Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2024,
17.15

Osveženo pred

6 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,76
Edo Terglav Riga Olimpijske kvalifikacije risi slovenska hokejska reprezentanca

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2024, 17.15

6 minut

Hokejske olimpijske kvalifikacije, 30. avgust

Francozi Slovencem dokončno zaprli vrata olimpijskih iger

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,76
Slovenska hokejska reprezentanca : Francija | Slovenci so izgubili tudi drugo srečanje olimpijskih kvalifikacij in ostali brez možnosti za nastop na olimpijskih igrah. | Foto LHF

Slovenci so izgubili tudi drugo srečanje olimpijskih kvalifikacij in ostali brez možnosti za nastop na olimpijskih igrah.

Foto: LHF

Slovenski hokejski reprezentanci presenečenje v Rigi ni uspelo. Po uvodnem porazu na olimpijskih kvalifikacijah proti Latvijcem je izgubila tudi proti Francozom (1:5) in tako dokončno ostala brez možnosti za nastop na olimpijskih igrah leta 2026 v Italiji. Slovenci bodo za konec kvalifikacij v nedeljo ob 12. uri igrali še z Ukrajino, medtem ko bosta Francija in Latvija nekaj ur pozneje najverjetneje med seboj obračunali za olimpijsko vozovnico.

Poročilo s tekme:

Slovenska hokejska reprezentanca : Francija
Sportal Slovenci po drugem porazu brez možnosti za OI

Olimpijske kvalifikacije

Petek, 30. avgust
Francija : Slovenija 5:1 (2:0, 0:1, 3:0) 
Strelci: 1:0 Texier (Bertrand, 7.), 2:0 Texier (S. Da Costa, Crinon, 12.), 2:1 Urbas (Jeglič, Gregorc, 36.) 3:1 Texier (Auvitu, S. Da Costa, 46., PP1), 4:1 Bozon (Dube, 47.), 5:1 Bozon (Dube, 50.)
Streli: Fra 22 (7,7,8); Slo 19 (8,7,4)
Kazni: Fra 8 (4,2,2); Slo 4 (0,0,4)
Poročilo s tekme

Slovenski hokejisti so pod vodstvom Eda Terglava v Rigi poskušali presenetiti in se še tretjič v samostojni državi uvrstiti na olimpijske igre, a jim to ni uspelo. Potem ko so v četrtek z 2:4 izgubili proti favoriziranim gostiteljem Latvijcem, so v petek priznali premoč še Francozom, ki so izkoriščali slovenske napake.

Jan Urbas se je podpisal pod edini slovenski zadetek. | Foto: LHF Jan Urbas se je podpisal pod edini slovenski zadetek. Foto: LHF Ti so mrežo Matije Pintariča, ki je tokrat dobil prednost pred Gašperjem Krošljem, načeli v sedmi minuti, ko je bil natančen Alexandre Texier. Član St. Louis Blues je v 12. minuti zvišal na 2:0 in postavil izid prvega dela. V 36. minuti je upanje Slovencem, ki so za ohranitev nekaj teoretičnih možnosti potrebovali zmago, z golom vrnil Jan Urbas, a bil na koncu edini, ki mu je uspelo premagati Quentina Papillona.

Francozi so po dveh tekmah pri maksimalnem izkupičku. V nedeljo jih čaka dan D. | Foto: Guliverimage Francozi so po dveh tekmah pri maksimalnem izkupičku. V nedeljo jih čaka dan D. Foto: Guliverimage Francozi so v 46. minuti izkoristili prvo številčno premoč, s hat-trickom je rise od olimpijskih iger še oddaljil Texier. Le dobre pol minute zatem je na 4:1 zvišal Tim Bozon, ki je v 50. minuti postavil končnih 5:1.

Francozi so zdaj pri dveh zmagah in se bodo tako v nedeljo proti gostiteljem borili za prvo mesto, ki prinaša olimpijsko vozovnico. Latvijce zvečer čaka še srečanje z Ukrajino.

Prav Ukrajinci bodo v nedeljo ob 12. uri zadnji slovenski tekmec.

"Verjetno je to realnost"

"Začeli smo slabo, v drugi tretjini smo se vrnili, morda so nas malo podcenjevali, mislili, da jim bo lahko, a smo kar dobro igrali, v tretji tretjini pa smo spet začeli delati napake in goli so začeli padati. Lahko iščemo razloge, a tako pač je, to je verjetno realnost. Borili smo se, lahko se pogledamo v ogledalo. Vsako tekmo gremo na zmago, tako bomo šli tudi v nedeljo," je po porazu razmišljal branilec Blaž Gregorc.

"Mi smo zelo razočarani, a nekako je bil tekmec v obeh tekmah močnejši. Danes smo bili blizu v drugi tretjini, delali smo prave stvari, a konec koncev, roko na srce, imeli so več kakovosti, zasluženo so nas premagali. Treba bo delati naprej. S ponosom bo treba iti v to zadnjo tekmo, vendarle zastopamo državo, ne želimo osramotiti sebe in celotne ekipe. Oddelali bomo pošteno, potem pa šli po klubih," je dejal najboljši igralec tekme na slovenski strani Žiga Jeglič.

Edo Terglav | Foto: www.alesfevzer.com Edo Terglav Foto: www.alesfevzer.com

"Začetek tekme je bil slab, nismo imeli prave energije, dosegli so dva gola iz naših napak, nismo igrali odgovorno, kot bi morali. Oni so to izkoristili. V drugi tretjini pa dobra reakcija, bolje smo odigrali, prišli nazaj, nato pa je v tretji tretjini spet sledilo preveč individualnih napak. Ni še konec turnirja, imamo še eno tekmo, želim, da turnir končamo pozitivno," pa je dodal selektor Terglav.

Tudi Avstrijci brez možnosti za OI

Sočasno potekata še dva kvalifikacijska turnirja. V Bratislavi se merijo Slovaki, Kazahstanci, Avstrijci in Madžari. Kazahstanci so v četrtek premagali Madžare, danes pa še Avstrijce, ki po drugem porazu nimajo več možnosti za OI. Slovaki bodo drugo zmago zvečer iskali proti Madžarom.

Aalborgu tekmujejo Danci, Norvežani, Britanci in Japonci. Norvežani so po Japoncih premagali še Britance, ki ne bodo videli olimpijskih iger, Vikingi pa ostajajo v igri za prvo mesto.

Mesta na OI so si že zagotovili gostitelji Italijani ter osem najvišje uvrščenih reprezentanc s svetovne lestvice: Kanada, Finska, Rusija, ZDA, Nemčija, Švedska, Češka, Švica.

Če bi Rusom gorela rdeča luč za nastop na OI, bi se sprostilo eno mesto, ki bi ga morda lahko zavzela druga najboljša reprezentanca z enega od zadnjih treh kvalifikacijskih turnirjev.

Seznam reprezentantov za nastop v olimpijskih kvalifikacijah:

Vratarji (3): Gašper KROŠELJ (Kometa/Češ), Matija PINTARIČ (Brûleurs de Loups /Fra), Žan US (Jesenice/Slo)

Branilci (8): Rožle BOHINC (Olimpija/Slo), Aljoša CRNOVIĆ (Olimpija/Slo), Jan ĆOSIĆ (Olimpija/Slo), Blaž GREGORC (Olimpija/Slo), Aleksandar MAGOVAC (Amiens/Fra), Bine MAŠIČ (Olimpija/Slo), Matic PODLIPNIK (Kitzbüheler/Aut),  Žiga PAVLIN (Olimpija/Slo)

Napadalci (13): Miha BERIČIČ (Olimpija/Slo), Jan DROZG (Amur/Rus), Žiga JEGLIČ (Bremerhaven/Nem), Žan JEZOVŠEK (Lindau/Nem 3), Anže KURALT (Fehervar/Mad), Rok MACUH (Olomuc/Češ), Luka MAVER (-), Robert SABOLIČ (Olimpija/Slo),  Rok TIČAR (Graz 99/Aut). Blaž TOMAŽEVIČ (Olimpija/Slo), Matic TÖRÖK (KooKoo/Fin), Jan URBAS (Bremerhaven/Nem), Miha VERLIČ (Bremerhaven/Nem).

Olimpijske kvalifikacije, Riga 

Petek, 30. avgust
Francija : Slovenija 5:1 (2:0, 0:1, 3:0) 
1:0 Texier (Bertrand, 7.), 2:0 Texier (S. Da Costa, Crinon, 12.), 2:1 Urbas (Jeglič, Gregorc, 36.) 3:1 Texier (Auvitu, S. Da Costa, 46., PP1), 4:1 Bozon (Dube, 47.), 5:1 Bozon (Dube, 50.)

19.00 Ukrajina – Latvija

Lestvica:
1. Francija 2 tekmi - 6 točk
................................................
2. Latvija 1 - 3
3. Ukrajina 1 - 0
4. Slovenija 2 - 0

Nedelja, 1. september
12.00 Slovenija – Ukrajina
16.00 Latvija – Francija

Četrtek, 29. avgust
Francija : Ukrajina 7:2 (2:0, 3:0, 2:2)
Latvija :Slovenija 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)

Lestvice:
 

 

Ne spreglejte