Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
27. 2. 2024,
9.31

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

Damir Črnčec Rusija Ukrajina

Torek, 27. 2. 2024, 9.31

2 meseca

Posebna zahvala Ukrajincev Sloveniji

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Ukrajinsko ministrstvo za obrambo je ob drugi obletnici ruske agresije na svojem uradnem profilu na družbenem omrežju X objavilo zahvalo Sloveniji za pomoč v času Putinove invazije. "Zmagali bomo," so zapisali.

Vojska, vojaki
Novice Še ena v vrsti mnogih evropskih držav uvedla služenje vojaškega roka

Črnčec: Putin naj umakne vojsko, nato sledijo pogovori o škodi

V objavi so posebej označili slovensko ministrstvo za obrambo in državnega sekretarja v omenjenem resorju Damirja Črnčeca. Ta je na sobotnem shodu v podporo Ukrajini, ki sta ga pripravila ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani, povedal:

"Slovenija od začetka podpira Ukrajino, kajti izhaja iz svoje zgodovinske izkušnje iz leta 1991. Vojna je bila kratka in uspešna, danes je Slovenija demokratična država. To je izhodišče, da razumemo, kaj se danes dogaja v Ukrajini. Slovenija je in bo podpirala Ukrajino."

"Vse pozive za mir je treba nasloviti na enostaven način. Te vojne je lahko danes ali jutri konec, če ruski predsednik umakne vojsko iz Ukrajine. In potem se začnejo pogajanja o povrnitvi škode, ki je bila prizadejana," je še dodal.

Shod v podporo Ukrajini
Novice Shod v podporo Ukrajini: To zbrani sporočajo Putinu #video

Letos poslali novo pošiljko dronov

Slovenija je med drugim lani Ukrajini poslala pošiljko brezpilotnih letalnikov belin, ki jih proizvaja ajdovsko podjetje C-Astral. Po poročanju 24ur.com je Slovenija letos v Ukrajino poslala novo pošiljko omenjenih letalnikov. Tokrat gre za več kot deset tako starih kot tudi novih modelov, ki imajo celo možnost vertikalnega vzletanja. Oboji so nadgrajeni z opremo za motenje signala, Ukrajinci pa naj bi bili z njimi zelo zadovoljni.

Kaj vse je Slovenija donirala Ukrajini?

Slovenija je do zdaj v Ukrajino med drugim poslala tudi številna oklepna vozila in tanke, puške, čelade, strelivo, zdravstveno zaščitno opremo ter materialno pomoč za ublažitev posledic zrušenja jezu Kahovka. 

Po oceni portala politico.eu je Slovenija v Ukrajino poslala 12 odstotkov lastnih zalog orožja, kar je enako kot Francija in Nizozemska ter odstotno točko več od Nemčije. Celoten obseg slovenske pomoči Ukrajini sicer uradno ni znan, saj številni projekti potekajo v tajnosti.

Vladimir Putin
Novice "Putin se ne bo zadovoljil z Ukrajino. Šel bo naprej."
Ne spreglejte