Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2024,
17.27

Osveženo pred

1 ura, 25 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
orožje migracije napad Nemčija

Natisni članek

Četrtek, 29. 8. 2024, 17.27

1 ura, 25 minut

Nemška vlada po napadu v Solingenu zaostruje zakonodajo o orožju in migracijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,03
napad, festival, Nemčija | V Nemčiji v zadnjem času beležijo močno povečanje števila napadov z noži. | Foto Reuters

V Nemčiji v zadnjem času beležijo močno povečanje števila napadov z noži.

Foto: Reuters

Nemška vlada se je po smrtonosnem napadu z nožem minuli teden v Solingenu danes dogovorila o zaostritvi zakonodaje o orožju in migracijah ter drugih ukrepih za boj proti islamističnemu terorizmu v državi, je sporočila notranja ministrica Nancy Faeser.

"Napad v Solingenu nas je globoko pretresel in (...) vlada se nanj odziva s strožjimi ukrepi," je na novinarski konferenci v Berlinu dejala notranja ministrica Nancy Faeser. Ministrica, ki je predstavila podrobnosti svežnja skupaj s pravosodnim ministrom Marcom Buschmannom in državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu Anjo Hajduk, je govorila o "daljnosežnih" in "ostrih ukrepih".

Po ministričinih besedah bo vlada razširila prepoved uporabe nožev na javnih mestih. Na festivalih, športnih prireditvah, sejmih in drugih večjih dogodkih bo uvedena splošna prepoved uporabe nožev. Izjeme bodo veljale za tiste, ki delajo v gostinstvu, in izvajalce, je pojasnila Faeserjeva.

Prepoved naj bi veljala tudi na avtobusih in vlakih v medkrajevnem prometu, policija pa bo dobila več pooblastil za preiskave oseb glede nošenja nožev v javnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zmanjšali ugodnosti prosilcem za azil

Vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo socialdemokrati, Zeleni in liberalci, se je sporazumela tudi o zmanjšanju ugodnosti za nekatere prosilce za azil. Nekaterim prosilcem, ki so se kot taki registrirali v drugih državah EU, pa bo znižala ali ukinila socialne prejemke. S tem naj bi povečali pritisk za odhod iz države.

Olajšali naj bi tudi postopke za deportacijo zavrnjenih prosilcev. V prihodnje naj bi tudi olajšali izgon oseb, če so kaznivo dejanje storile z orožjem ali drugim nevarnim predmetom.

Koalicija želi tudi preventivno ukrepati proti nasilnemu islamizmu. Za izboljšanje obveščevalnih podatkov bi morali preiskovalni organi dobiti obsežnejša pooblastila, da bi denimo lahko nadzorovali denarne tokove. Za učinkovitejšo identifikacijo osumljencev je treba razširiti tudi pooblastila za uporabo "prepoznavanja obraza", so prepričani v Berlinu.

Vse več napadov z noži

Povod za zaostritev zakonodaje je petkov napad z nožem na festivalu v Solingenu, v katerem je 26-letni sirski državljan do smrti zabodel tri ljudi, še osem pa ranil. Že lani bi ga morali sicer izgnati v Bolgarijo, saj so njegovo prošnjo za azil v Nemčiji zavrnili, a do tega ni prišlo. Islamska država je medtem sporočila, da je storilec njen pripadnik, nemške oblasti pa zadevo še preiskujejo.

V Nemčiji sicer v zadnjem času beležijo močno povečanje števila napadov z noži. V začetku julija je denimo v bližini Nürnberga moški z nožem napadel tri policiste. Mesec dni pred tem je bil v Mannheimu v napadu z nožem ranjen član skrajno desne stranke Alternativa za Nemčijo (AfD), nekaj dni prej pa je v istem mestu po napadu z nožem na shodu s protiislamsko vsebino umrl policist.

Friedrich Merz
Novice Vodja nemške opozicije kanclerju predlagal zaostrovanje migracijske politike
Olaf Scholz
Novice Scholz po napadu v Solingenu napovedal zaostritev zakonodaje o orožju
Ne spreglejte