Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2024,
21.05

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

fotovoltaika Trajnost Zeleni prehod Zeleni prehod sončna elektrarna

Ponedeljek, 15. 4. 2024, 21.05

1 mesec

V Bruslju podpisali listino EU o sončni energiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
sončna elektrarna | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ministri, pristojni za energijo, iz 23 držav EU, tudi Slovenije, so skupaj s predstavniki okoli sto podjetij iz evropskega sektorja sončne energije na današnjem neuradnem zasedanju v Bruslju podpisali listino EU o sončni energiji. Države in podjetja so se z listino zavezali, da bodo podpirali proizvodnjo kapacitet za sončno energijo.

Vlade držav EU so z listino prepoznale kritično vlogo podjetij v sektorju sončne električne energije v strateških dobavnih verigah, so po podpisu zaveze sporočili iz združenja Solarpower Europe. Kljub temu so v združenju pozvali h konkretnim ukrepom na evropski in državni ravni v podporo proizvajalcem v tem sektorju.

"To pomeni čimprejšnjo uvedbo meril odpornosti pri javnih naročilih in dražbah, sprostitev subvencijske podpore ter vzpostavitev namenskega financiranja EU za sončno energijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Največja sončna elektrarna v Sloveniji v kraju Prapretno
Novice Slovenija lani z eno največjih rasti števila sončnih elektrarn v EU

Listina poziva podjetja, predvsem pa vlade držav članic EU, naj se zavežejo k ohranitvi, in kjer je mogoče, razširitvi proizvodnih zmogljivosti v Evropi v skladu s pričakovanim naraščajočim povpraševanjem po fotovoltaičnih izdelkih. Podjetja in vlade poziva tudi, naj spodbujajo inovativne oblike uporabe sončne energije, kot sta na primer agrofotovoltaika v vozilih oziroma v stavbe integrirana fotovoltaika.

"Listina EU o sončni energiji, ki temelji na strategiji EU za sončno energijo iz leta 2022, utrjuje dejstvo, da je fotovoltaika zdaj prevladujoča energetska tehnologija. Evropa in svet stavita na sončno energijo, ki nas bo popeljala iz podnebne in energetske krize v novo obdobje zelene blaginje ter varnosti," je ob podpisu listine dejala izvršna direktorica Solarpower Europe Walburga Hemetsberger.

Listino je v imenu Slovenije podpisal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Poleg Slovenije so listino podpisali še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija in Nizozemska.

Ne spreglejte