Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
7. 5. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Natisni članek

Francija predsedniške volitve Emmanuel Macron Marine Le Pen Peugeot Citroen Renault

Nedelja, 7. 5. 2017, 4.04

6 let, 7 mesecev

Francoska zveza avtomobilske industrije uradno podprla Emmanuela Macrona

Lahko predsedniške volitve zamajejo francosko avtomobilsko industrijo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,58

1

Francija spada med velesile avtomobilske industrije, zato bi predsedniške volitve lahko vplivale tudi na poslovanje Renaulta, Peugeota in Citroëna, posredno pa tudi na njihove slovenske dobavitelje in partnerje, kot je novomeški Revoz.

Ker je Francija vpletena v lastniško strukturo tako Renaulta kot koncerna PSA Peugeot Citroen, bodo za njihovo poslovanje pomembne tudi današnje predsedniške volitve. | Foto: Reuters Ker je Francija vpletena v lastniško strukturo tako Renaulta kot koncerna PSA Peugeot Citroen, bodo za njihovo poslovanje pomembne tudi današnje predsedniške volitve. Foto: Reuters

Francija spada med pet največjih avtomobilskih trgov v Evropi in ima z Renaultom, Peugeotom in Citroënom tri velike avtomobilske proizvajalce. Koncern PSA Peugeot Citroën je letos kupil Opel in tako po številu prodanih avtomobilov postal drugi največji avtomobilski proizvajalec v Evropi. Vse tri francoske znamke so skupaj z nemškim (francoskim) Oplom v prvih treh mesecih leta prodale okrog 1,1 milijona novih osebnih avtomobilov.

Marine Le Pen | Foto: Reuters Foto: Reuters Z obljubami in napovedmi več skrbi avtomobilski industriji prinaša Le Penova

Ker je Francija precej vpletena v lastniško strukturo tako Renaulta kot PSA, bodo za njihovo poslovanje pomembne tudi današnje predsedniške volitve.

Zmagovalec prvega kroga Emmanuel Macron kot predstavnik sredinske politike poudarja nujnost reform trga dela in se naslanja na Evropsko unijo, njegova protikandidatka Marine Le Pen pa je v kampanji poudarjala zaščito francoskih delavcev in celo umik iz Evropske unije. Pred današnjimi volitvami je svoja stališča sicer omilila in morda tudi zato v projekcijah zmanjšala zaostanek za Macronom.

Le Penova zagovarja višjo obdavčitev na mejah in boljšo zaščito delavcev, ki bi se lahko upokojili pri 60 letih.

Pod francoski nadzor sta letos prišli tudi znamki Opel in Vauxhall. | Foto: Opel Pod francoski nadzor sta letos prišli tudi znamki Opel in Vauxhall. Foto: Opel

Francoska avtomobilska industrija je globalna in izvozno usmerjena

To bi lahko bile slabe novice za domačo avtomobilsko industrijo, ki se že sicer ukvarja z visokimi stroški dela in tudi neugodnimi menjalniškimi tečaji med evrom in trenutno šibkim britanskim funtom. Analitiki poudarjajo, da ima zaščitniški odnos v luči sodelovanja PSA in nemškega Opla trenutno malo možnosti za uspeh.

Francoski avtomobilski proizvajalci do zdaj morda še nikoli niso bili tako izvozno naravnani. Ne le da bo PSA pod svoje okrilje sprejel nemško in britansko znamko (Vauxhall), tudi Renaultova skupina okrog 45 odstotkov svojih vozil proda zunaj Francije.

S francosko avtomobilsko industrijo je povezano tudi slovensko gospodarstvo. PSA in Renault uporabljata izdelke slovenskih dobaviteljev, Renault pa je lani povečal proizvodnjo svojih vozil v novomeškem Revozu. V svoji tovarni v Franciji so namreč že povsem izkoristili proizvodne kapacitete renault clia, ki ga bodo zato letos spet začeli izdelovati v Sloveniji.

Avtomobilska industrija je pred drugim krogom volitev podprla Macrona. | Foto: Reuters Avtomobilska industrija je pred drugim krogom volitev podprla Macrona. Foto: Reuters

Francosko združenje avtomobilske industrije uradno podprlo Macrona

"Francoski avtomobilski proizvajalci so usmerjeni zelo globalno in preprosto niso več vezani na Francijo. To so mednarodna podjetja, ki sodelujejo tudi v mednarodnih skupnih podjetjih. Vrnitev k protekcionizmu ni realna," je za Automotive News povedal Martin Benecke, analitik prodaje osebnih avtomobilov pri IHS Markit.

Francoski avtomobilski proizvajalci so skupaj s svojo francosko zvezo pred odločilnim drugim krogom volitev podprli Macrona.

"Podpiramo prosto trgovino, proevropsko politiko, manj davkov na plače in proizvodnjo," so zapisali pri francoskem združenju avtomobilske industrije CCFA.

Ker so proizvodne kapacitete tovarne v Flinsu že povsem zapolnjene, je Renault del proizvodnje clia vrnil v novomeški Revoz. | Foto: Reuters Ker so proizvodne kapacitete tovarne v Flinsu že povsem zapolnjene, je Renault del proizvodnje clia vrnil v novomeški Revoz. Foto: Reuters

Kot gospodarski minister je povečal vlogo države v Renaultu

Macron je bil pod predsednikom Francoisom Hollandom nekaj časa gospodarski minister Francije in je bil že močno vpleten v dogajanje v francoski avtomobilski industriji.

Pred dvema letoma je izpeljal povečanje deleža francoske države v Renaultu s 15 na skoraj 20 odstotkov. S tem so kot dolgoročni investitor dobili dva volilna glasova. Dvig deleža lastništva je takrat Macron opisal kot začasno rešitev, a do danes se še ni spremenila.

Carlos Ghosn, predsednik Renaulta, je že večkrat poudaril nujnost umika države za nadaljnjo rast in razvoj partnerstva z Nissanom. Danes ima Renault v Nissanu 43-odstotni delež in volilno pravico, Nissan pa v Renaultu 15-odsotni delež brez volilne pravice.

Macrona so motile tudi visoke plače

Macron se je obenem že večkrat obregnil ob visoke plače menedžerjev pri Renaultu in PSA. Pred dvema letoma je nasprotoval Ghosnovemu izplačilu v višini 8,3 milijona dolarjev, istega leta pa je bil tudi skeptičen do podvojitve plače predsednika PSA Carlosa Tavaresa na 5,2 milijona evrov. Povišico je označil kot pretirano, a priznal Tavaresove menedžerske sposobnosti v procesu prestrukturiranja francoskega avtomobilskega koncerna.

Ne spreglejte