SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Cernu prekinili sodelovanje z znanstvenikom, ki je bil žaljiv do žensk

0,28

termometer

Cern
V Cernu so prekinili sodelovanje z italijanskim znanstvenikom, ki je bil žaljiv do žensk. Na fotografiji veliki hadronski trkalnik. Foto: Reuters

V Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi so prekinili sodelovanje z znanstvenikom Alessandrom Strumio z Univerze v Pisi, ki je bil na enem od predavanj žaljiv do žensk. Strumio je med drugim dejal, da so fiziko izumili in zgradili moški ter da ženske zahtevajo službe kljub pomanjkljivim kvalifikacijam.

Alessandro Strumia, ki je bil gostujoči predavatelj v Cernu, je sporne komentarje podal septembra lani na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile prisotne večinoma fizičarke. V Cernu so Strumio sprva suspendirali, danes pa so sporočili, da po interni preiskavi znanstveniku ne bodo podaljšali staža gostujočega profesorja.

Fabiola Gianotti Novice V Cernu razburil govor znanstvenika o vlogi žensk v fiziki

Strumia: Fizika ni seksistična proti ženskam

Strumia je na delavnici med drugim govoril, da njegovi rezultati dokazujejo, da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal italijanski znanstvenik.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od indikatorjev uspešnosti. Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran.

CERN, FCC Digisvet Trkalnik za fizikalne raziskave: CERN ne bo dovolil, da bi imeli Kitajci daljšega

"Moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi"

V nadaljevanju je izjavil, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakršnimkoli družbenim vplivom. Cern, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, je lani jeseni predstavitev umaknil s svoje spletne strani ter zagotovil, da je center kulturno raznolika organizacija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin