Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2018,
6.57

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

4

Natisni članek

George H. W. Bush predsednik ZDA

Sobota, 1. 12. 2018, 6.57

5 let, 4 mesece

Umrl je George Bush starejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

4

George HW Bush | V 95. letu starosti je umrl George Bush starejši. | Foto Reuters

V 95. letu starosti je umrl George Bush starejši.

Foto: Reuters

V 95. letu starosti je v Houstonu umrl nekdanji ameriški predsednik George Bush starejši. Bush je bil kot 41. predsednik na čelu ZDA en mandat med letoma 1989 in 1993, v času konca hladne vojne.

Republikanec George Herbert Walker Bush je bil najstarejši izmed štirih še živečih nekdanjih ameriških predsednikov, med katerimi je tudi njegov sin George Walker Bush. Ta je svojega očeta označil za "človeka najboljšega značaja in najboljšega očeta, kar ga lahko ima sin ali hči".

Ob Bushevi smrti so pomen njegove zapuščine izpostavili aktualni predsednik ZDA Donald Trump ter nekdanja ameriška voditelja Barack Obama in Bill Clinton.

Z Mihailom Gorbačovom leta 1991. "Veliko mojih spominov je povezanih s tem možem. Imela sva priložnost, da sva sodelovala v času ogromnih sprememb," je ob novici o Bushevi smrti povedal Gorbačov. "To je bil dramatičen čas, ki je od vseh zahteval veliko odgovornost. Rezultat je bil konec hladne vojne in oboroževalne bitke," je še dejal in Busha starejšega označil za "pravega partnerja". | Foto: Reuters Z Mihailom Gorbačovom leta 1991. "Veliko mojih spominov je povezanih s tem možem. Imela sva priložnost, da sva sodelovala v času ogromnih sprememb," je ob novici o Bushevi smrti povedal Gorbačov. "To je bil dramatičen čas, ki je od vseh zahteval veliko odgovornost. Rezultat je bil konec hladne vojne in oboroževalne bitke," je še dejal in Busha starejšega označil za "pravega partnerja". Foto: Reuters

Trump je sporočil, da je bil Bush "neomajen voditelj", ki je navdihoval generacije ameriških državljanov. S svojo pristnostjo, duhom in neomajno zavezanostjo veri, družini in državi je predsednik Bush navdihoval generacije ameriških državljanov, je še zapisal Trump. Georga Busha starejšega je opisal kot voditelja, ki je vedno našel pot, kako meje postaviti višje. "Bush je z jasno presojo in zdravim razumom (...) vodil naš narod in svet do mirnega in zmagovitega zaključka hladne vojne."

Nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je Busha premagal na predsedniških volitvah leta 1992, se je danes poklonil "pristni dostojnosti" svojega nekdanjega tekmeca. "Vedno mu bom hvaležen za prijateljstvo, ki sva ga ustvarila," je zapisal v izjavi.

Bush na inavguraciji svojega naslednika Billa Clintona leta 1993 | Foto: Reuters Bush na inavguraciji svojega naslednika Billa Clintona leta 1993 Foto: Reuters

"Od trenutka, ko sem ga srečal kot mladi guverner (...), sem bi prevzet nad prijaznostjo, ki jo je izkazal Chelsea, nad njegovo prirojeno in pristno dostojnostjo ter predanostjo Barbari in otrokom", je zapisal Clinton. Po njegovem se lahko le nekaj Američanov primerja z zapuščino, ki jo je s služenjem ZDA in njenim državljanom ustvaril George Bush starejši.

ZDA so izgubile velikega patriota in ponižnega uslužbenca ZDA, pa je zapisal Barack Obama. "Čeprav so naša srca danes žalostna, so obenem polna hvaležnosti," je zapisal in dodal, da Bushevo življenje dokazuje, da je služenje javnosti lahko plemenito poslanstvo.

"Njegovo življenje dokazuje, da je služenje javnosti lahko plemenito poslanstvo," je o Bushu starejšemu zapisal Barack Obama. | Foto: Reuters "Njegovo življenje dokazuje, da je služenje javnosti lahko plemenito poslanstvo," je o Bushu starejšemu zapisal Barack Obama. Foto: Reuters

Sožalje izrazil tudi Borut Pahor

Ob Bushevi smrti se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je izrazil sožalje svojcem, med njimi Georgu W. Bushu, pa tudi sedanjemu ameriškemu predsedniku Trumpu.  Predsednik Pahor je izrazil sožalje v svojem imenu in imenu državljanov republike Slovenije, so sporočili iz njegovega urada.

Kot je zapisal, je bil predsednik George H. W. Bush velik voditelj in izjemen človek, ki je celo svoje življenje posvetil javnemu dobremu in v tem bo večni vzor voditeljem po svetu.

"Združene države je vodil v obdobju zgodovinskih sprememb, ki so dramatično preoblikovale evropski kontinent. Evropejci ne bomo nikoli pozabili njegove privrženosti svobodi in demokraciji. Bil je čas njegovega predsedovanja, ko je Slovenija dosegla neodvisnost v letu 1991 in leto dni kasneje vzpostavila diplomatske odnose z ZDA," je zapisal Pahor in dodal, da bo njegovo izročilo za vedno ostalo v našem spominu.

Dinastija Bush leta 2000 | Foto: Reuters Dinastija Bush leta 2000 Foto: Reuters

Bush je imel že nekaj let težave z zdravjem in se je večkrat zdravil v bolnišnici v Houstonu, med drugim zaradi pljučnice. Pred letom in pol si je pri padcu v počitniški hiši zlomil vratno vretence.

Umrl pol leta po ženini smrti

Bush je umrl le nekaj mesecev za ženo Barbaro, ki je umrla aprila letos in s katero sta bila poročena 73 let. Imela sta pet otrok in 17 vnukov.

Barbara Bush
Novice Umrla je nekdanja prva dama, prva mati in prva babica ZDA

"Celotna družina Bush je globoko hvaležna za življenje in ljubezen 41. predsednika, za sočutje vseh, ki so skrbeli in molili zanj, ter za sožalja," je Busheva družina zapisala v sporočilu.

George H. W. Bush se je rodil 12. junija 1924 v zvezni državi Massachusetts uspešnemu bankirju in senatorju Prescottu Bushu ter materi Dorothy. Njegova družina je bila bogata in je že takrat veljala za politično dinastijo. Ko je dopolnil 18 let, se je prijavil v vojsko in se podal na bojišča druge svetovne vojne kot pilot.

S sinom Georgeem in ženo Barbaro leta 1955 | Foto: Reuters S sinom Georgeem in ženo Barbaro leta 1955 Foto: Reuters

Osem let je bil Reaganov podpredsednik

Po vrnitvi v domovino se je leta 1945 poročil z leto dni mlajšo Barbaro in se preselil v Teksas, kjer je postal naftni milijonar. Nato je bil kot vzhajajoča politična zvezda član zveznega kongresa, veleposlanik ZDA pri ZN, direktor obveščevalne agencije Cia in osem let podpredsednik ZDA v času predsednika Ronalda Reagana.

Leta 1988, ko je dotedanji predsednik Ronald Reagan podprl njegovo kandidaturo za predsednika. | Foto: Reuters Leta 1988, ko je dotedanji predsednik Ronald Reagan podprl njegovo kandidaturo za predsednika. Foto: Reuters

Predsednik v času razpada Sovjetske zveze in Jugoslavije

Leta 1988 je zmagal na predsedniških volitvah in se januarja 1989 preselil v Belo hišo, kjer pa je ostal le en mandat. ZDA je vodil v času tektonskih političnih premikov v Evropi, ko sta razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija, v zalivski vojni pa so ZDA pod njegovim vodstvom Irak pregnale iz Kuvajta.

Zaradi šibkega stanja gospodarstva ga je po štirih letih v bitki za Belo hišo premagal demokrat Bill Clinton. Slednjega je nato v Beli hiši nasledil Bushev sin, George Walker Bush.

George Bush starejši z ženo Barbaro na sinovi predsedniški inavguraciji leta 1999 | Foto: Reuters George Bush starejši z ženo Barbaro na sinovi predsedniški inavguraciji leta 1999 Foto: Reuters

Bush starejši je ostal aktiven tudi po upokojitvi in Američane je vse do leta 2009 navduševal s skoki s padalom. Po 85. rojstnem dnevu je s tem prenehal in se nato vse redkeje pojavljal v javnosti. Zaradi slabega zdravja ga ni bilo niti na inavguracijo sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Starost ni razlog, da bi obsedel v kotu

Leta 2009 se je udeležil 20. obletnice padca Berlinskega zidu, pet let pred tem pa sta skupaj s Clintonom obiskovala prizadeta območja po cunamiju v Jugovzhodni Aziji. "Samo zato, ker si star, ti ni treba sedeti v kotu," je dejal nekoč.

George in Barbara Bush sta stara leta preživljala poleti v Mainu, pozimi pa v Teksasu. Sicer pa je bil Bush starejši znan po tem, da si je rad nataknil najbolj nemogoče kričeče nogavice.

George HW Bush | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pogreba se bo udeležil tudi predsednik Trump

Nekdanjega predsednika Georga H. W. Busha bodo pokopali na državniškem pogrebu z vsemi častmi, pogreba pa se bo udeležil tudi predsednik Donald Trump, so danes sporočili iz Bele hiše.

"Predsednik bo sredo, 5. decembra, razglasil za nacionalni dan žalovanja. Skupaj s prvo damo se bosta udeležila pogrebnih slovesnosti v narodni katedrali v Washingtonu," je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše.

Ne spreglejte