejših političnih tem in sprožile pozive k reformam davčnega sistema, delovne zakonodaje ter pokojninskega sistema.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 20.10.2019. ob 13:39 +4 0

  Težko je verjeti, da je tak obseg neredov povzročil dvig cen vozovnic javnega prevoza. Verjetno je stopnjevanje družbene neenakosti povzročal tlenje v narodu in je povišanje cen vozovnic le inicializiralo zažigalno vrvico. Oblast seveda poskuša preusmeriti pozornost in prenesti odgovornost na nekaj drugega. Tako kot vsaki dosedanji družbeni ureditvi, se tudi demokraciji počasi bliža konec. Še posebej, če je lažna.

  +4 0
 • izbrisani / 20.10.2019. ob 14:21 +2 0

  In to v Čilu, ki naj bi bil najbolj razvita JA država. Kakšna neenakost ješele v Argentini in Braziliji kjer še uspešno dušijo upore po zaporih, kamor zapirajo depriviligirane množice ali predstavnike teh.

  +2 0
 • Wolf / 20.10.2019. ob 15:13 +2 - 2

  In tukaj se pokaže, zakaj državljanom ne dovolijo orožja. Vojsko in policijo (seveda oboroženo) pa uporabljajo proti lastnim državljanom. Vojska je za varovanje mej, policija pa za red znotraj države. Pri nas v Evropi, ker so ženske glavne, pa je oboje neuporabno, oz. bo kmalu uporabno za krotenje jeznih državljanov zaradi propada sistema in propadajoče demokracije.

  +2 - 2
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin