SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Italiji in Avstriji požari, drugod tudi neurja

4

termometer

Po peklenski vročini so Italijo in Avstrijo zajeli nevarni ognjeni zublji, medtem ko s Hrvaške poročajo o hudih neurjih.

V nekaterih predelih Italije so se po več ekstremno vročih dnevih razbesneli požari. O najhujših požarih poročajo z italijanske Sardinije, kjer gori predvsem na južnem delu otoka. Ognjeni zublji so v 48 urah zajeli okoli 7000 hektarjev površine. Štirje ljudje so bili v požarih ranjeni, od tega en huje. Neki kmet je namreč želel pred plameni rešiti svojo kravo, pri čemer je utrpel hude opekline. Kakšnih 1000 prebivalcev je moralo preventivno zapustiti svoje domove.

Meteorologi na Sardiniji napovedujejo močnejše vetrove, ki bi lahko še dodatno razplamteli požar. Ob tem pa težave povzroča pomanjkanje letal za gašenje. Oblasti na Sardiniji so že zaprosile za pomoč s celine.

Požar pri Vidmu uničil 1000 hektarjev površin Sicer pa sta vročina in pomanjkanje padavin razlog za požare tudi na severovzhodu države. Pri Vidmu je požar uničil okoli 1000 hektarjev površin, na območju pa so preventivno zaprli tudi prometne povezave. Italijanskim gasilcem so danes pri gašenju na pomoč priskočili tudi avstrijski kolegi, ki naj bi poskušali zaustaviti širjenje plamenov. Kakšnih 42 požarov se je razplamtelo tudi v regiji Lacij, v kateri leži Rim, ter v južni regiji Basilikata.

Požari tudi v Avstriji, kjer hkrati napovedujejo tudi nevihte S plameni se borijo tudi v Avstriji. V bližini Dunaja je na delu okrog 300 gasilcev, ki se borijo z gozdnim požarom, ki se je razširil na približno 65 hektarjev. Pri gašenju so sodelovali tudi tri letala in helikopter avstrijske vojske. Do večera je bil požar pod nadzorom, popolnoma pogasili pa ga še niso.

Na zahodu Avstrije se medtem že pripravljajo na huda neurja, ki naj bi te dele države dosegla v prihodnjih urah ali dneh. Oblasti svarijo pred hudimi padavinami, točo in poplavami. Vzhodu države bo najverjetneje prizaneseno.

Nevihte zajele območje Karlovca Nevihte so v četrtek že prizadele območje hrvaškega Karlovca. Močan veter je ruval drevesa in razkrival strehe, nekatere ceste so morali zapreti. V nekaterih krajih je bila prekinjena tudi oskrba z električno energijo. Oblasti ob tem svarijo, da četrtkova neurja najverjetneje niso nič v primerjavi s tem, kar kraje čaka danes.

V Beogradu bo vroče Nižje na Balkanu pa pričakujejo še en vroč dan. V Beogradu naj bi se živo srebro povzpelo do 39 stopinj Celzija. Za konec tedna pa tudi v Srbiji pričakujejo dež in ohladitve. Neurja bi lahko državo prizadela prihodnji teden.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin