Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 6. 2024,
6.46

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Zahod vojna orožje Rusija Ukrajina

Torek, 4. 6. 2024, 6.46

2 tedna, 2 dneva

Ukrajinci: Zahodno orožje že deluje. Lepo je zagorelo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Ukrajina | Ukrajinska ministrica je zapisala, da so ukrajinske sile zadele ruski raketni sistem S-300. | Foto Irina Vereščuk/FB

Ukrajinska ministrica je zapisala, da so ukrajinske sile zadele ruski raketni sistem S-300.

Foto: Irina Vereščuk/FB

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so v ponedeljek z orožjem, ki ga je dobavil Zahod, uspešno zadele ruski raketni sistem S-300. Sistem je bil na ruskem ozemlju, piše CNN.

"Lepo je zagorelo. To je ruski S-300, na ruskem ozemlju. In to v prvih nekaj dneh po dovoljenju za uporabo orožja, ki ga je Zahod poslal na sovražnikovo ozemlje," je na Facebooku sporočila ukrajinska ministrica Irina Vereščuk in priložila domnevno slikovno gradivo. 

Ukrajina je že prej zadela tarče na ruskem ozemlju, tokrat pa je to storila z zahodnim orožjem, kar bi lahko izzvalo oster odziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je prejšnji teden opozoril članice Nata, naj se zavedajo, s čim se igrajo, ko govorijo o napadih na rusko ozemlje.

Joe Biden: Lahko ga uporabite, a ciljajte le tarče ob meji blizu Harkova 

Ameriški predsednik Joe Biden je Ukrajini dovolil uporabo ameriškega orožja za napade na rusko ozemlje pod pogojem, da ciljajo le tarče ob meji blizu Harkova. Po tej odločitvi lahko Ukrajina za napade na ruske vojake in poveljniške centre v Rusiji uporablja topništvo himars, ki so ji ga dobavile ZDA, še vedno pa ne sme uporabljati ameriških sistemov dolgega dosega.

Za podobno potezo so se nedavno odločile Nemčija, Francija, Velika Britanija in nekatere druge evropske države. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pohvalil Bidnovo odločitev in dejal, da gre za korak naprej v obrambi Harkova. 

Rusi so opozorili ZDA

Včeraj je Kremelj ZDA sporočil, da se lahko soočijo z usodnimi posledicami, če ne bodo upoštevali opozoril Moskve in če bo Ukrajina tarče na ruskem ozemlju začela ciljati z orožjem, ki ji ga je dobavil Washington.

"Ameriške voditelje bi rad opozoril, da bi lahko imele napačne ocene usodne posledice. Podcenjujejo resnost našega odgovora na takšno potezo," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Za zdaj sicer še niso potrdili, ali so ukrajinske sile na ruski raketni sistem res streljale z orožjem, ki so ga dostavile ZDA.

V ruskem napadu na Dnipro ranjenih več ljudi

V ruskem napadu z raketami in droni na ukrajinsko mesto Dnipro je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi, med njimi tudi enomesečni dojenček, so danes sporočile lokalne oblasti. V napadu je bilo poškodovanih več stavb in avtomobilov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ukrajinskih letalskih sil je Rusija proti mestu Dnipro izstrelila dve balistični raketi iskander in štiri brezpilotne letalnike. Vse ruske izstrelke pa je zračna obramba sestrelila.

Ostanki sestreljenih raket so padli na stanovanjsko sosesko, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi, je sporočil guverner regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak. V eksploziji in požaru, ki je sledil, je bilo poškodovanih več stavb in 15 avtomobilov, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform.

Kot je še dodal Lisak, so ruske sile ponoči z droni napadle tudi mesto Nikopol. Napadi niso terjali žrtev.

Lavrov z afriško turnejo krepi vpliv Rusije na celini

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v ponedeljek z obiskom Gvineje začel svojo afriško turnejo, na kateri namerava okrepiti vpliv Moskve na celini. Na skupni novinarski konferenci z gvinejskim kolegom je Lavrov gostitelju zagotovil nadaljnjo obrambno podporo, pot pa je danes nadaljeval v Republiki Kongo.

"Nismo pozabili na vojaško-tehnično sodelovanje in krepitev gvinejskih obrambnih zmogljivosti v luči vse večje grožnje terorizma," je dejal Lavrov na skupni novinarski konferenci z gvinejskim zunanjim ministrom Morissando Kouyatejem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spregovoril je tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja in krepitvi ruskih investicij v državo, ki je bogata z naravnimi surovinami.

Lavrov se je srečal tudi z vodjo vojaške hunte Mamadyjem Doumbouyem, ki je na oblasti od vojaškega udara leta 2021.

Ruska tiskovna agencija Tass je poročala, da je Lavrov obiskal Gvinejo v okviru turneje afriških držav, vendar ni podrobneje razkrila vseh držav na seznamu. Danes je poročala, da je Lavrov prispel v Brazzaville, kjer se bo srečal z vodstvom Republike Kongo.

Harkov
Novice V novih ruskih napadih v Ukrajini več mrtvih in ranjenih
Vovčansk
Novice Grozljiv posnetek iz mesta, velikega kot Ptuj: Vse je uničeno #video
Volodimir Zelenski
Novice Zelenski se je v Singapurju zahvalil ZDA in kritiziral Kitajsko
Viktor Orban
Novice Viktor Orban napovedal možnost oblikovanja čezatlantske mirovne koalicije
Ne spreglejte