Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
13.21

Osveženo pred

2 uri, 48 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Natisni članek

vojska spopadi Rusija Ukrajina

Sreda, 2. 10. 2024, 13.21

2 uri, 48 minut

Ukrajinska vojska se umika iz mesta Vugledar na vzhodu države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,72
Vugledar, Ukrajina | Padec Vugledarja, premogovniškega mesta, ki je pred invazijo imel nekaj več kot 14 tisoč prebivalcev, predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih in sproža vprašanja o stabilnosti ukrajinskih obrambnih položajev na jugovzhodni fronti, poroča AFP. | Foto Reuters

Padec Vugledarja, premogovniškega mesta, ki je pred invazijo imel nekaj več kot 14 tisoč prebivalcev, predstavlja eno pomembnejših ozemeljskih pridobitev Rusije v zadnjih mesecih in sproža vprašanja o stabilnosti ukrajinskih obrambnih položajev na jugovzhodni fronti, poroča AFP.

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da se umika iz mesta Vugledar v regiji Doneck na vzhodu države. Rusija si je mesto prizadevala zavzeti že od prvih tednov invazije na Ukrajino, zaradi obsežnih napadov in ruskega napredovanja v regiji pa je ukrajinskim vojakom v mestu grozila obkolitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vrhovno poveljstvo je odobrilo umik enot iz Vugledarja, da bi rešili osebje in vojaško opremo ter zavzeli položaj za nadaljnje operacije," je na Telegramu zapisala skupina ukrajinskih vojakov, ki deluje na območju. Dodala je, da je ruskim silam zadala hude izgube, vendar je zaradi nenehnih napadov obstajala nevarnost obkolitve.

Ruska vojska si mesto Vugledar, ki leži približno 50 kilometrov jugozahodno od mesta Doneck, prizadeva zavzeti že od prvih tednov invazije na Ukrajino.

Za nadzor nad mestom so se med vojno odvijali posebej krvavi spopadi, rusko obstreljevanje pa ga je v veliki meri zravnalo z zemljo.

Ruska vojska
Novice V ruskem obstreljevanju Hersona več smrtnih žrtev
Kuvajt leta 1991
Novice Črni scenariji: cene nafte lahko sunkovito poletijo v nebo

 

Ne spreglejte