SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Iranu policija nad prekupčevalce z valutami

3

termometer

V Teheranu so med racijo policije proti nezakonitim preprodajalcem z valutami izbruhnili nemiri.

Policija se je prekupčevalcev lotila po padcu vrednosti iranske valute rial pred nekaj dnevi, kar je povzročilo resno krizo v iranskem gospodarstvu. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je del krivde za rekordno nizko vrednost riala pripisal sankcijam, ki jih je proti Teheranu uvedla mednarodna skupnost zaradi spornega jedrskega programa, del pa tudi lokalnim špekulantom in nezakonitim menjalnicam.

Policija dobila navodilo Policija je dobila navodilo, da mora aretirati vse nezakonite preprodajalce valut v trgovskem predelu Ferdovsi v Teheranu. Med racijo so se prekupčevalci spoprijeli s policisti, izbruhnil pa je tudi manjši upor.

Danes je bil zaprt tudi veliki bazar v iranski prestolnici, domnevno zato, ker naj prodajalci ne bi vedeli, kako določiti cene blaga zaradi stalno spreminjajočih se menjalnih tečajev. Na velikem bazarju se namreč dnevno določajo prodajne cene za manjše bazarje in druge tržnice v Teheranu.

Hud padec vrednosti valute V primerjavi z začetkom leta so se vrednosti tujih valut v primerjavi z rialom povečale za več kot 300 odstotkov, kar je povzročilo velike pretrese na iranskem finančnem trgu. Krivdo za trenutno gospodarsko krizo pripisujejo predsedniku Ahmadinedžadu in njegovi vladi, piše dpa.

Ahmadinedžad je sicer v torek zavrnil kritike in zatrdil, da so njegovi nasprotniki sprožili psihološko vojno, katere cilj je oslabiti vlado pred predsedniškimi volitvami, predvidenimi za junij 2013.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin