Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 7. 2023,
12.55

Osveženo pred

9 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54

Natisni članek

Hrvaška Šibenik požar

Četrtek, 13. 7. 2023, 12.55

9 mesecev, 3 tedne

Panika blizu Šibenika, kjer je izbruhnil obsežen požar. "Ljudje bežijo, a ne vedo, kam."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,54
Kanader | Gasilcem pri gašenju požara pomaga pet kanaderjev.  | Foto Shutterstock

Gasilcem pri gašenju požara pomaga pet kanaderjev.

Foto: Shutterstock

Po poročanju hrvaških medijev je v naselju Grebaštica v bližini Šibenika okoli 11. ure izbruhnil obsežen požar, ki se zaradi močnega vetra hitro širi in ogroža vse več naselij oziroma ljudi. Na terenu je več kot 150 gasilcev, požar pa gasi sedem letal. Vzrok požara za zdaj ni znan. Na območje je medtem prispel hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Ognjeni zublji ogrožajo kamp v kraju Bilo, so se pa razmere nekoliko izboljšale v Grebaštici, kjer je pred tem gorelo med hišami. Po prvih ocenah je požar doslej zajel okoli 600 hektarjev površine, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Grebštici, naselju pri Šibeniku, ki ga požar najbolj ogroža, se po poročanju hrvaškega medija Index vsi bojujejo s požarom – od gasilcev iz Šibenika, Zadra in Splita do prebivalcev, ki gasijo požare z vedri vode.

Fotogalerija
1 / 4

Na terenu je 148 gasilcev s 56 vozili. Požar gasi sedem letal, vseh pet kanaderjev in dva air tractorja. Po besedah ​​poveljnika Javne gasilske enote Šibenik Volimirja Miloševića požar ni niti približno pod nadzorom ali lokaliziran. Ogenj je zajel stanovanjske objekte, zaradi česar evakuirajo družine.

Požar | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Zagorela naj bi trava in nizko rastlinje. Zaradi požara je zaprt tudi del jadranske magistrale od Žaborića proti Primoštenu.

Poveljnik šibeniške javne gasilske enote Milošević je povedal, da so na območju požara vse razpoložljive gasilske enote. Kot je poudaril, pred požarom branijo tudi hiše, nekaj ljudi pa so že evakuirali. Namestili jih bodo v športno dvorano Baldekin.

Gašenje požara ovira tudi močan veter. "Nekaj objektov je neposredno ogroženih, tam so razporejeni gasilci. Elektrika je izklopljena. Policija na terenu ureja promet na delu jadranske magistrale, vse dovozne ceste pa so zaprte," je za Hino povedal Milošević.

Požar se širi in ni pod nadzorom

"Požar še ni pod nadzorom, gasilci in letalstvo pa vlagajo nadčloveške napore, da bi ga čim prej omejili," je za Index povedal glavni gasilski poveljnik Slavko Tucaković

Požar se je razširil proti kraju Šparadići in se približal hišam, a podatkov o morebitni evakuaciji še ni, je za Index povedal tiskovni predstavnik šibeniške policije Šime Pavić. Očividec iz Grebaštice je dejal, da so razmere na terenu vse težje: "Ljudje bežijo iz stanovanj, a ne vedo, kam zbežati. Panika je, vse smrdi in od dima se nič ne vidi."

Pred kratkim je požar zajel tudi vozilo nemškega državljana in ga v celoti uničil, razširil pa se je tudi na območje avtoceste.

Na območje je medtem prispel podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Božinović, ki je dejal, da je ogenj doslej poškodoval sedem hiš, zgorelo pa naj bi tudi sedem avtomobilov. Poleg tega naj bi bili poškodovani tudi dva ali trije gospodarski objekti, vendar po njegovih besedah materialna škoda ni velika.

Kot je še dejal minister, naj bi gasilci še danes zaustavili širjenje požara, čeprav je to v veliki meri odvisno od vetra.

Točno na današnji dan pred enim letom je območje Šibenika, natančneje naselja Vodice, Zatona in Rasline, zajel ogromen požar.

Požar v Aqualuni
Novice Tako bodo v Aqualuni nagradili gasilce, ki so pogasili požar
Air Tractor
Novice Gasilni letali na voljo že to sezono: na požarišču bosta v od 15 do 20 minutah
Požar v Podčetrtku
Novice Policisti razkrili, zakaj je zagorelo v Aqualuni
Ne spreglejte