Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
11.22

Osveženo pred

2 uri, 35 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93

Natisni članek

Natisni članek

Libanon Hezbolah Bližnji vzhod ZDA nafta Izrael Iran

Sreda, 2. 10. 2024, 11.22

2 uri, 35 minut

Črni scenariji: cene nafte lahko sunkovito poletijo v nebo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,93
Balistične rakete zolfaghar | Iranci cilje v Izraelu napadajo tudi z balističnimi raketami zolfaghar. | Foto Guliverimage

Iranci cilje v Izraelu napadajo tudi z balističnimi raketami zolfaghar.

Foto: Guliverimage

Razmere na Bližnjem vzhodu se vse bolj zaostrujejo. Izrael napoveduje povračilne ukrepe zaradi iranskega torkovega raketnega napada. V igri naj bi bilo tudi uničevanje iranskih naftnih polj in rafinerij. V tem primeru Teheran napoveduje povračilno uničevanje rafinerij in naftnih polj v bližnjih z nafto bogatih državah, kot so Savdska Arabija, Kuvajt, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Azerbajdžan.

V torek zvečer je Iran nad Izrael izstrelil 181 balističnih raket. Izraelske sile so s pomočjo Američanov in Jordancev sestrelile večino raket. Po izraelskih navedbah je zaradi padlih raket oziroma drobcev prestreženih raket umrl en Palestinec na Zahodnem bregu. Ranjena sta bila tudi dva Izraelca.

Napadi na Mosad in vojaška oporišča

Kot piše ameriški spletni medij Axios, so iranske rakete, ki jih niso prestregli, večinoma zadele nenaseljena območja v bližini baze letalskih sil v južnem Izraelu, sedeža Mosada in baze vojaške obveščevalne službe severno od Tel Aviva.

Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.

Izraelski obrambni uradnik je Axiosu povedal, da je bilo na sedež Mosada izstreljenih na desetine iranskih raket, vendar nobena ni zadela ciljev znotraj kompleksa.

Izraelska vlada se umakne v podzemni bunker

Iranski napad je v zaklonišča pognal na milijone Izraelcev, izraelska vlada pa se je v torek sestala v podzemnem vladnem bunkerju v gori blizu Jeruzalema.

Z raketami arrow 3 lahko Izraelci prestrežejo iraške balistične raket že zunaj ozračja in jih uničijo. | Foto: Guliverimage Z raketami arrow 3 lahko Izraelci prestrežejo iraške balistične raket že zunaj ozračja in jih uničijo. Foto: Guliverimage

Ko je Iran aprila letos neposredno napadel Izrael z raketami, manevrirnimi izstrelki in brezpilotnimi letalniki, so Izraelci odgovorili z zelo omejenim napadom na baterijo zračne obrambe S-300 v Iranu. S tem se je letos spomladi tudi končal niz neposrednih spopadov med državama.

Morebitne tarče izraelskih napadov

Tokrat naj bi bil izraelski povračilni napad silovitejši kot spomladi. Dva izraelska uradnika sta povedala, da se je seja vlade po torkovih raketnih napadih po nekaj urah končala z dogovorom, da bo sledil izraelski vojaški odgovor, vendar brez jasne odločitve o tem, kakšen ta bo. Menda se bo pred napadom izraelski premier Benjamin Netanjahu posvetoval z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Tanja Fajon, Varnostni svet ZN
Novice Poziv slovenskim državljanom: Zapustite Iran! #video

V igri naj bi bili napadi na iranske objekte za proizvodnjo nafte v Iranu in drugi strateški cilji. Iran v tem primeru že napoveduje povračilno uničevanje rafinerij in naftnih polj v bližnjih z nafto bogatih državah, kot so Savdska Arabija, Kuvajt, Združeni arabski emirati, Bahrajn in Azerbajdžan. To bo seveda zelo velik udarec za svetovno preskrbo z nafto, zaradi česar bi cene nafte verjetno zelo poskočile.

Izraelski atentati v Iranu?

Poleg napadov na iranske naftne objekte so mogoči tudi ciljani atentati (v slogu tajne operacije, s katero so pred dvema mesecema v Teheranu ubili voditelja Hamasa Ismaila Hanijo) in uničenje iranskih sistemov zračne obrambe z napadi bojnih letal.

Do množičnega uničevanje naftnih polj je v preteklosti že prihajalo. Marca 1991, med prvo zalivsko vojno, so iraške sile uničevale naftne vrtine ob svojem umiku iz Kuvajta. Iračani so zažgali približno 600 vrtin. Na fotografiji: predstavnik kuvajtske naftne družbe stoji ob zapuščenem iraškem tovornjaku, medtem ko pregleduje škodo na gorečih naftnih poljih v Makvi v sredo, 14. marca 1991. | Foto: Guliverimage Do množičnega uničevanje naftnih polj je v preteklosti že prihajalo. Marca 1991, med prvo zalivsko vojno, so iraške sile uničevale naftne vrtine ob svojem umiku iz Kuvajta. Iračani so zažgali približno 600 vrtin. Na fotografiji: predstavnik kuvajtske naftne družbe stoji ob zapuščenem iraškem tovornjaku, medtem ko pregleduje škodo na gorečih naftnih poljih v Makvi v sredo, 14. marca 1991. Foto: Guliverimage

Če pa bodo Iranci odgovorili na te povračilne napade, izraelski uradniki pravijo, da bodo pretehtali vse možnosti – vključno z napadi na iranske jedrske objekte, še piše Axios.

Kaj imajo na voljo Iranci

Ko je Iran aprila letos neposredno napadel Izrael (šlo je za maščevanje za izraelski bombni napad na iransko veleposlaništvo v Damasku 1. aprila, v katerem so ubili dva iranska generala), je nemški vojaški strokovnjak Fabian Hinze za nemški medij Tagesspiegel razložil, kaj imajo na voljo Iranci za napade na Izrael.

Iran ima na voljo tri vzporedne oborožitvene sisteme: balistične rakete, manevrirne izstrelke in "samomorilske" brezpilotne letalnike.

Balistične rakete so najhitrejše in zadenejo Izrael v nekaj minutah po izstrelitvi. Letijo zunaj ozračja po podorbitalni tirnici in nato z veliko hitrostjo priletijo nazaj v ozračje in padajo proti cilju. Med letom letijo po zakonih balistike, torej brez možnosti večjih popravkov poti. Iranci naj bi imeli okoli tri tisoč takšnih raket.

Balistične rakete fateh-110 in zolfaghar lahko relativno natančno zadenejo cilje, ki so oddaljeni 300 oziroma 700 kilometrov. Zaradi njihove velike hitrosti jih je težko sestreliti.

Iranski manevrirni izstrelki paveh imajo doseg 1.650 kilometrov. So počasnejši od balističnih raket. Za pot od Irana do Izraela porabijo od dve do tri ure. Letijo zelo nizko, od 15 do sto metrov nad tlemi, zaradi česar jih radarji težko odkrijejo. Težko jih je uničiti tudi zato, ker lahko med letom spreminjajo položaj. 

Brezpilotna letala domače proizvodnje imajo doseg od tisoč do dva tisoč kilometrov, dpa poroča celo o 2.500 kilometrih. Brezpilotne letalnike shahed Iranci dobavljajo tudi Rusiji, ki jih uporablja za napade na Ukrajino. Tako kot manevrirni izstrelki brezpilotni letalniki letijo dokaj nizko, vendar so počasnejši. Letijo približno dvesto kilometrov na uro in za pot do Izraela potrebujejo približno devet ur. Jih pa imajo Iranci na voljo v velikih količinah.

Kaj ima na voljo Izrael za obrambo pred Iranci

Izraelska obramba ima na razpolago rakete arrow 3, s katerimi lahko prestreže balistične rakete tudi zunaj zemeljskega ozračja. Poleg teh ima rakete arrow 2 za uničevanje balističnih raket daljšega dosega. Balistične rakete kratkega dosega Izraelci uničujejo z raketami davidova zanka. Za uničevanje raket, manevrirnih izstrelkov in brezpilotnih letalnikov na nižjih višinah Izraelci uporabljajo obrambni sistem železna kupola.

Iran skuša izraelski protiraketni sistem prelisičiti tako, da razvija balistične rakete, ki bi jih bilo mogoče v končni fazi letenja proti cilju manevrirati. A teh raket še nima v svojem arzenalu.

Iranci skušajo doseči večji uspeh pri napadih na Izrael tudi z napadi z velikim številom raket, manevrirnih izstrelkov in brezpilotnih letalnikov. Izraelska obramba je namreč na težji preizkušnji, če je izstrelkov več in če so različnih vrst (balistične rakete, manevrirni izstrelki in brezpilotni letalniki).

jug Libanona
Novice Izrael odredil evakuacijo več vasi na jugu Libanona. Hezbolah: Vse njihove trditve so lažne #video
Vodja Hezbolaha šejk Nasrala
Novice "To bo le še okrepilo odpor v Palestini"
Walkie-talkie eksplozija
Novice Niz novih eksplozij v Libanonu. Tokrat naj bi eksplodirali walkie-talkieji.
pozivniki eksplozija Hezbolah
Novice V pozivnikih gibanja Hezbolah naj bi bil nameščen eksploziv, izdelali naj bi jih na Madžarskem #video
Libanon - beg pred izraelskimi napadi
Novice Kdo bo na koncu zmagal – Izrael ali Hezbolah?
Ne spreglejte