Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 1. 2020,
19.32

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,74

24

Natisni članek

Donald Trump Bližnji vzhod Iran Irak

Sobota, 4. 1. 2020, 19.32

4 leta, 3 mesece

V Iraku je že počilo, tarča tudi Američani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,74

24

Raketa, bombardiranje, napad, Bližnji vzhod | Napada sta se zgodila dan po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku. | Foto Reuters

Napada sta se zgodila dan po ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija v Iraku.

Foto: Reuters

Zeleno cono v Bagdadu, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo v Iraku, ter oporišče, kjer so nameščene ameriške sile, so danes zvečer po krajevnem času zadele rakete.

Raketa tipa katjuša je po navedbah policijskih virov pristala v strogo nadzorovanem območju, t. i. zeleni coni, kjer so tudi vladna poslopja. Po navedbah iraške vojske je še ena raketa zadela območje blizu zelene cone, piše STA.

Zatem sta letalsko oporišče Balad severno od prestolnice, kjer so nameščeni ameriški vojaki, zadeli dve raketi tipa katjuša, so potrdili viri v iraški vojski.

V Iraku v okviru operacije Neomajna odločnost delujejo tudi pripadniki Slovenske vojske. Zaradi napetih razmer so danes prekinili urjenje iraških varnostnih sil, sicer pa so na varnem, saj se nahajajo v vojaški bazi v Erbilu na severu Iraka, so danes sporočili na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije.

Iran
Novice Po smrti generala Iran grozi z ostrimi povračilnimi ukrepi #video

Napada sta se zgodila po tem, ko se je na tisoče Iračanov danes zbralo na žalni slovesnosti za Solejmanijem in iraškim poveljnikom proiranske milice Abujem Mahdijem Al Muhandisom, ki sta bila ubita v ameriškem napadu. Solejmanija bodo sicer prepeljali v domovino in ga v torek pokopali v domačem mestu Kerman v osrednjem delu države.

Na žalni slovesnosti za iranskim generalom in poveljnikom vzklikali "Smrt Ameriki":

Napad na iranskega poveljnika, ki ga je ukazal ameriški predsednik Donald Trump, je nevarno zaostril napetosti na že tako nemirnem Bližnjem vzhodu. Iran je namreč zagrozil z ostrimi povračilnimi ukrepi, ZDA pa napovedujejo okrepitev prisotnosti na Bližnjem vzhodu. Iz sveta medtem prihajajo pozivi k zadržanosti.

Novice ZDA preventivno ubile visokega iranskega generala #video
Ne spreglejte