Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
8.01

Osveženo pred

6 ur, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Hamas Palestina Izrael Irak Islamska država racija operacija ZDA

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 8.01

6 ur, 55 minut

V ameriško-iraški operaciji ubili 15 pripadnikov IS na zahodu Iraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,19
Islamska država IS zastava | ZDA imajo v okviru boja proti IS v Iraku še vedno nameščenih okoli 2.500 vojakov, v Siriji pa 900. | Foto Reuters

ZDA imajo v okviru boja proti IS v Iraku še vedno nameščenih okoli 2.500 vojakov, v Siriji pa 900.

Foto: Reuters

Ameriške in iraške sile so v skupni operaciji na zahodu Iraka ubile 15 pripadnikov skrajne Islamske države (IS). V operaciji je bilo ranjenih tudi sedem ameriških vojakov, so sporočili v petek iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom).

Racijo so izvedli v četrtek zjutraj. Po navedbah ameriških sil operacija ni terjala civilnih žrtev.

Skrajneži so bili oboroženi z različnim orožjem, od granat do samomorilskih eksplozivnih pasov. Iraške sile še preiskujejo prostore, kjer so izvedli racijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bagdad zahteva umik tujih sil

"IS še vedno predstavlja grožnjo regiji, našim zaveznikom in domovini," so sporočili iz poveljstva in zagotovili, da bodo skupaj s partnerji še naprej preganjali teroriste.

Washington in Bagdad sicer že dalj časa razpravljata o prisotnosti ameriških in drugih koalicijskih sil v Iraku. Bagdad namreč zahteva umik tujih sil.

ZDA imajo v okviru boja proti IS v Iraku še vedno nameščenih okoli 2.500 vojakov, v Siriji pa 900.

Na Zahodnem bregu ubita dva napadalca z bombo

Izraelska vojska je medtem sporočila, da sta bila ponoči na Zahodnem bregu ubita napadalca, ki sta pred tem razstrelila oz. poskušala razstreliti dve avtomobila bombi. Palestinsko islamistično gibanje Hamas in njegova zaveznica, oborožena skupina Islamski džihad, sta dejanji napadalcev pozdravila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prvi incident se je zgodil v izraelski naselbini Karmei Zur, severno od Hebrona. Eden od napadalcev naj bi tja zapeljal vozilo, nakar so vanj trčili pripadniki izraelskih varnostnih sil, ki so ga zasledovali. Pred trčenjem je moški po navedbah vojske začel streljati, zaradi česar je vozilo eksplodiralo.

V drugem incidentu je na bencinski črpalki v kraju Guš Ecijon na jugu Zahodnega brega razneslo še en avtomobil. Napadalca so ubili, dva vojaka pa sta bila ranjena. "Začetna preiskava kaže, da je šlo za poskus terorističnega napada z avtomobilom bombo," je še sporočila vojska.

Gibanje Hamas in skupina Islamski džihad sta dejanje napadalcev, za katera še ni potrjeno, da sta bila Palestinca, pozdravila. Hamas je v izjavi zapisal, da je šlo za dvojno junaško operacijo v ključnem trenutku stopnjevanja izraelskega nasilja na Zahodnem bregu, Islamski džihad pa je storilcema čestital za "usklajen napad".

Izraelske sile so sicer v sredo začele racije na zasedenem palestinskem ozemlju v okviru svojih protiterorističnih operacij. V treh dneh so ubili najmanj 19 ljudi. Iz večine mest se je izraelska vojska sicer v četrtek zvečer umaknila, vztraja pa na širšem območju Dženina.

jihad borci džihad islamisti
Novice V izraelski raciji na Zahodnem bregu ubili poveljnika Islamskega džihada
Olaf Scholz
Novice Scholz po napadu v Solingenu napovedal zaostritev zakonodaje o orožju
napad, festival, Nemčija
Novice Nemška vlada po napadu v Solingenu zaostruje zakonodajo o orožju in migracijah
Ne spreglejte