SiolNET. Novice Svet
0,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Cernu razburil govor znanstvenika o vlogi žensk v fiziki

0,28

termometer

Fabiola Gianotti
Foto: Reuters

Znanstvenik Alessandro Strumia z univerze v Pisi je v petek razburil s svojim nastopom v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern), ko je med drugim dejal, da so "fiziko izumili in zgradili moški" ter da moške znanstvenike diskriminirajo zaradi ideologije, ne glede na zasluge. Cern je govor označil za zelo žaljivega.

Alessandro Strumia, ki sicer redno dela za Cern, je na delavnici o spolu in visokoenergijski fiziki, na kateri so bile večinoma fizičarke, govoril, da njegovi rezultati "dokazujejo", da fizika ni seksistična proti ženskam. "Ampak resnica ni pomembna, ker je del političnega boja, ki prihaja od zunaj," je dodal.

V predstavitvi je prikazal več grafov, ki prikazujejo, kako so raziskovalke dobile zaposlitev, čeprav so bila dela raziskovalcev večkrat citirana v delih drugih znanstvenikov, kar je sicer eden od indikatorjev uspešnosti. Na drugem grafu je prikazal, kako so bili moški v karieri uspešnejši, čeprav so imeli na začetku enako število citiranj kot ženske, poroča britanski BBC.

Ob tem je dodal osebno izkušnjo, ko so na razpisu izbrali žensko, čeprav je bil sam domnevno bolj kvalificiran.

"Moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi"

Nadaljeval je, da "moški raje delajo s stvarmi, ženske pa z ljudmi" ter da je razlika opazna že v otroških letih, ne da bi bili otroci podvrženi kakšnim družbenim vplivom.

Cern Novice Nov zgodovinski trenutek za znanstvenike v Cernu

Cern, ki ima sedež v Ženevi, je predstavitev umaknil s svoje spletne strani "v skladu s pravili vedenja, ki ne dovoljujejo osebnih napadov in žalitev". V izjavi so dodali, da organizatorji pred dogodkom niso bili obveščeni o vsebini predavanja.

Cern Foto: Reuters "Cern je kulturno raznolika organizacija, ki združuje ljudi iz več deset držav. Je kraj, kjer so vsi dobrodošli in imajo enake možnosti, ne glede na etničnost, verovanja, spol ali spolno usmerjenost," so dodali pri centru, ki ga od leta 2016 vodi Fabiola Gianotti, prva ženska na tem položaju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin