Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 2. 2023,
7.28

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

volišče Stranka Italija volitve

Nedelja, 26. 2. 2023, 7.28

1 leto, 1 mesec

V Italiji volijo novega vodjo opozicijske Demokratske stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
volitve, Italija | Svoj glas lahko danes ob plačilu dveh evrov oddajo vsi Italijani ne glede na strankarsko pripadnost. | Foto Reuters

Svoj glas lahko danes ob plačilu dveh evrov oddajo vsi Italijani ne glede na strankarsko pripadnost.

Foto: Reuters

V Italiji bodo danes potekale volitve za novega vodjo opozicijske Demokratske stranke (PD), ki se jih lahko udeležijo vsi Italijani, ne glede na strankarsko pripadnost. Nov sekretar stranke bo zamenjal dosedanjega vodjo Enrica Letto, ki se je za odhod odločil po porazu svoje stranke na parlamentarnih volitvah septembra lani.

Letta je po jesenskih volitvah, na katerih je stranka prejela približno 20 odstotkov glasov, napovedal odstop s čela stranke in naznanil, da se na naslednjem kongresu ne bo več potegoval za položaj sekretarja stranke. "Zdaj je na mladi generaciji, da oblikuje močno opozicijo desni vladi," je dejal takrat.

Med kandidati za njegovega naslednika sta v ospredju Stefano Bonaccini, predsednik dežele Emilija - Romanja na severu Italije, ter vzhajajoča zvezda PD in nekdanja evropska poslanka Elly Schlein. Po javnomnenjskih raziskavah naj bi se zmaga obetala Bonacciniju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nujna je prenova stranke

Oba kandidata se zavzemata za temeljito prenovo stranke, ki ji pogosto očitajo, da je izgubila stik z resničnostjo, kar da dokazujejo tudi vedno slabši volilni rezultati. Po parlamentarnih volitvah so nov grenak poraz prinesle nedavne deželne volitve v Lombardiji in Laciju.

Ob tem je Schleinova po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozorila, da stranki v zadnjih letih manjka jasna identiteta. "Ponovno moramo vzpostaviti levico, saj je v zadnjih letih na političnem prizorišču manjkala," je še dodala.

Glede na pričakovanja naj bi v pet tisoč paviljonih v italijanskih občinah med 8. in 20. uro glasovalo približno milijon levosredinskih volivcev. | Foto: Reuters Glede na pričakovanja naj bi v pet tisoč paviljonih v italijanskih občinah med 8. in 20. uro glasovalo približno milijon levosredinskih volivcev. Foto: Reuters

Stranka PD je bila ustanovljena leta 2007 kot levosredinska stranka, ki združuje nekdanje komuniste, socialiste in krščanske demokrate. Med letoma 2013 in 2018 so položaj predsednika vlade zasedali njeni trije člani, in sicer Letta, Matteo Renzi in Paolo Gentiloni.

Plakat SDS
Novice Zoper SDS podali naznanilo suma kaznivega dejanja
Nikos Hristodulides
Novice Na volitvah na Cipru slavil nekdanji zunanji minister Hristodulides
Giorgia Meloni
Novice V Lombardiji in Laciju deželne volitve kot preizkus za vlado Giorgie Meloni
Franziska Giffey
Novice Na ponovljenih volitvah v Berlinu po projekcijah v vodstvu CDU
Petr Pavel
Novice Znano je, kdo je zmagal na predsedniških volitvah na Češkem
Petr Pavel
Novice Bo ta general postal eden od glavnih evropskih voditeljev?
Ne spreglejte