Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
22.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Barcelona Katalonija referendum

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 22.09

6 let, 7 mesecev

V Barceloni množična podpora samostojnosti Katalonije #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Barcelona - demonstracije za samostojno Katalonijo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slabe tri tedne pred spornim referendumom o samostojnosti Katalonije se je danes v Barceloni zbralo več sto tisoč ljudi, španski mediji omenjajo celo milijon, ki so demonstrirali v prid katalonske neodvisnosti.

Po navedbah različnih organizatorjev je prek svetovnega spleta udeležbo na demonstracijah v prid katalonski samostojnosti potrdilo več kot 400 tisoč ljudi. Že pred uradnim začetkom demonstracij se je na eni od osrednjih avenij zbralo toliko udeležencev, da se je množica vila več kilometrov. Nekateri španski mediji pišejo, da se je pohoda udeležilo celo milijon ljudi.

Današnje demonstracije sovpadajo s katalonskim praznikom diada, s katerim zaznamujejo dan, ko je Katalonija v španski nasledstveni vojni leta 1714 izgubila svojo samostojnost.

Španski premier pod nobenimi pogoji ne bo dovolil samostojnosti Katalonije

Katalonska vlada načrtuje izvedbo referenduma o samostojnosti Katalonije za 1. oktober, ki pa ga je špansko ustavno sodišče minuli teden prepovedalo. Španski premier Mariano Rajoy je že večkrat poudaril, da pod nobenimi pogoji ne bo dovolil samostojnosti Katalonije, ki je gospodarsko najmočnejša španska pokrajina.

Katalonci sami, sodeč po javnomnenjskih raziskavah, pri željah o samostojnosti niso enotni. V julijski javnomnenjski raziskavi je samostojnost podprlo 41,1 odstotka vprašanih, proti jih je bilo 49,9 odstotka. Kar 70 odstotkov jih sicer podpira referendumom, a kot sredstvo, da za vselej razrešijo vprašanje katalonske samostojnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podobno kot na britanskem referendumu o izstopu iz Velike Britanije junija lani, je naklonjenost samostojni Kataloniji večja v ruralnih predelih, medtem ko v urbanih središčih, kot je prestolnica Barcelona, bolj podpirajo dejstvo, da bi Katalonija ostala del Španije, še navaja AFP.
Ne spreglejte