Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2024,
11.00

Osveženo pred

19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25
eksplozija napad raketa Rusija Ukrajina Kijev

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2024, 11.00

19 minut

Ukrajinska vojska sestrelila več kot 20 ruskih raket #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,25

Nad Kijevom in okolico je ukrajinska vojska davi sestrelila več kot 20 manevrirnih in balističnih raket. V napadu sta bili ranjeni najmanj dve osebi. O zračnih napadih ruskih sil poročajo tudi v regijah Harkov in Sumi, kjer je bilo ranjenih 13 ljudi. Medtem ko so ukrajinske sile ponoči napadle obmejno rusko regijo Belgorod in ranile eno osebo.

"Zračna obramba je nad prestolnico uspešno prestregla več kot deset manevrirnih raket in skoraj deset balističnih raket," je sporočila regionalna vojaška uprava, ki je potrdila tudi sestrelitev brezpilotnika. Ostanki prestreženih raket so padli na tri kijevska okrožja ter povzročili škodo na vozilih in nestanovanjskih stavbah.

Kijev, eksplozije, napad, rakete | Foto: Reuters Foto: Reuters

V napadu, ki je poškodoval energetsko infrastrukturo, sta bili po besedah župana Vitalija Klička ranjeni najmanj dve osebi. Poškodovana je bila kijevska vodarna, prav tako vhod v postajo podzemne železnice, ki v okrožju Svijatošinski služi kot protibombno zaklonišče.

Kijev, eksplozije, napad, rakete | Foto: Reuters Foto: Reuters

Reševalne akcije so potekale tudi v okrožjih Holosijev in Solomjanski, kjer se nahajata glavna železniška postaja in letališče.

V napadi so ruske sile uporabile manevrirne rakete tipa kh-101, medtem ko so bile balistične rakete tipov iskander in kn-24. Slednje so izdelali v Severni Koreji in so že bile uporabljene za napade na ukrajinsko ozemlje.

O napadih, ki so bili izvedeni tudi s protiletalskimi vodenimi raketami in iranskimi droni tipa šahed, poročajo tudi v regijah Sumi in Harkov. Sestrelili so devet balističnih raket, 13 manevrirnih raket in 20 brezpilotnikov, sporočilo ukrajinskih letalskih sil povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Sumi sta bila v nedeljo zvečer v raketnem napadu poškodovana center za socialno varstvo otrok in sirotišnica, pri čemer je bilo ranjenih 13 ljudi, med njimi štirje otroci, je na omrežju Telegram sporočil župan Oleksandr Lisenko.

O napadih poročajo tudi na drugi strani meje. Guverner ruske obmejne regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je povedal, da je bila ponoči v zračnem napadu ukrajinskih sil ena oseba ranjena, v glavnem mestu regije pa sta bila poškodovana trgovina in infrastrukturni objekt.

Poljska je davi aktivirala svoja in zavezniška letala, da bi zaščitila zračni prostor med napadi, je na spletni strani poročala agencija Reuters.

Današnji napad sovpada z začetkom šolskega leta v Ukrajini in sledi obsežnemu ruskemu napadu, ki je pred tednom dni močno poškodoval ukrajinsko električno omrežje in ubil več ljudi. Posledica napada so bili izpadi elektrike, ki trajajo še danes, poroča Efe.

Kijev, eksplozije, napad, rakete | Foto: Reuters Foto: Reuters Kijev, eksplozije, napad, rakete | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sahra Wagenknecht
Novice Napad na nemško političarko, ki utegne odločati o usodi Nemčije #video
Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
Jens Stoltenberg v Bruslju
Novice Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku
napad na rafinerijo v Moskvi
Novice Ukrajinci zadeli moskovsko naftno rafinerijo, gasilci se spopadajo s požarom #video
Jan Urbas
Sportal Slovenci za konec odpravili Ukrajino in končali kot tretji: Nismo dosegli želenega rezultata
Ne spreglejte