Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 8. 2014,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

letenje cena

Petek, 29. 8. 2014, 9.34

8 let

V katerih državah letijo najceneje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potovanje z letalom je z razmahom nizkocenovnih prevoznikov postalo povsem vsakdanji način potovanja. A ne glede na to strošek tega nekdaj eksotičnega spreminjanja lokacije po svetu precej odstopa.

Razmah nizkocenovnih letalskih družb v Aziji Nizkocenovni letalski prevozniki so hiter in do pred kratkim prestižen način potovanja spremenili v izkušnjo vožnje z avtobusom. Tako v Evropi kot drugje po svetu, posebej pa v Aziji, njihovo število narašča. Po poročanju spletišča InAsia je to le ena od posledic ekonomske rasti. Na osnovi tega bi težko rekli, da gre za naključje, da se je na seznamu desetih najcenejših držav (glede potovanja z letalom) znašlo kar sedem iz azijske regije.

Filipini – raj za letenje? Po poročanju spletišča Quartz najceneje letijo na Filipinih, kjer je strošek leta na 100 kilometrov le 5,97 evra, sledi Singapur z 6,02 in letos nesrečna Malezija s 6,11 evra na 100 kilometrov preletene poti. Med najcenejšimi so se znašle še Šrilanka, Avstralija, Indija, Portugalska, Nova Zelandija, Tajska in Hongkong.

Monako ostaja Monako Na drugi strani cenovne premice prednjači evropska regija. Najdražje letenje je v Monaku, kjer je povprečna cena za 100 kilometrov poleta kar 240 evrov, praktično 40-krat več kot v azijskih deželah iz zgornjega odstavka. Podjetje Skyscanner, ki je opravilo raziskavo, je ugotovilo, da je druga najdražja letalska država Grenlandija s ceno 90 evrov na 100 kilometrov.

Boleča razmerja Posebej zgovorna pa je primerjava opisanih cen s prihodki ljudi v teh državah oz. pogled na to, kolikšen delež prihodkov strošek letenja pomeni. Tu je jasno viden ekonomski razkorak med državami, kot so ZDA in Avstralija, ter jugovzhodno Azijo. Tisočkilometrski let s Filipinov tamkajšnjega prebivalca olajša za dobrih 16 odstotkov prihodka, medtem ko je v ZDA ta delež 0,8 odstotka.

Ne spreglejte