SiolNET. Novice Svet
4,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za posledicami covida umrl nekdanji general JLA Branko Mamula

4,34

termometer

Branko Mamula
Admiral Branko Mamula na sprejemu pri Francetu Popitu, Ljubljana, marec 1980. Foto: Svetozar Busič. Hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

V 101. letu starosti je umrl Branko Mamula, eden najprepoznavnejših generalov nekdanje SFRJ, jugoslovanski obrambni minister in načelnik generalštaba JLA, poročajo srbski in črnogorski mediji. Umrl je za posledicami bolezni covid-19 v svojem stanovanju v črnogorskem mestu Tivat, kjer je živel zadnjih dvajset let.

Rojen je bil 30. maja 1921 v vasi Slavsko Polje na Hrvaškem. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil nosilec partizanske spomenice 1941. Po vojni je bil na visokih položajih tako v floti jugoslovanske mornarice kot tudi kasneje v glavnem političnem direktoratu ministrstva za narodno obrambo.

Od načelnika generalštaba JLA do zveznega sekretarja za narodno obrambo

Junija 1979 je bil imenovan za načelnika generalštaba JLA, maja 1982 pa za zveznega sekretarja za narodno obrambo. To funkcijo je opravljal do upokojitve kot admiral flote, kar je najvišji mornariški čin, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Mamula je predstavljal konec osemdesetih "simbol" moči in neomajnosti JLA, bil pa je tudi zagovornik odločne akcije JLA po demokratičnih volitvah v Sloveniji in na Hrvaškem.

Avtocesta Novice Smrtno nevarno ravnanje slovenskih najstnikov: vse za všečke #video

Nasprotnik slovenske osamosvojitve

Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je tednik Mladina objavil članek "Mamula go home", ki je bil po mnenju številnih prvi večji kamen v plazu, ki je sprožil slovensko osamosvojitev. Mladina je tudi razkrila, da naborniki JLA Mamuli v Opatiji gradijo zasebno vilo, na naslovnici pa so bili narisani kot egipčanski sužnji med gradnjo piramid.

Prispevek je bil s številnimi drugimi, ki so kritizirali nekdanjo armado in državne funkcionarje, nekakšen prelom, saj socialistična oblast tovrstnih kritik ni bila vajena. Tožilec je proti Mladini ukrepal zaradi žalitve, Mamula je odstopil, dogodek pa številni označujejo za prelomni, saj je bil eden od tistih, ki so sprožili osamosvojitev Slovenije.

Depp in Vučić thumb Trendi Johnny Depp v Beogradu: srečal se je z Aleksandrom Vučićem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin