Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 5. 2017,
9.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Natisni članek

volitve Marine Le Pen Emmanuel Macron volitve v Franciji

Nedelja, 7. 5. 2017, 9.14

6 let, 6 mesecev

Novi francoski predsednik je Emmanuel Macron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

3

Volitve v Franciji | Foto Reuters

Foto: Reuters

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev zmagal sredinski kandidat Emmanuel Macron. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65 odstotkov glasov in je tako premagal protikandidatko Marine Le Pen.

V volilnem štabu Macrona v Parizu je ob objavi izidov vzporednih volitev izbruhnilo navdušenje, poročajo francoski mediji.

Kot so sporočili iz krogov blizu prihodnjega francoskega predsednika, sta se Macron in Le Penova danes zvečer, deset minut pred objavo izidov vzporednih volitev, že slišala po telefonu. Pogovor je bil po navedbah virov kratek in vljuden.

Emmanuel Macron, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden.

Macron: Branil bom Francijo in Evropo

Emmanuel Macron bo postal najmljaši francoski predsednik. | Foto: Reuters Emmanuel Macron bo postal najmljaši francoski predsednik. Foto: Reuters Macron se je najprej zahvalil podpornikom in dejal, da bo naredil vse, da upraviči njihovo zaupanje, nato pa se obrnil k vsem Francozom, tudi privržencem njegove protikandidatke Marine Le Pen, ter zatrdil, da jih je slišal, da je slišal njihove strahove, dvome in jezo. "Moja odgovornost je, da vas slišim," je dejal.

Poudaril je, da se bo boril za enotnost naroda in proti delitvam, ki minirajo Francoze. Napovedal je, da si bo Francija pod njegovim vodstvom prizadevala za mir v svetu in bo v prvih vrstah v boju proti terorizmu.

"Odpira se nova stran zgodovine, upam, da bo to stran upanja in zaupanja," je še dejal novi francoski predsednik v po oceni francoskih medijev precej resnobnem govoru.


Lahko predsedniške volitve zamajejo francosko avtomobilsko industrijo? 

To je rekord, ki ga lahko podre Emmanuel Macron


Le Penova priznala poraz

Marine Le Pen je priznala poraz in se obrnila proti parlamentarnim volitvam, ki bodo 11. oziroma 18. junija. | Foto: Reuters Marine Le Pen je priznala poraz in se obrnila proti parlamentarnim volitvam, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Foto: Reuters Skrajna desničarka Marine Le Pen je že nekaj po 20. uri priznala poraz v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji. Kot je dejala, so Francozi glasovali za kontinuiteto, sicer pa je Macronu čestitala in mu zaželela uspeh pri soočanju z "velikimi izzivi", ki ga čakajo. 

Po poročanju francoskih medijev med privrženci Le Penove, zbranimi v njenem štabu v pariškem predmestju Vincennes, vlada veliko razočaranje, saj niso pričakovali, da bo Macron zmagal tako prepričljivo.

 

V štabu Le Penove zavrnili akreditacije novinarjem več medijev

V volilnem štabu skrajno desne francoske predsedniške kandidatke Marine Le Pen so zavrnili akreditacije novinarjem okoli 15 medijev, ki so želeli spremljati današnje povolilno dogajanje v plesni dvorani v pariškem predmestju Vincennes. Kot so dejali v Nacionalni fronti, so akreditacije zavrnili zaradi pomanjkanja prostora.

 

Francosko tožilstvo sprožilo preiskavo hekerskega napada na Macronovo gibanje

tožilstvo je sprožilo preiskavo razkritja internih dokumentov gibanja Naprej sredinskega predsedniškega kandidata Emmanuela Macrona. Preiskava je stekla že v petek, ko se je na spletu znašla vrsta dokumentov, ki naj bi jih hekerji ukradli pred nekaj tedni. Kdo je stal za napadom, še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ne spreglejte