Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 8. 2024,
9.15

Osveženo pred

12 ur, 55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Kursk Ukrajina Jens Stoltenberg

Natisni članek

Sobota, 31. 8. 2024, 9.15

12 ur, 55 minut

Stoltenberg podprl ukrajinsko ofenzivo v Kursku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,23
Jens Stoltenberg v Bruslju | Ofenziva je glede na navedbe Stoltenberga presenetila tudi zaveznike Kijeva, saj Ukrajina svojih načrtov ni vnaprej predstavila Natu. | Foto Reuters

Ofenziva je glede na navedbe Stoltenberga presenetila tudi zaveznike Kijeva, saj Ukrajina svojih načrtov ni vnaprej predstavila Natu.

Foto: Reuters

Ukrajina je bila znotraj svojih pristojnosti, ko je zagnala ofenzivo na rusko obmejno regijo Kursk, saj je šlo za samoobrambo, je dejal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg v intervjuju za nemški tednik Welt am Sonntag. Prepričan je, da so ruski vojaki, tanki in oporišča v Kursku legitimne tarče v okviru mednarodnega prava. Medtem je ševilo smrtnih žrtev po petkovem ruskem obstreljevanju na regijo Harkov naraslo na sedem, ranjenih pa na 97.

"Ukrajina ima pravico, da se brani. V skladu z mednarodnim pravom se ta pravica ne konča na meji," je dejal Stoltenberg v intervjuju, objavljenem v soboto. "Ruski vojaki, tanki in baze tam (v Kursku) so legitimni cilji po mednarodnem pravu," je dodal.

Ofenziva je glede na navedbe Stoltenberga presenetila tudi zaveznike Kijeva, saj Ukrajina svojih načrtov ni vnaprej predstavila Natu. Zagotovil je, da zavezništvo ni igralo nobene vloge, povzema intervju francoska tiskovna agencija AFP.

Z vdorom presenetile Moskvo

Ukrajinske sile so v začetku avgusta vdrle na območje regije Kursk, pri čemer so presenetile Moskvo. Od takrat so prevzele nadzor nad več kot 1.200 kvadratnimi kilometri ozemlja. Po zagotovilih Kijeva ukrajinske sile ohranjajo prisotnost na ruskem ozemlju od vdora v obmejno regijo.

Ofenziva v Kursku pa je le malo spremenila razmere na fronti na vzhodu Ukrajine, kjer Rusija napreduje in je v petek med drugim prevzela nadzor še nad tremi vasmi.

Naraslo število mrtvih v napadih na Harkov in Belgorod

Medtem je število smrtnih žrtev po petkovem ruskem obstreljevanju na regijo Harkov naraslo na sedem, ranjenih pa na 97. Več smrtnih žrtev je zahteval tudi petkov ukrajinski napad na Belgorod, kjer je umrlo najmanj pet ljudi, 46 pa jih je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Harkovu je ruska bomba zadela 12-nadstropno stanovanjsko stolpnico, ki se je delno porušila, so sporočile lokalne oblasti. Med sedmimi mrtvimi je tudi 14-letnica, med ranjenimi pa je najmanj 22 mladoletnikov. Na ruski strani pa je v ukrajinskem obstreljevanju Belgoroda umrlo najmanj pet ljudi, ranjenih je bilo 46, med njimi sedem otrok, so sporočile tamkajšnje oblasti.

Obmejna ruska regija je večkrat tarča napada ukrajinskih sil, saj se tu zbirajo ruske sile za izvajanje napadov na Harkov.

Ukrajina se že dve leti in pol bori proti ruski invaziji. V začetku meseca je Kijev zagnal ofenzivo na rusko regijo Kursk, okrepil pa je tudi napade na druge ruske regije, da bi tako uničili tamkajšnje ruske vojaške zaloge.

Bled
Novice Svet vzporednih realnosti na Bledu
Sahra Wagenknecht
Novice Napad na nemško političarko, ki utegne odločati o usodi Nemčije #video
Ukrajinski vojaki pri Avdijivki
Novice Slovenski inštruktorji v okviru misije EU izurili več kot 800 ukrajinskih vojakov
Ne spreglejte