Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2019,
7.54

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

22

Natisni članek

Sebastian Kurz Avstrija

Torek, 28. 5. 2019, 7.54

4 leta, 11 mesecev

Afera Ibiza

Avstrija dobila vlado. Je Stracheja zavedla bosanska študentka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

22

Heinz-Christian Strache | Foto Reuters

Foto: Reuters

Domnevno rusko bogatašinjo, ki se je z nekdanjim avstrijskim podkanclerjem Heinz-Christianom Strachejem dogovarjala o korupciji - posnetek je stresel avstrijsko vlado Sebastiana Kurza, ki je včeraj dobila nezaupnico -, je po poročanju avstrijskega časnika Kronen Zeitung igrala študentka agronomije iz Bosna in Hercegovine (BiH). Za to naj bi prejela med šest in sedem tisoč evrov. Avstrija je medtem dobila vlado, ki opravlja tekoče posle.

Sebastian Kurz
Novice Avstrijski parlament izglasoval nezaupnico Kurzevi vladi

Po ponedeljkovi nezaupnici avstrijski vladi pod vodstvom Sebastiana Kurza je danes avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen odstavil dosedanje člane vlade in jih z izjemo Kurza pooblastil za vodenje tekočih poslov do imenovanja nove vlade.

V organizacijo pasti za Stracheja so bili po poročanju avstrijskih medijev vpleteni štirje ljudje. Poleg že znanega dunajskega odvetnika Ramina Mirfakhraija, ki je tudi priznal vpletenost v pripravo posnetka, še detektiv in dva strokovnjaka za varnostna vprašanja.

Odvetnikov telesni stražar naj bi vedel podrobnosti o Strachejevem zasebnem življenju, na podlagi česar so se lotili iskanja dekleta, ki bi nekdanjega vodjo avstrijskih svobodnjakov ujelo v past, pisanje Kronen Zeitunga povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Po ponedeljkovi nezaupnici avstrijski vladi pod vodstvom Sebastiana Kurza je danes avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen odstavil dosedanje člane vlade in jih z izjemo Kurza pooblastil za vodenje tekočih poslov do imenovanja nove vlade. Za kanclerja, ki opravlja tekoče posle, je imenoval dosedanjega podkanclerja Hartwiga Lögerja.

Danes imenovano vlado sestavljajo dosedanji ministri iz vrst kanclerjeve ljudske stranke (ÖVP) in strokovnjaki, ki so po odstopu zamenjali ministre iz vrst svobodnjakov. Vodil jo bo Löger, ki je član ÖVP. Tekoče posle bo predvidoma opravljala teden dni. Van der Bellen je danes napovedal, da naj bi imenoval prehodno vlado strokovnjakov, ki bo Avstrijo vodila do septembrskih predčasnih volitev, do konca tega tedna ali začetka naslednjega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodelovali tudi Nemci?

Našli so študentko agronomije iz BiH, ki govori več tujih jezikov, med drugim rusko. Pretvarjala se je za nečakinjo ruskega oligarha, ki ji je Strache poleti 2017 na Ibizi v zameno za povečanje podpore ponujal pogodbe z vlado. Prejela naj bi med šest in sedem tisoč evrov.

Kronen Zeitung poroča še, da naj bi neko nemško združenje za pripravo posnetka plačalo 600 tisoč evrov. Nemški mediji navajajo, da naj bi šlo za Center za politično lepoto, ki zavrača vpletenost.

Uradne potrditve ni

Poročanja avstrijskega časnika ni mogoče potrditi, navaja APA. Tudi Mirfakhraijev odvetnik Richard Soyer tega ni želel komentirati. Državno tožilstvo na Dunaju je sicer konec minulega tedna potrdilo, da je Strache vložil ovadbo proti trem osebam, ki naj bi sodelovale pri prevari, in da jo sedaj preučujejo. Tožilstvo tudi preverja, ali so bili z nastankom in objavo videoposnetka kršeni avstrijski zakoni.

Kurzev naslednik naj bi bil znan v tednu dni

Kurz | Foto: Reuters Foto: Reuters Afera Ibiza je v Avstriji povzročila hudo politično krizo. Svobodnjaki so zapustili vlado, avstrijski kancler in predsednik Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Sebastian Kurz je po njihovem odhodu na njihove ministrske položaje imenoval strokovnjake in Avstrija je dobila prehodno vlado. A ji je avstrijski parlament včeraj že izglasoval nezaupnico. Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen naj bi v tednu dni imenoval novo prehodno vlado.

"Gre za neke vrste začasno rešitev, dokler v nekaj dneh ne najdemo prave rešitve," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal avstrijski predsednik. Napovedal je, da bo začasnega kanclerja in prehodno vlado strokovnjakov do predčasnih volitev septembra imenoval z upoštevanjem podpore v avstrijskem parlamentu. S široko podporo v parlamentu naj bi se izognili novemu glasovanju o nezaupnici vladi.

Ne spreglejte