SiolNET. Novice Svet
0,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na parlamentarnih volitvah v Avstriji slavila stranka pod vodstvom Kurza

0,93

termometer

Sebastian Kurz
Foto: Reuters

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Avstriji je največ glasov, 37 odstotkov, osvojila ljudska stranka (ÖVP), ki je pridobila precej podpore. Veliko pa so je izgubili socialdemokrati (SPÖ) na drugem mestu in svobodnjaki (FPÖ) na tretjem. V nationalrat so se znova prebili Zeleni, poslance bo imela tudi liberalna stranka Neos.

Sebastian Kurz Novice Avstrijski parlament izglasoval nezaupnico Kurzevi vladi

Sebastian Kurz je napovedal, da se bodo o oblikovanju koalicije pogovarjali z vsemi parlamentarnimi strankami, a svobodnjaki se po hudem porazu že vidijo v opoziciji.

ÖVP je glede na rezultate treh vzporednih volitev, ki so jih objavile javna radiotelevizija ORF, televizija OE24 in tiskovna agencija APA, osvojila okoli 37 odstotkov glasov. Na prejšnjih volitvah oktobra 2017 je za ljudsko stranko glasovalo 31,5 odstotka volivcev. Po novem bo imela v 183-članskem parlamentu 71 poslancev, kar je devet več kot doslej.

Socialdemokrati utrpeli precejšnjo izgubo

Na drugem mestu so pristali socialdemokrati z med 22 in 23 odstotki podpore. Utrpeli so precejšnjo izgubo, saj so na zadnjih volitvah osvojili 26,9 odstotka glasov. V novem sklicu parlamenta bodo imeli glede na izračune ORF 41 poslancev, trenutno pa jih imajo 52.

Še večjo izgubo so utrpeli svobodnjaki, ki jim vzporedne volitve napovedujejo med 16 in 17 odstotkov podpore. Na volitvah pred dvema letoma je zanje glasovalo 26 odstotkov volivcev. Po novem bodo imeli v parlamentu 21 poslancev manj, in sicer 30.

Sebastian Kurz Foto: Reuters

Ponovno so se v nationalrat prebili Zeleni, ki jim na zadnjih volitvah to ni uspelo. Osvojili naj bi med 12 in 14 odstotkov glasov. Imeli pa bodo 27 poslancev.

Štiriodstotni volilni prag je prestopila še liberalna stranka Neos, ki ji vzporedne volitve kažejo med sedem in osem odstotkov podpore. Na volitvah leta 2017 je zanje glasovalo 5,3 odstotka volivcev. V parlamentu bodo imeli glede na izračune ORF štiri poslance več, in sicer 14.

Kurz si želi spoštljivega sodelovanja z vsemi strankami

Kurz, ki je od decembra 2017 do maja letos vodil vlado ÖVP in svobodnjakov, je napovedal, da želi kar se da spoštljivo sodelovanje z vsemi strankami. Pred svojimi privrženci je poudaril, da je pred štirimi meseci parlament njegovi vladi izglasovali nezaupnico, "danes pa so nas ljudje znova izvolili".

Sebastian Kurz Foto: Reuters

Povedal je, da je današnji dan zgodovinski za ÖVP, ki ni še nikoli zmagala s tolikšno prednostjo. Dodal je, da je "prevzet" in da ni pričakoval takšnega uspeha. "Zmanjkuje mi besed, pa sem redko brez besed," je še poudaril. Zahvalil se je tudi članom svoje stranke.

Zeleni po dveh letih znova prestopili parlamentarni prag

Veselje je danes preplavilo tudi tabor Zelenih, ki so se po dveh letih znova uvrstili v parlament. ÖVP in Zeleni bi skupaj v 183-članskem parlamentu imeli 98 poslancev in že se pojavljajo ugibanja, da bi bila to najboljša koalicijska kombinacija.

A vodja Zelenih Werner Kogler je sporočil, da bodo o koalicijskem sodelovanju z ljudsko stranko razmislili zgolj v primeru radikalne spremembe glede na usmeritev vlade ÖVP in FPÖ, in sicer predvsem na področjih okolja in boja proti revščini. "Potrebujemo znak preobrata," je poudaril.

Volitve Avstrija Foto: Reuters

Avstrijski svobodnjaki pa se vidijo v opoziciji, je povedal generalni sekretar stranke Harald Vilimsky. "Po mojem mnenju to ni jasen mandat za nadaljevanje koalicije," je povedal Vilimsky.

Nad rezultatom pa so bili navdušeni tudi v liberalni stranki Neos. "Nekaj je jasno. To je najboljši rezultat za liberalno stranko v zgodovini Avstrije," je povedala vodilna kandidatka Neosa Beate Meinl-Reisinger. Po njenih besedah je "kristalno jasno", da se koalicija ÖVP in FPÖ ne more nadaljevati.

Sebastian Kurz Novice Svobodnjaki še neodločeni glede podpore nezaupnici Kurzu

V SPÖ razočarani

V SPÖ so medtem priznali, da so pričakovali boljši rezultat. "Danes sta dva jasna zmagovalca, Zeleni in ÖVP, to je treba priznati," je povedal vodja poslanske skupine SPÖ Thomas Drozda. "Danes je volilni večer, in ne večer za koalicijska pogajanja," je dodal.

Prav tako ni pojasnil, ali bo njegova stranka sodelovala v pogajanjih. Volitev se je udeležilo 76,2 odstotka volilnih upravičencev. To je nekoliko manj kot leta 2017, ko jih je na volišča prišlo 80 odstotkov.

volitve avstrija Foto: Reuters

Avstrijci so morali na volišča predčasno, potem ko se je zaradi afere Ibiza končala koalicija med ÖVP in FPÖ. Spomnimo, da se je maja letos v javnosti pojavil videoposnetek iz leta 2017, ki je nastal na tem španskem otoku. Na njem zdaj že nekdanji vodja svobodnjakov Heinz-Christian Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred parlamentarnimi volitvami.

Strache je dan po objavi videoposnetka odstopil kot podkancler in vodja stranke, nekaj dni kasneje je parlament izglasoval nezaupnico manjšinski vladi pod vodstvom Kurza.

Ustanovna seja novega avstrijskega parlamenta bo predvidoma 23. oktobra.

Avstrija poplave Novice Avstrija razglasila podnebne izredne razmere Islamska država Novice Avstrija prepovedala simbole skrajnih organizacij, predvsem islamskih Heinz-Christian Strache Novice Avstrija dobila vlado. Je Stracheja zavedla bosanska študentka?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin