Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 1. 2023,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

streljanje Jeruzalem policija napad

Sobota, 28. 1. 2023, 11.11

1 leto, 2 meseca

Vzhodni Jeruzalem pretresel nov strelski napad #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Jeruzalem, napad | Predstavnik izraelske policije Kobi Šabtaj je napad označil za enega najhujših, kar jih je Izrael doživel v zadnjih letih. | Foto Reuters

Predstavnik izraelske policije Kobi Šabtaj je napad označil za enega najhujših, kar jih je Izrael doživel v zadnjih letih.

Foto: Reuters

Vzhodni Jeruzalem je po petkovem napadu v bližini sinagoge danes pretresel nov strelski napad, v katerem sta bila huje ranjena dva moška. Oba so prepeljali v bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije. Policija je sporočila, da je napad izvedel 13-letni Palestinec. V Izraelu so po petkovem napadu v bližini sinagoge v vzhodnem Jeruzalemu aretirali 42 ljudi, je danes sporočila izraelska policija. Kot so pojasnili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, so med prijetimi sorodniki napadalca in prebivalci soseske, kjer je živel.

Streli so danes odjeknili v palestinski četrti Silvan na robu starega mestnega jedra. Po poročanju medijev, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, sta bila v napadu ranjena oče in sin.

Tiskovni predstavnik humanitarne organizacije Magen David Adom je pojasnil, da je zdravstveno stanje 23-letnega moškega resno, 47-letnega moškega pa zmerno do resno.

Izraelsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da gre za teroristični napad.

Policija je sporočila, da je bil osumljenec "nevtraliziran", ni pa navedla, ali je bil ranjen ali mrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nov strelski napad se je v vzhodnem Jeruzalemu zgodil dan po petkovem streljanju v bližini tamkajšnje sinagoge, kjer je 21-letni Palestinec ubil sedem ljudi, nato pa ga je policija po zasledovanju ubila. Napad se je zgodil v judovski naselbini Neve Jakov v Vzhodnem Jeruzalemu.

Na ta napad, ki velja za enega hujših v zadnjih letih na območju, se je danes odzvalo tudi slovensko zunanje ministrstvo. Napad, ki se je zgodil ob dnevu spomina na holokavst, je ministrstvo na družbenem omrežju Twitter odločno obsodilo, vpletene strani pa pozvalo, naj se vzdržijo dejanj, ki bi vodila v nadaljnje nasilje.

Izraelske sile v najvišji stopnji pripravljenosti 

Policija je po petkovem napadu v ločeni izjavi sporočila, da so izraelske sile v najvišji stopnji pripravljenosti.

Fotogalerija
1 / 4

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadu v petek zvečer obljubil takojšnje ukrepe, vendar ni navedel podrobnosti. Izraelce pa je pozval, naj ne jemljejo pravice v svoje roke, temveč naj zaupajo vojski in policiji.

Petkov napad je bil po navedbah palestinskega gibanja Hamas povračilni ukrep za četrtkovo racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu. V spopadih z izraelskimi vojaki je bilo tedaj ubitih devet Palestincev, še 20 pa ranjenih.

Ne spreglejte