Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 9. 2022,
5.46

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

96

Natisni članek

Giorgia Meloni volitve italija

Ponedeljek, 26. 9. 2022, 5.46

1 leto, 7 mesecev

Italija bo očitno dobila desnosredinsko vlado: "Državo bomo vodili za vse Italijane"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

96

Matteo Slavini, Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni. | Z leve proti desni: Matteo Slavini, Silvio Berlusconi in  Giorgia Meloni. | Foto Reuters

Z leve proti desni: Matteo Slavini, Silvio Berlusconi in Giorgia Meloni.

Foto: Reuters

V Italiji se zmaga na nedeljskih volitvah tudi glede na projekcije na podlagi delnih izidov obeta desnici na čelu s stranko Bratje Italije. Njena voditeljica Giorgia Meloni je ponoči že napovedala, da bodo vladali za vse Italijane. "Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane," je povedala v kratkem nagovoru medijev v Rimu. Napovedala je še, da bodo delovali s poudarkom na tem, kar ljudi združuje, in ne na tem, kar jih deli.

V Italiji je okoli 50 milijonov volivcev včeraj izbiralo poslance obeh domov parlamenta, poslanske zbornice in senata. Volišča so bila odprta do 23. ure, uradni izidi bodo znani v ponedeljek. Volilna udeležba naj bi bila nižja kot na volitvah leta 2018.

Desnica naj bi glede na vzporedne volitve dobila od 41 do 45 odstotkov glasov, kar pomeni, da lahko ob upoštevanju volilnega sistema računajo na več kot polovico sedežev v parlamentu, poročajo tuje tiskovne agencije.

V SDS od Golobove vlade zahtevajo nadgraditev odnosov z Italijo

V opozicijski SDS so čestitali italijanski desnici za zmago na volitvah. Hkrati je prvak stranke Janez Janša od slovenske vlade zahteval, da "nadgradi dobre odnose" z Italijo. "Brez ideoloških blodenj," je zapisal v tvitu. Podobno je v DZ menil poslanec SDS Branko Grims.

Kot je zapisal Janša v tvitu, je v Italiji v nedeljo zmagala "demokratična desnica", Grims pa je v izjavi novinarjem po seji državnega zbora ocenil, da je v Italiji prišlo "silovite zmage" desnice. "Zmagal je razum, razvojno naravnana Evropa in samo upam, da bo to zgled za celotno Evropo, ker je to prava pot naprej", je dejal in čestital vsem vodjem desnih strank, tudi vodji Bratov Italije Giorgi Meloni.


Grims je zavrnil kritike, da Bratje Italije zagovarjajo fašistične vrednote. "Levičarji vsakič, ko izgubijo, nasprotnika označijo za fašiste ali rasiste," je dejal.

Glede morebitne spremembe položaja Slovencev v Italiji zaradi nove desne italijanske vlade pa je menil, da je treba od slovenske vlade zahtevati, da ustvari prijateljske stike in odnose z Italijo, saj bi to omogočilo rešitev morebitnih težav.

Dosedanja italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je bila v nedeljo znova izvoljena v italijanski senat, sicer meni, da zmaga desnice v Italiji ne prinaša nič dobrega slovenski manjšini.

Levemu bloku manj kot tretjina glasov

Največ glasov med strankami so dobili Bratje Italije (26 odstotkov glasov), njihova vodja Giorgia Meloni bi tako lahko postala prva premierka v italijanski zgodovini.

Levi Blok, v katerem je poleg Demokratske stranke še nekaj manjših levih strank, naj bi dobil med 25,5 in 29,5 odstotka glasov.

Za Gibanje pet zvezd je glede na izide vzporednih volitev glasovalo med 13,5 in 17,5 odstotka volivcev, za sredinski stranki Akcija in Živa Italija pa med 6,5 in 8,5 odstotka.

Pahor izida volitev ni komentiral 

Predsednik Borut Pahor je danes v tvitu čestital tržaški Slovenki Tatjani Rojc za ponovno izvolitev v italijanski senat na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Pahor Rojčevi želi tudi "uspešno delo pri krepitvi dobrososedskih odnosov med Slovenijo in Italijo". Izida volitev, na katerih je slavila skrajna desnica, pa predsednik ne komentira.

Stranki Berlusconija od šest do osem odstotkov glasov

Verjetni zmagovalci volitev Bratje Italije, edina stranka, ki ni bila v vladi dozdajšnjega premierja Maria Draghija, so pred štirimi leti dobili le štiri odstotke glasov, včeraj naj bi jih dobili 26 odstotkov.

Desna Liga Mattea Salvinija naj bi glede na vzporedne volitve dobila med 8,5 in 12,5 odstotka glasov, Naprej Italija nekdanjega premierja in medijskega mogotca Silvia Berlusconija pa od šest do osem odstotkov.

Desnica naj bi imela v spodnjem domu parlamenta od 227 do 257 sedežev, leva sredina od 78 do 98, Gibanje pet zvezd od 36 do 56, sredinski stranki Akcija in Živa Italija pa od 15 do 25, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijani zmanjšali število poslancev in senatorjev

V senatu naj bi imela desnica 115 sedežev, desna sredina 44, Gibanje pet zvezd 24, sredinski stranki pa deset.

To so bile prve volitve po reformi, s katero se je za tretjino zmanjšalo število članov obeh domov parlamenta. Poslancev ne bo več 630 kot do zdaj, ampak le 400, senatorjev pa bo 200 namesto dozdajšnjih 315.

Na volitve tudi mlajši kot do zdaj

Zapleten italijanski volilni sistem favorizira večje stranke oziroma zavezništva strank in je mešanica proporcionalnega in večinskega. Okoli dve tretjini mandatov je izbranih po proporcionalnem, tretjina pa po večinskem sistemu.

Prvič do zdaj je bila izenačena starost za volitve članov senata in poslanske zbornice. Člane obeh domov so lahko izbirali starejši od 18 let. Do zdaj so senatorje lahko volili le starejši od 25 let.

Sledi madžarski scenarij?

Ankete so napovedovale zmago desnice, medtem ko se levi sredini pred volitvami ni uspelo poenotiti.

Volitve v Italiji so deležne velike pozornosti v Evropi, zmaga desnice in imenovanje Giorgie Meloni na položaj premierke utegne obrniti Italijo v smer, ki jo zastopa madžarski premier Viktor Orban.

Vodja Bratov Italije sicer ne zagovarja več izstopa Italije iz območja evra kot v preteklosti, trdi pa, da mora Rim bolje zavarovati svoje nacionalne interese v okviru EU.

V boj za parlament tudi slovenska manjšina

Melonijeva, ki je kandidirala z geslom Bog, domovina, družina, pravi, da je za njeno stranko fašizem preteklost, in se predstavlja kot konservativka.

Za sedež v senatu se je včeraj znova potegovala pripadnica slovenske manjšine Tatjana Rojc, ki je bila nosilka liste Demokratske stranke v Furlaniji-Julijski krajini.

Novice Ura moči: Je Pahor podpisal odpoklic Kajzerja, ker od vlade pričakuje novo službo? #video
Milan Brglez
Novice Brglez odstopil z mesta predsednika šahovske zveze
Avstrijska zastava
Novice Na Tirolskem hud poraz ljudske stranke, ki je na oblasti že 77 let
Ne spreglejte