Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
17.57

Osveženo pred

1 ura, 3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Rusija Damir Črnčec Slovenija Ukrajina

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 17.57

1 ura, 3 minute

Slovenski inštruktorji v okviru misije EU izurili več kot 800 ukrajinskih vojakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,28
Ukrajinski vojaki pri Avdijivki | Fotografija je simbolična. | Foto Guliverimage

Fotografija je simbolična.

Foto: Guliverimage

Slovenski vojaški inštruktorji so doslej v okviru evropske misije izurili okoli 800 ukrajinskih vojakov, je po današnjem neformalnem zasedanju obrambnih ministrov EU povedal državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec. V luči razprav o možnosti za urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini je dejal, da trenutno ne vidi potrebe po tem.

Kot je v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju pojasnil Damir Črnčec, je bilo okoli 800 ukrajinskih vojakov izurjenih v okviru usposabljanj pod vodstvom slovenskih inštruktorjev. Ti po njegovih besedah opravljajo usposabljanja inženircev, reševalcev in strelcev.

Urjenje ukrajinskih vojakov v Ukrajini?

V skladu s sklepom vlade jih lahko v misiji deluje do 30, pri čemer pa se njihovo dejansko število spreminja, je še povedal državni sekretar. Dodal je, da na ministrstvu na podlagi dosedanjih izkušenj ne vidijo potrebe, da bi povečali število, določeno v vladnem sklepu.

Slovenska vojska
Novice Pozabljena lekcija iz leta 1991, ko smo Slovenci pregnali okupatorja

V luči razprav o možnosti usposabljanja ukrajinskih vojakov v domovini je dejal, da sam ne vidi potrebe po tem. "Mislim, da je v tem trenutku najpomembneje, da nadaljujemo usposabljanje pripadnikov ukrajinske vojske in da to še naprej počnemo v državah članicah EU, ki so čim bližje Ukrajini, kar je tudi njihova želja," je povedal.

Podaljšanje misije?

Črnčec je poudaril, da razprava o tem v Sloveniji še ni bila opravljena. Na ministrstvu vztrajajo pri stališču, ki so ga podali tudi v času priprave omenjenega vladnega sklepa, da bo Slovenska vojska aktivnosti izvajala v drugih članicah EU, torej tudi ne v Sloveniji.

F-16
Novice Ukrajina izgubila bojno letalo F-16

V okviru obstoječega mandata bo svoje naloge opravljala, dokler bo misija trajala, je še povedal. Danes so govorili o dveletnem podaljšanju misije, ki bi se po trenutnih načrtih iztekla novembra letos. Odločitve o podaljšanju še niso sprejeli, saj je bilo današnje zasedanje neformalno.

EU do zdaj izurila skoraj 60 tisoč ukrajinskih vojakov

V okviru misije, ki jo je začela izvajati novembra 2022, je EU do zdaj izurila skoraj 60 tisoč ukrajinskih vojakov, je povedal Črnčec. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je po njegovih navedbah izrazil željo, da bi jih do zime izurili skupno 75 tisoč.

Kot je še povedal državni sekretar, Slovenija podpira nadaljnjo pomoč Kijevu. Do konca leta bo predvidoma zaključen tudi dogovor glede sodelovanja v češki pobudi za nakup topniškega streliva za Ukrajino, čemur bo Slovenija namenila milijon evrov.

Borrell: EU ukrajinskih vojakov ne bo urila v Ukrajini

Evropska unija misije urjenja ukrajinskih vojakov ne bo izvajala na ozemlju Ukrajine, so se na današnjem neformalnem zasedanju v Bruslju dogovorili obrambni ministri članic Unije.

So se pa ministri po besedah Borrella strinjali z vzpostavitvijo centra za usklajevanje urjenja v Kijevu, da bo urjenje učinkovitejše. Prav tako so se strinjali, da bodo do konca leta poleg dozdajšnjih 60 tisoč izurili še dodatnih 15 tisoč ukrajinskih vojakov, torej skupaj 75 tisoč.

Na zasedanju so obrambni ministri EU, ki se jim je prek videopovezave pridružil njihov ukrajinski kolega Rustem Umerov, pregledali tudi napredek na področju vojaške pomoči Ukrajini. EU je v več kot dveh letih ruske agresije na Ukrajino zadnji namenila za 43,5 milijarde evrov vojaške pomoči, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik.

Podmornica, Rusija
Novice Svarilo iz Rusije, ki ni bilo preslišano: skrbi jih bolj kot grožnje z jedrskim orožjem
Kotelnič
Novice Silovite eksplozije daleč onkraj Moskve: je to svarilo Rusiji? #video
Volodimir Zelenski
Novice Ukrajinske sile poskušajo prodreti še v rusko regijo Belgorod #video
Novice Posebna zahvala Ukrajincev Sloveniji
Ne spreglejte