Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2023,
6.58

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

Natisni članek

Rusija vohunjenje FBI ZDA zapor

Torek, 6. 6. 2023, 6.58

10 mesecev, 3 tedne

Neverjetna zgodba vohuna, ki je povzročil največjo obveščevalno katastrofo v zgodovini ZDA #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

V zveznem zaporu v državi Kolorado je v ponedeljek umrl Robert Philip Hanssen, ki je 15 let vohunil za Sovjetsko zvezo in nato Rusijo, je sporočil ameriški zvezni urad za zapore. Med drugim je sovjetskim oblastem izdal imena uslužbencev KGB, ki so na skrivaj delali za Američane, zaradi česar jih je Sovjetska zveza likvidirala. Ameriško pravosodno ministrstvo je njegovo delovanje opisalo kot največjo obveščevalno katastrofo v zgodovini ZDA.

Kot je navedel urad za zapore, so Hanssena našli neodzivnega v ponedeljek zjutraj. Kljub poskusom oživljanja so ga kasneje razglasili za mrtvega.

Iskal je samega sebe 

"Z današnjo smrtjo nekdanjega sovjetskega krta Roberta Hanssena sem izkopal svoj izvod knjige Vohun (pokojnega pisca o vohunjenju Davida Wisa). Začne se z neverjetno pripovedjo o tem, kako je FBI, potem ko so v Moskvi usmrtili dva vrhunska sovjetska vohuna, sprožil lov na krte, ki ga je vodil Robert Hanssen," je tvitnil odgovorni urednik Financial Timesa Peter Spiegel

"Vedel je, da je znotraj FBI v resnici aktiven krt, ki je Moskvi posredoval najbolj zaupne skrivnosti biroja, vedel je, da je vohun zaupanja vreden agent protiobveščevalne službe v glavnem štabu. Pravzaprav je vedel, da je bil ta vohun nadzorni specialni agent znotraj analitične enote za področje Sovjetske zveze. Vse to je vedel, a ni mogel povedati nikomur. Z dobrim razlogom. Robert Hanssen je iskal samega sebe," je zapisano v knjigi.

Obsojen na dosmrtni zapor 

Hanssen je nekaj mesecev po aretaciji leta 2001 priznal krivdo v 15 točkah obtožnice, ki mu je očitala vohunjenje in zaroto, v zameno za to, da vlada ne bo zahtevala smrtne kazni. Na koncu je bil obsojen na dosmrtni zapor.

Kot protiobveščevalni agent je imel odličen dostop do informacij, ki so bile Rusom zelo koristne. Kompromitiral je več deset sovjetskih uslužbencev, ki so vohunili za ZDA, in nekateri so bili usmrčeni. Posredoval je podrobnosti o več ameriških operacijah, kot so prisluškovanje, nadzor in prestrezanje komunikacij.

Sovjetom je posredoval načrte, kako bi se ZDA odzvale na jedrski napad, tako pri zaščiti najvišjih vladnih uradnikov kot pri povračilnih ukrepih.

Ob izreku kazni leta 2002 se je opravičil in dejal, da ga je sram svojih dejanj. O njegovi zgodbi so v ZDA posneli tudi film.

Hanssena so aretirali v ameriški zvezni državi Virginija, potem ko je na dogovorjeno mesto odložil zavojček z zaupnimi podatki, ki naj bi ga kasneje pobral ruski agent.

Z jezikom svojih skrivnih delodajalcev se je spoznal na fakulteti, ko je študiral ruščino, leta 1976 pa je postal agent pri FBI. Po preselitvi v New York je postal uslužbenec protiobveščevalnega oddelka. Pred aretacijo je delal v Washingtonu, kjer je med drugim pomagal pri krepitvi varnosti v State Departmentu.

Ruska mornarica
Novice Rusija naj bi imela v Severnem morju floto vohunskih ladij
Dom, hiša v Črnučah, kjer naj bi prebivali ruski vohuni.
Novice Je aretacija ameriškega novinarja zgolj taktična poteza Rusov za izmenjavo vohunov v Sloveniji?
Rusinje v Argentini
Novice ZDA zaskrbljene zaradi nosečih Rusinj in ruskih vohunov iz Argentine
Novice Tako je bil videti kitajski balon pred sestrelitvijo
Novice Nihče ne ve, kaj je skrivnostna krogla, ki se je znašla na japonski obali #video
David Ballantyne Smith
Novice Nekdanji varnostnik priznal, da je vohunil za Rusijo

 

Ne spreglejte