Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2024,
14.21

Osveženo pred

1 ura, 27 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
risi Edo Terglav Olimpijske kvalifikacije slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 14.21

1 ura, 27 minut

Hokejske olimpijske kvalifikacije, 1. september

Slovenci za konec odpravili Ukrajino in končali kot tretji: Nismo dosegli želenega rezultata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
slovenska hokejska reprezentanca | Slovenci so za konec olimpijskih kvalifikacij s 6:2 premagali Ukrajino in končali na tretjem mestu. Možnosti za preboj na olimpijske igre ne Slovenci ne Ukrajinci niso imeli. | Foto LHF

Slovenci so za konec olimpijskih kvalifikacij s 6:2 premagali Ukrajino in končali na tretjem mestu. Možnosti za preboj na olimpijske igre ne Slovenci ne Ukrajinci niso imeli.

Foto: LHF

Slovenska hokejska reprezentanca, ki po porazih z Latvijo in Francijo ni imela več možnosti za preboj na olimpijske igre, je za slovo od turnirja v Rigi s 6:2 premagala Ukrajino. Rok Macuh je po naletu v predel glave na začetku zadnje tretjine obležal, tako da ga je z ledu odpeljalo zdravstveno osebje. Kot so sporočili iz Hokejske zveze Slovenije, so 27-letnika z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico, od koder je bil že odpuščen. Ob 16. uri se bodo gostitelji Latvijci za prvo mesto in olimpijsko vozovnico pomerili s Francozi, v Bratislavi bosta med seboj za OI obračunala Slovaška in Kazahstan, v Aalborgu pa Danska in Norveška.

Slovenska hokejska reprezentanca : Avstrija, Edo Terglav
Sportal Francozi Slovencem dokončno zaprli vrata olimpijskih iger

Olimpijske kvalifikacije

Nedeja, 1. avgust 
Slovenija : Ukrajina 6:2 (2:0, 1:2, 3:0) 
Strelci: 1:0 Urbas (Jeglič, Gregorc, 6., PP1), 2:0 Drozg (Macuh, 13.), 3:0 Drozg (Gregorc, 29.), 3:1 Lyalka (Zakharov, Fedyeyev, 36, PP2), 3:2 Pangelov-Yuldashev F. (Lyalka, Fedyeyev, 37., PP2), 4:2 Urbas (Pavlin, 41.), 5:2 Jeglič (Magovac, Drozg, 51.), 6:2 Kuralt (Jeglič, 53.)
Streli: Slo 36 (8, 11, 17); Ukr 18 (9, 7, 2)
Kazni: Slo 14 (4, 8, 2); Ukr 35 (4, 4, 27)


Postava Slovenije: Us, Pintarič; Gregorc, Pavlin, Urbas, Jeglič, Verlič; Magovac, Mašič, Drozg, Macuh, Torok; Ćosić, Crnović, Jezovšek, Tomaževič, Kuralt; Bohinc, Podlipnik, Maver, Beričič. Selektor: Edo Terglav.
Postava Ukrajine: Petrov, Dyachenko; Cholach, Merezhko, Peresunko, Zakharov, Trakht; Sysak, Pangelov-Yuldashev, Lialka, Mazur, Denyskin; Hrebenyk, Ratushny, Vorona, Fadeyeyev, Borodai; Volkov, Cherdak, Sadovikov, Nimenko, Morozov; Selektor: Dmytro Khrystych.

PP1-zadetek z igralcem več
PP2-zadetek z dvema igralcema več

Slovenska hokejska reprezentanca je v Rigo odpotovala z željo po uresničitvi presenečenja, ki bi jo odpeljalo na tretje olimpijske igre v samostojni državi, a ji podvig ni uspel. Že po uvodnem porazu z Latvijo, ob katerem so Slovence tepli nespametni prekrški, so bile možnosti varovancev Eda Terglava precej majhne. Da bi ostali v teoretičnih kombinacijah za nastop v neposredni soseščini 2026, bi morali v petek premagati Francoze, a so bili galski petelini ob bledi slovenski predstavi kakovostnejši tekmec in zasluženo zmagali.

Realnost, tam, kjer so bili papirju

"Lahko iščemo izgovore, a verjetno je to naša realnost," je po drugem porazu, po katerem so se olimpijska vrata dokončno zaprla, realno razmišljal izkušeni branilec Blaž Gregorc

Terglavovi izbranci so pred odhodom poudarjali, da niso favoriti, da so na papirju nekje na tretjem mestu in prav na tem so po zmagi nad Ukrajino s 6:2 tudi končali. Tako Latvija kot Francija sta bili kakovostnejši tekmici in bosta zasluženo med seboj obračunali za prvo mesto in olimpijske igre.

slovenska hokejska reprezentanca | Foto: LHF Foto: LHF

Pred tekmo z Ukrajino, na kateri znova ni manjkalo nediscipline, ki tokrat sicer ni bila usodna, je prišlo do sprememb v postavi. Vratarja Gašperja Krošlja, ki je rojake v igri držal na tekmi proti Latviji, ni bilo v postavi, med slovenskima vratnicama je tako stal še tretji čuvaj mreže na tretji tekmi Žan Us. Prav tako nista igrala standardna napadalca Rok Tičar in kapetan Robert Sabolič. Kapetanska vloga je tako pripadla Janu Urbasu, ki se je v šesti minuti podpisal pod prvi gol na tekmi, ko so Slovenci do vodstva prišli z igralcem več. V 13. minuti je Rok Macuh dobil sodniški met pred vrati Ukrajine, plošček je prišel do Jana Drozga, ta pa je premagal Bogdana Dymchenka za 2:0 in postavil izid prve tretjine. 

Rok Macuh je po grdem naletu v zadnji tretjini obležal, odpeljali so ga v bolnišnico na preglede, od koder je bil že odpuščen. | Foto: www.alesfevzer.com Rok Macuh je po grdem naletu v zadnji tretjini obležal, odpeljali so ga v bolnišnico na preglede, od koder je bil že odpuščen. Foto: www.alesfevzer.com Risi so po zmedi pred ukrajinskimi vrati v 29. minuti zvišali na 3:0, pod gol se je podpisal Drozg, nato so gol tekmeca oblegali še z igralcem več, a se rezultat ni spremenil. Se je pa v 36. minuti, ko so Ukrajinci hitro izkoristili dve sočasni slovenski kazni, Usa je ob dveh igralcih več premagal Vitalij Lyalka. Takoj po znižanju je sledila nova slovenska kazen in nov gol Ukrajincev, ki so z dvema igralcema več znižali na 3:2, kar jim je dalo energijo, bili so nevarni za nov gol, a je sirena ob koncu tretjine ustavila njihov nalet.

Slovenci so zadnjo tretjino odprli na najboljši možen način. Pavlin je plošček z razdalje poslal pred gol, kjer se je spretno znašel Urbas in zadel za 4:2.

A slovenski obrazi so bili kmalu zaskrbljeni, Filipp Pangelov-Yuldashev je v 42. minuti z naletom v predel glave zrušil Macuha, ki je nepremično obležal na ledu. Z igrišča ga je po nekaj minutah odpeljalo zdravniško osebje. Kot so sprva sporočili iz Hokejske zveze Slovenija, so 27-letnega napadalca  odpeljali z reševalnim vozilom, bil je pri zavesti in odziven, po pregledih pa je bil že odpuščen iz bolnišnice.

Slovenci so imeli po naletu pet minut igralca več, saj je moral Pangelov-Yuldashev predčasno pod prho, a vodstva niso zvišali, so pa v 51. minuti izigrali ukrajinsko obrambo, Aleksandar Magovac je lepo našel Žigo Jegliča na levi strani, ta pa zvišal na 5:2. Dve minuti pozneje je končnih 6:2 postavil Anže Kuralt.

"Nismo dosegli rezultata, ki smo si ga želeli"

Slovenci, ki jim podvig torej ni uspel, so zasedli tretje mesto, Ukrajinci četrtega.

"Ta Riga nam res ni usojena (pred dvema letoma so tu igrali svetovno prvenstvo elite in bili zadnji v skupni, op. a.). Želeli smo si vsaj enkrat slišati Zdravljico, kar nam je zdaj uspelo. Še vedno nismo dosegli rezultata, ki smo si ga želeli, uvrstitve (na olimpijske igre, op. a.) ali pa vsaj priložnosti za uvrstitev, ampak ja … Druge ekipe so zelo kakovostne, tako da je težko. Menim, da imajo boljši kader igralcev. Tukaj se naredi razlika. Mi bi morali biti še bolj disciplinirani. Veliko golov smo dobili ob igralcu manj, oni imajo res dobre igralce, ki znajo izkoristiti to igro z igralcem več. Tukaj smo dejansko izgubili obe tekmi," je po koncu turnirja v pogovoru za VAL 202 dejal Kuralt. Jan Urbas je bil izbran za igralca tekme na slovenski strani. | Foto: LHF Jan Urbas je bil izbran za igralca tekme na slovenski strani. Foto: LHF

"Pred tekmo smo se dogovorili, da gremo na polno, na zmago, ker se vseeno želiš posloviti z zmago. Stvari, ki smo se jih dogovorili, smo jih na začetku delali, v drugi tretjini smo naredili kakšen prekršek preveč, kar nas je spet teplo, v tretji tretjini pa smo prišli  nazaj, odigrali, kot se zagre, in tekmo zanesljivo pripeljali do konca. Pokazali smo značaj, voljo, spoštovanje," je o zadnji tekmi v izjavi za Val 202 razmišljal tokratni kapetan Urbas in se ozrl še skozi celoten turnir.

"Težko je, ker vedno upaš na najbolje. Nam so se te sanje končale po dveh tekmah, ampak tako pač je. Prva dva nasprotnika sta bila boljša. Tako to je. Tudi na prejšnjih dveh turnirjih, ko smo se uvrstili, nismo bili favoriti, pa nam je uspelo. Ko ti enkrat uspe, veš, kako odlično je, in vedno upaš, da ti bo morda uspelo še enkrat."

"Teh pet minut v drugi tretjini ko smo delali prekrške in so nam dali dva gola, je zagotovo negativna stvar, ki nas je cel turnir malo mučila. Igra s štirimi (igralcem manj) je bila slaba, ostalo mi je bilo všeč, sploh obnašanje, dober ekipni duh, energija." | Foto: www.alesfevzer.com "Teh pet minut v drugi tretjini ko smo delali prekrške in so nam dali dva gola, je zagotovo negativna stvar, ki nas je cel turnir malo mučila. Igra s štirimi (igralcem manj) je bila slaba, ostalo mi je bilo všeč, sploh obnašanje, dober ekipni duh, energija." Foto: www.alesfevzer.com

Prekrški negativna stran, zadovoljen pa z obnašanjem, energijo, ekipnih duhom

"Teh pet minut v drugi tretjini ko smo delali prekrške in so nam dali dva gola, je zagotovo negativna stvar, ki nas je cel turnir malo mučila. Igra s štirimi (igralcem manj) je bila slaba, ostalo mi je bilo všeč, sploh obnašanje, dober ekipni duh, energija. Dva poraza sta za nas nekako končala turnir, a smo ga želeli končati z zmago, kot želimo vsako tekmo. Zdaj ne moremo iti nazaj, treba je gledati naprej, se naučiti stvari, ki jih moramo bolje delati. Že novembra imamo dober turnir, pripraviti bo treba mlajše fante. Tu sem videl veliko stvari, ki jih zagotovo nisem videl aprila, maja (v času svetovnega prvenstva, op. a.). Vzeli si bomo čas in pogledali, kako in kaj, kdo še lahko igra na tej ravni. Zadovoljen sem z borbo, na nobeni tekmi nismo odnehali, fantje imajo značaj, vidi se, kaj jim pomeni igrati za reprezentanco. Kar zadovoljen sem z nekaterimi mladimi. Imamo veliko mladih fantov, je pa treba z njimi delati v klubih, jih spremljati, jim dati priložnosti, videti, kako se bodo razvili, saj bodo enkrat vodili reprezentanco. Ni pa lahko priti na tako raven," pa je misli po koncu latvijske misije za nacionalni radio strnil selektor Terglav.

Latvijci in Francozi v Rigi za prvo mesto in OI, Slovaki proti Kazahstanu, Danci proti Norvežanom

Ob 16. uri sledi dvoboj neporaženih Latvije in Francije, ki se bosta pomerili za prvo mesto in olimpijsko vozovnico.

Latvijci bodo pred bučnim domačim občinstvom olimpijsko vozovnico lovili proti Francozom. | Foto: LHF Latvijci bodo pred bučnim domačim občinstvom olimpijsko vozovnico lovili proti Francozom. Foto: LHF

Tudi na preostalih dveh kvalifikacijskih turnirjih sta v igri za olimpijske igre po dve neporaženi reprezentanci, ki se bosta za olimpijske igre udarili med seboj.

V Bratislavi se bodo gostitelji za prvo mesto udarili s Kazahstanci, medtem ko Avstrijci in Madžari nimajo več možnosti. V Aalborgu pa se bodo gostitelji Danci na tekmi D pomerili z Norvežani, Britanci in Japonci pa bodo med seboj igrali za tretje mesto.

Mesta na OI so si že zagotovili gostitelji Italijani ter osem najvišje uvrščenih reprezentanc s svetovne lestvice: Kanada, Finska, Rusija, ZDA, Nemčija, Švedska, Češka, Švica. Če bi Rusom gorela rdeča luč za nastop na OI, bi se sprostilo eno mesto, ki bi ga morda lahko zavzela druga najboljša reprezentanca z enega od zadnjih treh kvalifikacijskih turnirjev. Slovenci tudi za to nimajo več možnosti.

Seznam reprezentantov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Kometa/Češ), Matija PINTARIČ (Brûleurs de Loups /Fra), Žan US (Jesenice/Slo)

Branilci (8): Rožle BOHINC (Olimpija/Slo), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/Slo), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/Slo), Blaž GREGORC (Olimpija/Slo), Aleksandar MAGOVAC (Amiens/Fra), Bine MAŠIČ (Olimpija/Slo), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/Aut),  Žiga PAVLIN (Olimpija/Slo)

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/Slo), Jan DROZG (Amur/Rus), Žiga JEGLIČ (Bremerhaven/Nem), Žan JEZOVŠEK (Lindau/Nem 3), Anže KURALT (Fehervar/Mad), Rok MACUH (Olomuc/Češ), Luka MAVER (-), Robert SABOLIČ (Olimpija/Slo),  Rok TIČAR (Graz 99/Aut). Blaž TOMAŽEVIČ (Olimpija/Slo), Matic TÖRÖK (KooKoo/Fin), Jan URBAS (Bremerhaven/Nem), Miha VERLIČ (Bremerhaven/Nem).

Olimpijske kvalifikacije, Riga 

Nedelja, 1. september
Slovenija : Ukrajina 6:2 (2:0, 1:2, 3:0) 
Strelci: 1:0 Urbas (Jeglič, Gregorc, 6., PP1), 2:0 Drozg (Macuh, 13.), 3:0 Drozg (Gregorc, 29.), 3:1 Lyalka (Zakharov, Fedyeyev, 36, PP2), 3:2 Pangelov-Yuldashev F. (Lyalka, Fedyeyev, 37., PP2), 4:2 Urbas (Pavlin, 41.), 5:2 Jeglič (Magovac, Drozg, 51.), 6:2 Kuralt (Jeglič, 53.)

16.00 Latvija – Francija

Lestvica:
1. Francija 2 tekmi - 6 točk
................................................
2. Latvija 2 - 6
3. Slovenija 3 - 3
4. Ukrajina 3 - 0


Petek, 30. avgust
Francija : Slovenija 5:1 (2:0, 0:1, 3:0) 
1:0 Texier (Bertrand, 7.), 2:0 Texier (S. Da Costa, Crinon, 12.), 2:1 Urbas (Jeglič, Gregorc, 36.) 3:1 Texier (Auvitu, S. Da Costa, 46., PP1), 4:1 Bozon (Dube, 47.), 5:1 Bozon (Dube, 50.)

Ukrajina : Latvija 1:5 (0:2, 0:3, 1:0)

Četrtek, 29. avgust
Francija : Ukrajina 7:2 (2:0, 3:0, 2:2)
Latvija : Slovenija 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

 
Slovenska hokejska reprezentanca : Francija
Sportal Slovenci po drugem porazu brez možnosti za OI
o
Ne spreglejte