Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2024,
17.05

Osveženo pred

47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Natisni članek

Izrael Libanon Mosad Hezbolah walkie talkie

Sreda, 18. 9. 2024, 17.05

47 minut

Niz novih eksplozij v Libanonu. Tokrat naj bi eksplodirali walkie-talkieji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54

V Libanonu so dan po množični eksploziji pozivnikov danes odjeknile nove eksplozije. Po poročanju tujih tiskovnih agencij so bile tokrat tarča komunikacijske naprave, ki so eksplodirale v predmestju Bejruta. Umrli naj bi najmanj trije ljudje. Libanonski zunanji minister je ocenil, da gre pri eksplozijah za grožnjo širitve vojne v regiji.

V Libanonu so se množice ljudi ravno zbrale na pogrebu štirih izmed 12 ljudi, ki so v torek umrli v eksplozijah pozivnikov, ko so v predmestju Bejruta odjeknile nove eksplozije. Nekateri so začeli bežati, slišati je bilo krike in izbruhnil je kaos, poroča britanski BBC.

Videoposnetek eksplozij:

Eksplozije walkie-talkiejev v predmestju Bejruta

Vir blizu libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je v južnem predmestju Bejruta eksplodiralo več walkie-talkiejev. Med drugim so naprave eksplodirale v najmanj dveh avtomobilih. Eksplozije je bilo slišati tudi v drugih predelih mesta.

Cristiana Bársony-Arcidiacono
Novice V pozivnikih gibanja Hezbolah naj bi bil nameščen eksploziv, izdelali naj bi jih na Madžarskem #video

Varnostni viri so za tiskovno agencijo Reuters kasneje potrdili, da so bili danes tarča eksplozij walkie-talkieji oz. ročne radijske postaje. Hezbolah naj bi jih kupil pred okoli petimi meseci, torej v podobnem času kot pozivnike, ki so eksplodirali v torek.

Uničeni walkie-talkie, potem ko je eksplodiral. | Foto: Posnetek zaslona/X Uničeni walkie-talkie, potem ko je eksplodiral. Foto: Posnetek zaslona/X

Smo pred širšim konfliktom na Bližnjem vzhodu?

Libanonski zunanji minister Abdalah Bu Habib je medtem danes ocenil, da bi bile lahko eksplozije pozivnikov napoved širšega konflikta na Bližnjem vzhodu. Posvaril je, da gre za resen incident, ki se je zgodil po izraelskih grožnjah, da bodo razširili vojno na Libanon, kar bi regijo pahnilo v večji krog nasilja in napovedalo širšo vojno.

Libanon
Novice Skrivnostni napad na Hezbolah: ranjenih 2.800 ljudi

 

Ne spreglejte