Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 11. 2023,
10.01

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

Natisni članek

napad droni Rusija Ukrajina

Nedelja, 26. 11. 2023, 10.01

5 mesecev

641. DAN VOJNE V UKRAJINI

Ukrajinske sile Rusijo napadle z 20 droni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15
Kijev, napad, droni, eksplozije, Ukrajina | Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile osem od devetih ruskih dronov.  | Foto Reuters

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile osem od devetih ruskih dronov.

Foto: Reuters

Zračni obrambi Ukrajine in Rusije sta bili v nedeljo ponoči znova aktivni. Po navedbah iz Moskve so ukrajinske sile Rusijo napadle z 20 droni in dvema raketama, medtem ko iz Ukrajine poročajo o osmih sestreljenih ruskih brezpilotnih letalnikih.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva:

15.19 V Domžalah podpisali sporazum o sodelovanju z ukrajinskim mestom Hnivan
10.00 Zračni obrambi Ukrajine in Rusije ponoči znova aktivni

15.19 V Domžalah podpisali sporazum o sodelovanju z ukrajinskim mestom Hnivan

Nedavno se je v Domžalah mudila ukrajinska delegacija iz mesta Hnivan. Ob koncu tritedenskega obiska sta domžalska županja Renata Kosec in župan Hnivana Volodimir Kuleshov podpisala sporazum o sodelovanju ter spodbujanju človekovih pravic in temeljnih evropskih vrednot z namenom izboljšanja kakovosti življenja prebivalcev obeh mest.

Kot so sporočili z občine, je obisk dveh predstavnikov Hnivana potekal v okviru projekta Pomoč pri obnovi Ukrajine, ki ga izvaja Center za evropsko prihodnost. V času gostovanja sta s strani pristojnih državnih institucij in občinskih mentorjev pridobivala znanje in izkušnje s področja načrtovanja in upravljanja ter spoznavala obširen občinski sistem zaščite in reševanja.

Na zaključnem dogodku sta Ukrajinca predstavila projektne ideje, ki bi se predvsem pri krepitvi pripravljenosti na naravne in druge nesreče lahko implementirale v lokalnem okolju. Poleg županje, mentorjev in predstavnikov centra se je dogodku pridružila tudi namestnica veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Natalia Markevych Pritsa, so zapisali v sporočilu za javnost.

Županja je ob zaključku gostovanja izrazila zadovoljstvo s priložnostjo za sodelovanje v mednarodnem projektu Centra za evropsko prihodnost in za sodelovanje z mestom Hnivan tudi v prihodnje. "Veseli me, da smo imeli priložnost gostiti predstavnika mesta Hnivan in predstaviti naš občinski sistem zaščite in reševanja. Verjamem, da bodo pridobljeno znanje in izkušnje v Hnivanu lahko v veliki meri prenesli v lokalno okolje in tako okrepili področje odzivanja na naravne in druge nesreče. Sodelovanje v projektu je spletlo nove prijateljske vezi, ki se jih bomo trudili ohranjati tudi prek novih projektov in vzajemne podpore," so povzeli besede županje.

Občina Domžale je v sklopu projekta organizirala predstavitev sistema zaščite in reševanja in obisk enot domžalske civilne zaščite. Delovanje javne gasilske službe je bilo gostoma predstavljeno s pomočjo praktičnih prikazov postopanja v primeru naravnih ali drugih nesreč. Gosta sta spoznavala tudi delovanje Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik, vključenost poklicne gasilske enote v podjetju Helios TBLUS in v Zdravstveni dom Domžale.

10.00 Zračni obrambi Ukrajine in Rusije ponoči znova aktivni

Rusko obrambno ministrstvo je v nedeljo poročalo o 20 ukrajinskih dronih, ki so jih ponoči sestrelili nad regijami Moskva, Kaluga, Brjansk in Tula. Ruska vojska je kasneje sporočila, da je nad Azovskim morjem sestrelila še dve ukrajinski raketi.

V mestu Tula je sestreljen letalnik padel na stanovanjski objekt in pri tem lažje poškodoval eno osebo, objavo regionalnih oblasti na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile osem od devetih ruskih dronov. Po navedbah iz Kijeva je ruska vojska napade z letalniki iranske izdelave sprožila z jugozahoda Rusije, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Ukrajina ostrostrelec
Novice Padel svetovni rekord? Ruskega vojaka zadel z neverjetne razdalje. #video
Ukrajinski vojak
Novice Novi zagrizeni sovražniki, ki poleg Rusov napadajo ukrajinske vojake
Viktor Orban
Novice Orban: Rusije ni mogoče premagati. Čas je za plan B.
Vladimir Putin
Novice Putin opozoril Zahod: Kmalu bo na mizi naša strategija razvoja umetne inteligence
Kijev, napad, droni
Novice To je bil doslej največji napad z droni na ukrajinsko prestolnico
Ne spreglejte