Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2024,
9.23

Osveženo pred

54 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Natisni članek

napad raketa spopadi Iran Izrael

Sreda, 2. 10. 2024, 9.23

54 minut

Vojna na Bližnjem vzhodu

Netanjahu: Iran ne bo ostal nekaznovan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,37

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po torkovem napadu Iranu sporočil, da je storil "veliko napako", za katero ne bo ostal nekaznovan. "Kdorkoli nas napade, jih mi napademo nazaj," je dodal in tako neposredno zagrozil Teheranu.

"Iran je nocoj naredil veliko napako, ki jo bo plačal," je v torek zvečer povedal predsednik izraelske vlade ob srečanju sveta za nacionalno varnost.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu na sestanku varnostnega kabineta. Udeležil se ga je tudi direktor Mosada David Barnea (na fotografiji desno).  | Foto: Reuters Izraelski premier Benjamin Netanjahu na sestanku varnostnega kabineta. Udeležil se ga je tudi direktor Mosada David Barnea (na fotografiji desno). Foto: Reuters

Izraelska vojska je pred tem sicer sporočila, da so njihovi sistemi zračne obrambe s pomočjo ameriške mornarice v Sredozemlju učinkovito delovali pri ustavitvi napada s skoraj 200 raketami.

Daniel Hagari,  tiskovni predstavnik izraelskih sil | Foto: Reuters Daniel Hagari, tiskovni predstavnik izraelskih sil Foto: Reuters

V posnetkih iz Izraela, ki jih prenašajo svetovni mediji, je mogoče videti več eksplozij tako na nebu kot na kopnem, kar pomeni, da bo škoda napadov verjetno večja od prvotnih poročil.

Po doslej znanih podatkih je v napadu namreč umrl samo en Palestinec na zasedenem Zahodnem bregu, ki so ga zadeli ostanki sestreljene rakete. Izraelski zdravniki so ob tem poročali, da sta bili zaradi šrapnelov lažje ranjeni še dve osebi.

"Današnji dogodki bodo imeli posledice," je po napadu napovedal tiskovni predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari. "Imamo načrte in ukrepali bomo na kraju in ob času, ki ju bomo določili," je dejal.

Iz Teherana so še pred prihodom raket v izraelski zračni prostor napovedali, da bodo ob morebitnem izraelskem odgovoru državo znova napadli.

ZDA in Izrael razpravljata o odzivu na raketni napad Irana

ZDA in Izrael razpravljajo o odzivu na torkov iranski raketni napad na Izrael, pri čemer so Teheran posvarili pred hudimi posledicami. 

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po iranskem napadu ponovil, da ZDA v celoti podpirajo Izrael. Kot je dodal, se bo o odzivu na napad pogovoril z izraelskim premierjem Netanjahujem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je obsodil agresijo Irana in povedal, da je ameriška vojska prestregla več iranskih raket. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan pa je poudaril, da bo napad imel hude posledice.

Netanjahu je že kmalu po napadu opozoril, da je Iran storil veliko napako, za katero ne bo ostal nekaznovan. Načelnik štaba iranskih oboroženih sil Mohamad Bagheri je medtem danes zagrozil, da se bo Teheran v primeru napada na njegovo ozemlje odzval z novimi napadi na Izrael.

"Če bo Izrael želel nadaljevati te zločine ali storiti karkoli proti naši suverenosti in ozemeljski celovitosti, se bo nocojšnja operacija ponovila, tarča pa bo vsa njihova infrastruktura," je dejal in dodal, da je iranska revolucionarna garda pripravljena na ponovitev raketnega napada, poroča britanski BBC.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov 

Danny Danon, izraelski veleposlanik. | Foto: Reuters Danny Danon, izraelski veleposlanik. Foto: Reuters Varnostni svet ZN se bo danes zaradi iranskega napada na Izrael sešel na izrednem zasedanju, je potrdila Švica, ki je oktobra od Slovenije prevzela predsedovanje najpomembnejšemu organu svetovne organizacije. Na zasedanju bo tudi izraelski veleposlanik Danny Danon, ki je v torek napovedal za Iran zelo boleč odgovor na napad.

Varnostni svet ZN je imel podobno zasedanje že aprila, ko je Iran v odgovor na napad na konzulat v Damasku proti Izraelu poslal okrog 170 brezpilotnikov, 30 manevrirnih in 120 balističnih raket. Tako aprila kot tudi sedaj naj ne bi prišlo do večje škode, saj so Izraelci s pomočjo ameriške mornarice sestrelili skoraj vse rakete. V prvem napadu je bila aprila ranjena beduinska deklica, v tokratnem pa na Zahodnem bregu ubit Palestinec.

Člani Varnostnega sveta ZN – med njimi veleposlanik Samuel Žbogar – so aprila obsojali iranski napad in pozivali k umiritvi razmer, vendar Varnostni svet ni izdal formalne obsodbe. Diplomati ZN pričakujejo, da bo tokrat podobno.

"Odločili se bomo, kdaj in kako se bomo odzvali, vendar vam lahko povem eno: to bo opazno, boleče in mislim, da Iranci, ki nas opazujejo, razumejo, da to ni usmerjeno proti iranskemu ljudstvu, ampak proti radikalnemu režimu, ki je iransko ljudstvo potegnil v ta položaj," je v torek novinarjem na sedežu ZN povedal Danon.

"Pripravljeni smo tako na obrambo kot na napad. Izrael bo sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito svojih državljanov. Kot smo mednarodni skupnosti že prej jasno povedali – vsak sovražnik, ki bo napadel Izrael, mora pričakovati boleč odgovor," je dodal Danon.

Izrael in Hezbolah nadaljujeta medsebojne napade

Izraelska vojska je v jutranjih urah po lastnih navedbah znova napadla cilje šiitskega gibanja Hezbolah v libanonski prestolnici Bejrut. Hezbolah medtem trdi, da se je spopadel z izraelskimi vojaki, ki so skušali prodreti v Libanon. Prav tako je izvedel več raketnih napadov na položaje izraelskih sil na severu Izraela.

Po navedbah libanonskega varnostnega vira je Izrael izvedel najmanj pet napadov na južna predmestja Bejruta. Pred napadi je izraelska vojska izdala več ukazov za evakuacijo prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael je v zadnjih dneh okrepil napade na cilje Hezbolaha v Libanonu, ki so doslej zahtevali že več sto življenj. Po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje je bilo samo v torek v izraelskih napadih ubitih 55 ljudi.

Izraelska vojska je prav tako začela izvajati omejene kopenske operacije v vaseh na jugu Libanona. Hezbolah je danes sporočil, da so se borci gibanja spopadli z izraelskimi vojaki, ko so ti poskušali prodreti v vas Adaise. Po navedbah gibanja so se spopadi odvili v jutranjih urah, borci Hezbolaha pa so izraelski patrulji "zadali izgube in jo prisilili k umiku".

Hezbolah je prav tako sporočil, da je izvedel tri raketne napade na Izrael. Tarče so bili položaji izraelske vojske v naseljih Štula in Maskaf Am ter vojaško oporišče Šomera, poroča britanski BBC.

Do novih medsebojnih napadov Izraela in Hezbolaha prihaja po torkovem iranskem raketnem napadu na Izrael.

Iran rakete
Novice Smo tik pred izbruhom velike vojne? To je za zdaj znano.
Ne spreglejte