SiolNET. Novice Svet
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Britanska kraljica prejela prvi odmerek cepiva, v avstrijskih šolah pa bodo redno testirali

0,77

termometer

Avstrija koronavirus
O odpiranju šol na Dunaju še niso odločali, a ob odprtju bodo najverjetneje tedensko redno testirali tako učence kot učno in šolsko osebje. Foto: Reuters

Avstrija bo po odprtju šol, ki sicer zaradi slabe epidemiološke slike za zdaj ostajajo zaprte, uvedla redno tedensko testiranje vseh učencev na novi koronavirus, je danes sporočil avstrijski šolski minister Heinz Fassmann. To je po njegovem edina rešitev, da prebrodijo težko fazo, ki jih še čaka, preden bodo precepili zadosten delež prebivalstva.

Kot je minister pojasnil na novinarski konferenci na Dunaju, bodo v ta namen šolam dostavili pet milijonov hitrih antigenskih testov. Gre za tip hitrih testov, pri katerih testne paličice ni treba vtakniti globoko v nos, ampak zgolj centimeter ali dva. Otroci bi lahko takšen test ob ustreznih navodilih odraslih celo opravili sami.

Kot zatrjuje predstavitveni videoposnetek, ki so ga predvajali na novinarski konferenci, naj bi bilo vse skupaj približno "tako preprosto kot vrtanje po nosu", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Rezultati bodo znani v 15 minutah.

Ukrepe podaljšujejo ali celo zaostruiejo v več evropskih državah

Testirali bi učence in učitelje

Osnovnošolcem naj bi test doma vsak ponedeljek pomagali opraviti njihovi starši, medtem ko naj bi se starejši učenci testirali ali v šoli ali doma.

Testirali naj bi se tudi učitelji, za katere oblasti sicer obenem načrtujejo, da se bo zanje konec februarja začelo cepljenje proti koronavirusu. Testiranje bo – tako kot cepljenje – brezplačno in prostovoljno, je še pojasnil Fassmann.

Cepivo Moderna Novice Sloveniji v prvih dveh mesecih 26 tisoč odmerkov cepiva Moderne

O odprtju šol odločitev prihodnji teden

Avstrijska vlada bo v prihajajočem tednu odločila, ali se bodo šole v skladu z načrti 18. januarja znova odprle ali ne. Po besedah ministra množično testiranje ponuja resnično možnost, da se šole odprejo in tudi ostanejo odprte.

V Avstriji z devetimi milijoni prebivalcev so v preteklih 24 urah potrdili skoraj 2300 novih okužb z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje pa je 161 okužb na 100 tisoč prebivalcev.

Ni znano, katero cepivo so uporabili na angleškem dvoru

Britanska kraljica Elizabeta in njen soprog princ Filip sta prejela prvi odmerek cepiva proti koronavirusu, so danes sporočili iz Buckinghamske palače. Kot piše britanski BBC, naj bi ju cepil hišni zdravnik na gradu Windsor, kamor sta se umaknila med pandemijo in kjer tudi med nedavnimi prazniki živita bolj ali manj v samoizolaciji.

Britanska kraljica Elizabeta in njen pet let starejši mož sta cepivo prejela po redni uvrstitvi zaradi svoje starosti. Britanska kraljica Elizabeta in njen pet let starejši mož sta cepivo prejela po redni uvrstitvi zaradi svoje starosti. Foto: Reuters

Da se bo kraljevi par cepil, kakor hitro bo to mogoče, so sicer britanski mediji poročali že pred dobrim mesecem dni, potem ko so na Otoku kot prva zahodna država za splošno uporabo odobrili cepivo proti koronavirusni bolezni 19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški BioNTech. Kasneje so britanski regulatorji prižgali zeleno luč še za cepivi podjetij AstraZeneca in Moderna. Katerega je prejela kraljica, ni znano.

Kraljica in njen mož do cepiva po redni poti brez bližnjic in privilegijev

94-letna monarhinja in njen 99-letni mož princ Filip sta bila med prvimi v vrsti za novo cepivo zaradi svoje starosti in naj ne bi bila deležna kakšnih posebnih ugodnosti. Starejši od 80 let so namreč ena od prednostnih skupin in jih cepijo med prvimi.

Doslej je sicer na Otoku prvi odmerek cepiva prejelo okoli 1,5 milijona ljudi, do sredine februarja pa naj bi bilo takih po načrtih oblasti že 15 milijonov, poroča BBC. Epidemiološka slika v državi se medtem hitro slabša, tudi zaradi novega seva koronavirusa, ki se širi občutno hitreje.

V Združenem kraljestvu so danes potrdil skoraj 60 tisoč novih primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer je skupno število okužb od začetka pandemije preseglo tri milijone. V zadnjem dnevu je na Otoku umrlo še 1035 bolnikov z boleznijo covid-19, v zadnjih 28 dneh pa so potrdili 80.868 smrti, je sporočilo britansko ministrstvo za zdravje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin