Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 6. 2022,
6.10

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

87

Natisni članek

Volodimir Zelenski vojaki napad Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 9. 6. 2022, 6.10

1 leto, 10 mesecev

Putin se primerja s Petrom Velikim #vŽivo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

87

Vladimir Putin | Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes primerjal z nekdanjim ruskim carjem Petrom Velikim. | Foto Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes primerjal z nekdanjim ruskim carjem Petrom Velikim.

Foto: Reuters

106. dan vojne v Ukrajini. Ukrajinska vojska pravi, da je po več kot 14-urni bitki uničila enoto "elitnih" ruskih vojakov. Za odstranjevanje ruskih bojnih vozil in vojakov so uporabili izstrelke granat NLAW. Med tem pa je sodišče v Ljudski republiki Doneck, ki ga vodijo proruski uporniki, danes odločilo, da dva Britanca in enega Maročana, ki so sicer del ukrajinske vojske, obsodijo na smrt. Rusi namreč trdijo, da gre za plačance. Ruski predsednik Putin pa se je udeležil sestanka mladih ruskih podjetnikov in znanstvenikov, kjer se je primerjal z nekdanjim ruskim carjem iz 18. stoletja Petrom Velikim.

Dnevni pregled dogodkov 

21.00 Putin se primerja z nekdanjim ruskim carjem Petrom Velikim
20.53 IAEA načrtuje obisk v ukrajinski jedrski elektrarni pod nadzorom Rusije
20.44 Zahodni uradnik: Severodoneck bo padel
20.37 Aslin: Želel sem si drugačnega izida
19.52 Ruske oblasti ne načrtujejo novih ustavitev dobav plina
19.43 Ukrajinsko zunanje ministrstvo: Obsojenci so varovani z zakonom
17.41 Ruski mediji: Obsojeni Britanca in Maročan bodo ustreljeni
17.30 Britanska vlada "globoko zaskrbljena" zaradi smrtnih obsodb Britancev
17.15 Ukrajinski obrambni minister: Vsak dan umre do 100 ukrajinskih vojakov
16.19 Komisija naj bi stališče o članstvu Ukrajine v EU sprejela prihodnji teden
15.58 Ujeta Britanca in Maročan obsojeni na smrt
15.01 Lavrov zagrozil Zahodu
14.40 ZN: 4,8 milijona Ukrajincev v Evropi registriranih kot beguncev
14.26 Zelenski zahteva izključitev Rusije iz FAO
13.31 Ukrajina: Vojska napreduje v Hersonu, Rusi utrpeli izgube
11.39 "Svet je na robu strašne prehranske krize"
11.00 Ukrajinski guverner: Zahodno orožje bi rešilo bitko za Severodoneck
10.07 Predstavnik Rusije pri ZN: Zelo kmalu bomo dosegli svoj glavni cilj
8.44 Inštitut za preučevanje vojne: To so sporočila, ki jih Rusi pošiljajo ukrajinskim vojakom
7.03 Pravosodni ministri EU o boju proti nekaznovanosti v zvezi z rusko agresijo
6.25 Ukrajinci: Po 14-urni bitki smo uničili "elitno" rusko enoto
6.17 Zelenski: Usoda Donbasa je odvisna od bitke za Severodoneck
6.15 Nova poročila o žrtvah

21.00 Putin se primerja z nekdanjim ruskim carjem Petrom Velikim

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes v Moskvi udeležil sestanka mladih ruskih podjetnikov in znanstvenikov, kjer se je primerjal z nekdanjim ruskim carjem iz 18. stoletja Petrom Velikim, poroča Telegraph. Dejal je: "Peter Veliki je vodil Severno vojno kar 21 let. Zdi se, da se je bojeval s Švedsko, zajetim ozemljem ... Ni ga zajel, ampak le vrnil (Rusiji)."

Skozi te besede je verjetno ustvaril povezavo med vojno na Švedskem in trenutno invazijo na Ukrajino. Namignil je, da verjame, da bo ukrajinska zemlja kmalu postala ruska, tako kot je to storil nekdanji ruski car s Švedsko. 

"Zakaj sem napadel (Ukrajino)? Da nazaj pridobim naše ozemlje in okrepim našo državo. To je storil tudi on (Peter Veliki). Zdi se, da moramo to danes storiti tudi mi," je dejal Putin. 

Dodal je še: "Ko je Peter Veliki postavil novo prestolnico v Sankt Peterburgu, je nobena od evropskih držav ni priznala za rusko. Vsi so jo označili za švedsko." S tem je najverjetneje namigoval na Krim in preostale 'osvojene' ukrajinske regije, ki jih danes zahodne države ne priznavajo za ruske, ampak ukrajinske. Verjame pa, da bo vse to ozemlje Zahod sčasoma priznal za rusko.

Na posnetku je videti, da ga mladi ruski podjetniki zbrano poslušajo, se mu smehljajo in prikimujejo vsaki njegovi trditvi.

Putin se je sestanka udeležil, saj danes mineva 350 let od rojstva Petra Velikega, temu v čast so v Moskvi pripravili posebno razstavo. Ruskemu predsedniku je bil car Peter Veliki vedno za zgled, saj tudi sam prihaja iz Sankt Peterburga, na svoji slavnostni mizi pa hrani tudi njegov bronasti kip.

V zadnjih nekaj dneh ruski uradniki pogosto primerjajo energijo Putina in Petra Velikega. Guverner Sankt Peterburga Aleksander Beglov je danes namreč dejal, da do ruskih vojakov v Ukrajini čuti enak ponos, kot "smo ponosni na Petrove bojevnike".

Putin je na srečanju poudaril tudi, da se Rusija ne bo zaprla pred preostalim svetom, kot je to storila Sovjetska zveza. Tudi če ZDA in Evropska unija z Rusijo ne želijo poslovati, meni, da bodo države v Aziji, Latinski Ameriki in Afriki. "Naše gospodarstvo bo odprto. Nemogoče je, razumete? Nemogoče je zgraditi ograjo okoli države, kot je Rusija. In te ograje ne nameravamo graditi," je dejal.

20.53 IAEA načrtuje obisk v ukrajinski jedrski elektrarni pod nadzorom Rusije

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je danes sporočila, da namerava kljub nasprotovanju Kijeva obiskati jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki stoji v delu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ta misija ni stvar želje ali hotenja, ampak je obveznost Ukrajine in IAEA," je dejal generalni direktor IAEA Rafael Grossi pred zasedanjem upravnega odbora, ki bo ta teden na Dunaju. Dodal je, da so trenutne razmere nevzdržne, saj se nujna vzdrževalna dela nenehno prelagajo, ključna oprema ni dobavljena, nevarnost nesreče pa se povečuje.

Jedrska elektrarna v Zaporožju na jugovzhodu Ukrajine je največja v Evropi, trenutno pa jo zasedajo ruske sile. Rusija je 19. maja zagrozila, da bo Ukrajino odrezala od elektrarne v Zaporožju, če Kijev ne bo plačal Moskvi za proizvedeno električno energijo.

Grossi je dejal, da je zelo zaskrbljen zaradi "izjemno stresnih in zahtevnih delovnih pogojev, v katerih ukrajinsko osebje upravlja elektrarno, zato morajo na lokacijo oditi strokovnjaki IAEA za varnost in zaščito". Dodal je, da si "aktivno prizadeva" za organizacijo mednarodne misije v Zaporožju, ki bo opravila nujna varnostna dela.

Vendar so uradniki v Kijevu danes znova izrazili nasprotovanje takšnemu obisku. Z obiskom bi IAEA le "legitimirala okupacijo elektrarne, nihče iz Ukrajine jih ni povabil tja", je po navedbah AFP sporočila ukrajinska jedrska agencija Energoatom.

Obisk uradnikov mednarodne agencije za jedrsko energijo bi bil mogoč šele, ko bi Ukrajina znova prevzela nadzor nad elektrarno, je vztrajal Energoatom in navedel primer Černobila, ki ga je IAEA obiskala konec aprila, šele po umiku ruskih vojakov z območja elektrarne.

20.44 Zahodni uradnik: Severodoneck bo padel

Visoki zahodni uradnik je danes za BBC povedal, da ruske sile "verjetno nadzorujejo" Severodoneck in bodo "prej ali slej obkolile ukrajinske branilce na tem območju".

Pod pogojem anonimnosti je zanikal, da bi težko orožje, ki ga je Zahod poslal Ukrajini, prispelo prepozno in v premajhnih količinah, da bi to spremenilo izid. "V Donbasu se bo odvilo še veliko bitk," je dejal in dodal, da ruske sile še vedno ne napredujejo s hitrostjo, na katero je Moskva upala.

20.37 Aslin: Želel sem si drugačnega izida

Aiden Aslin, Britanec, ki so ga Rusi danes obsodili na smrt, je podal izjavo. "Upal sem, da bo sojenje bolj pošteno glede na to, da sem pomagal pri preiskavi in sem se predal Ljudski republiki Doneck. Želel sem si drugačnega izida, a Bog bo presodil, kaj se mi bo zgodilo, ko bo čas za to," je dejal.

19.52 Ruske oblasti ne načrtujejo novih ustavitev dobav plina

Ruska vlada trenutno ne namerava ustaviti dobave plina nobeni državi več, je danes po navedbah ruskih virov povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Države, ki ne prejemajo več zemeljskega plina iz Rusije, so Poljska, Bolgarija, Finska, Nizozemska in Danska. Za zdaj na ta seznam ne bodo dodali novih držav.

"Sistem deluje, bil je prilagojen in tisti, ki prejemajo plin, že delajo po novem sistemu," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa dejal Peskov. Ruski predsednik Vladimir Putin je marca namreč odredil nov plačilni sistem kot odziv na sankcije, ki so jih zahodne države uvedle proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino.

V postopku morajo stranke odpreti posebne račune pri ruski državni banki Gazprombank. Tam lahko račune plačujejo v evrih ali dolarjih kot prej. Banka prejeti denar pretvori v rublje in ga nakaže ruskemu energetskemu podjetju Gazprom.

Evropska komisija meni, da sankcije EU niso kršene, če podjetja plačila na račun pri Gazpromu izvajajo v evrih ali dolarjih, kot je določeno v pogodbah. Poljska, Bolgarija, Finska, Nizozemska in Danska pa so prehod na novo shemo zavrnile.

19.43 Ukrajinsko zunanje ministrstvo: Obsojenci so varovani z zakonom

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je dejalo, da so vsi obsojeni moški vojaki ukrajinskih oboroženih sil, zato bi morali imeti pravice vojnih ujetnikov. "V skladu z mednarodnim humanitarnim pravom zanje velja pravni status borcev," je dejal Oleh Nikolenko, tiskovni predstavnik ministrstva.

"Sovražnike je prepovedano zlorabljati, jih ustrahovati ali se do njih nečloveško vesti. Tako imenovano 'sojenje' ukrajinskim vojakom na okupiranih ukrajinskih ozemljih je ničvredno," pravi Nikolenko. Dejal je tudi, da sojenje postavlja "interese propagande nad zakon in moralo".

"Ukrajinska vlada si bo še naprej prizadevala izpustiti vse zagovornike Ukrajine," je sklenil.

17.41 Ruski mediji: Obsojeni Britanca in Maročan bodo ustreljeni

Ruska prorežimska agencija RIA Novosti poroča, da bodo obsojene Britanca in Maročana ustrelili "v skladu z zakoni Ljudske republike Doneck". 

Na mednarodno nepriznanem sodišču samooklicane Ljudske republike Doneck, ki ji neodvisnost priznava le Rusija, sta bila danes na smrt obsojena dva Britanca in en Maročan.

Po poročanju agencije je predsednik sodišča dejal, da imajo obsojeni mesec dni časa za pritožbo. Dejal je tudi, da je bil Pinner "v Združenem kraljestvu priznan kot terorist in je bil iskan zaradi sodelovanja v konfliktu med Irakom in Sirijo".

17.30 Britanska vlada "globoko zaskrbljena" zaradi smrtnih obsodb Britancev

Vlada Združenega kraljestva je "globoko zaskrbljena" zaradi smrtnih obsodb, izrečenih Britancema Aslinu in Pinnerju, pravi Downing Street. "Vedno smo govorili, da vojnih ujetnikov ne bi smeli izkoriščati v politične namene," pravi tiskovni predstavnik premierja Borisa Johnsona.

"V skladu z Ženevsko konvencijo so vojni ujetniki upravičeni do vojaške imunitete in jih ne bi smeli preganjati zaradi sodelovanja v sovražnosti. Zato bomo še naprej sodelovali z ukrajinskimi oblastmi, da bi poskušali zagotoviti izpustitev vseh britanskih državljanov, ki so služili v ukrajinskih oboroženih silah in ki jih držijo kot vojne ujetnike," še dodaja. 

Zunanja ministrica Liz Truss pa je dejala, da je sodba sodišča "navidezna sodba brez kakršnekoli legitimnosti".

17.15 Ukrajinski obrambni minister: Vsak dan umre do 100 ukrajinskih vojakov

Ukrajina v spopadih na fronti z ruskimi enotami vsak dan izgubi do 100 vojakov, v težkih bojih vsak dan beležijo tudi do 500 ranjenih, je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Države je pozval tudi k obsežnejši in hitrejši dobavi orožja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Razmere na fronti so težke. Vsak dan je ubitih do 100 naših vojakov in do 500 ranjenih. Rusija še naprej pritiska s svojo množičnostjo, se spotika, naleti na močan odpor in utrpi veliko žrtev," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na družbenih omrežjih zapisal Reznikov.

Reznikov je poročal tudi o stanju zalog orožja, ki je na voljo ukrajinskim oboroženim silam. Ukrajinska vojska je od začetka ruske invazije 24. februarja na primer prejela več kot 150 težkih havbic kalibra 155 milimetrov iz zalog Nata.

"Zaloge streliva tega kalibra so že zdaj za 10 odstotkov večje od naših zalog sovjetskega streliva velikega kalibra, ki so bile Ukrajini na voljo pred 24. februarjem 2022," je še zapisal Reznikov.

Države je kljub temu pozval k bolj obsežni in hitrejši dostavi orožja. "Ne morem reči, da sem zadovoljen s hitrostjo in količino dobav," je sklenil Reznikov, ki se je hkrati zahvalil državam za pomoč. Po njegovih besedah je Ukrajina prejela še 50 artilerijskih kosov drugih kalibrov, zaloge streliva pa znašajo približno 75 odstotkov predvojne ravni.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pravi, da Ukrajina v spopadih na fronti z ruskimi enotami vsak dan izgubi do 100 vojakov, | Foto: Reuters Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pravi, da Ukrajina v spopadih na fronti z ruskimi enotami vsak dan izgubi do 100 vojakov, Foto: Reuters

16.19 Komisija naj bi stališče o članstvu Ukrajine v EU sprejela prihodnji teden

Evropska komisija bo stališče o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini predvidoma sprejela prihodnji teden. V ponedeljek je predvidena razprava kolegija komisarjev o tem, v petek pa naj bi tudi sprejeli stališče, so danes sporočili v Bruslju. O stališču Evropske komisije bodo nato konec junija na vrhu razpravljali voditelji EU.

Kolegij komisarjev bo v ponedeljek predvidoma opravil razpravo o mnenju Evropske komisije glede podelitve statusa kandidatke za članstvo Ukrajini. Po tej razpravi bo dokončan predlog stališča, je danes pojasnil glavni govorec Evropske komisije Eric Mamer.

Odločitev bo nato kolegij predvidoma sprejel na tedenskem zasedanju, ki pa je predvideno za petek, in ne za sredo, kot je običajno, je še dejal.

O mnenju Evropske komisije bodo na vrhu v Bruslju 23. in 24. junija razpravljali voditelji EU, med katerimi bo prvič tudi novi slovenski premier Robert Golob. Poleg Ukrajine je predvidena tudi razprava o stališču Evropske komisije glede statusa kandidatke za članstvo v EU za Moldavijo in Gruzijo, tako da je pričakovati tudi stališče Evropske komisije o teh dveh državah.

Tri vzhodnoevropske države so prošnje za članstvo podale kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino, konec februarja. Vse tri so sicer del Vzhodnega partnerstva EU, ki od leta 2009 skrbi za intenzivnejše politično združevanje in gospodarsko povezovanje s šestimi partnerskimi državami vzhodne Evrope in južnega Kavkaza. Z EU pa imajo sklenjene tudi pridružitvene in prostotrgovinske sporazume.

15.58 Ujeta Britanca in Maročan obsojeni na smrt

Dva Britanca in en Maročan, ki so jih ruske sile ujele pri pomoči ukrajinski vojski, so obsojeni na smrt, poroča ruska tiskovna agencija RIA Novosti. 28-letni Aiden Aslin iz Nottinghamshira, 48-letni Shaun Pinner iz Bedfordshira in Saaudun Brahim iz Maroka so se pojavili na sodišču v Ljudski republiki Doneck, ki ga vodijo proruski uporniki. Sodišče ni mednarodno priznano, poroča BBC.

Gre za tuje borce, ki so služili pripadnikom ukrajinskih oboroženih sil, Rusi pa trdijo, da so plačanci.

Združeno kraljestvo je jasno povedalo, da sta vojna ujetnika, ki imata imuniteto, in se ne bi smela soočiti s kazenskim pregonom zaradi sodelovanja v sovražnosti. 

Kdo sta Britanca, ki so ju Rusi obsodili na smrt?

28-letni Aiden Aslin iz Nottinghamshira se je po besedah njegove družine v Ukrajino preselil leta 2018. Tam je služil kot marinec in se pridružil ukrajinski vojski, zaročen je z Ukrajinko in Ukrajino ima za svoj dom. Nekdanji oskrbovalec se je pred tem boril tudi s kurdskimi oboroženimi enotami v Siriji proti tako imenovani Islamski državi. Na fotografijah, ki so jih Rusi objavili na družbenih omrežjih, ima polno modric in je otekel.

Aidan Aslin se je po besedah njegove družine v Ukrajino preselil leta 2018. | Foto: Reuters Aidan Aslin se je po besedah njegove družine v Ukrajino preselil leta 2018. Foto: Reuters

48-letni Shaun Pinner iz Bedfordshira pa je bil pred selitvijo v Ukrajino "ugledni vojak v britanski vojski". V Ukrajino se je preselil pred štirimi leti. "Shaun uživa v ukrajinskem načinu življenja in Ukrajino dojema kot državo, ki ga je posvojila. V tem času je spoznal tudi Ukrajinko, s katero se je poročil in ki se zavzema za humanitarne potrebe države," pravi njegova družina. Njegova triletna pogodba naj bi potekla konec tega leta, po besedah njegove družine pa se je nameraval podati v humanitarne vode. "Je vesel, ljubeč, dobronamerni mož, sin, oče, brat in prijatelj," so še zapisali.

Shaun Pinner Ukrajino dojema kot državo, ki ga je posvojila. | Foto: Reuters Shaun Pinner Ukrajino dojema kot državo, ki ga je posvojila. Foto: Reuters

15.01 Lavrov zagrozil Zahodu

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je ponovno zagrozil Zahodu. Dejal je, da Ukrajina otežuje izvoz žita, ker ne odstranjuje min iz svojih črnomorskih pristanišč. Kijev je obtožil "militaristične retorike".

Pravi, da bi morala Ukrajina odpraviti blokado pristanišč, kar je, po njegovem mnenju, "zelo preprosto". "Ruska vojska že več kot mesec dni razglaša dnevne koridorje varnega prehoda, ki jih lahko uporablja katerakoli ladja brez predpogojev, ovir ali nevarnosti zase," je poudaril. 

Ukrajina je dejala, da potrebuje "učinkovita varnostna jamstva", preden lahko začne dostavo, in izrazila zaskrbljenost, da bi Moskva lahko uporabila vse mogoče koridorje za napad z morja. 

Lavrov pravi tudi, da upa, da Ukrajina od Zahoda ne bo zahtevala več orožja. "Takšno retoriko in paniko v medijih bi morali že zdavnaj ustaviti," meni. Zahodu je tudi zagrozil, da popuščanje vojaškemu razpoloženju Kijeva ne bo pripeljalo nič dobrega.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Kijev obtožil "militaristične retorike". | Foto: Reuters Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je Kijev obtožil "militaristične retorike". Foto: Reuters

14.40 ZN: 4,8 milijona Ukrajincev v Evropi registriranih kot beguncev

Od začetka ruske invazije na Ukrajino konec februarja je bilo v Evropi 4,8 milijona Ukrajincev registriranih kot beguncev, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili Združeni narodi.

"Vojna v Ukrajini je povzročila eno največjih kriz na svetu," so sporočili iz Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR).

Posodobitev podatkovnega portala agencije o razmerah v Ukrajini, ki naj bi bolje odražala premike v od vojne opustošeno državo in iz nje, je pokazala, da so od 24. februarja v 44 evropskih državah kot begunce registrirali skupno 4,8 milijona Ukrajincev.

Državo jih je dejansko zapustilo še več, saj je bilo po podatkih UNHCR do torka zabeleženih več kot 7,3 milijona prehodov meje iz Ukrajine in 2,3 milijona prehodov nazaj v državo.

Nekateri ljudje so se vračali sem in tja iz različnih razlogov, med drugim zaradi obiskovanja družin, preverjanja stanja na domovih, pomoči drugim pri pobegu ali vrnitve na delovno mesto, so sporočili iz ZN.

Po ocenah UNHCR je poleg tistih, ki so pobegnili iz Ukrajine, v opustošeni državi razseljenih več kot osem milijonov ljudi.

Največ ukrajinskih beguncev je sprejela Poljska, kamor se je zateklo 3,8 milijona ljudi. Poljska je prav tako zabeležila 1,7 milijona prehodov nazaj v Ukrajino. Po podatkih UNHCR se je na Poljskem kar 1,15 milijona Ukrajincev registriralo kot beguncev.

14.26 Zelenski zahteva izključitev Rusije iz FAO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na današnjem srečanju OECD v Parizu poudaril, da se "o podaljšanju članstva Rusije v Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) ne smemo pogovarjati", saj Rusija s svojimi dejanji "strada od 400 milijonov do milijarde ljudi", piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je sicer države članice OECD pohvalil, ker so večinoma prekinile stike z Rusijo in onemogočile rusko članstvo v tej organizaciji. Opozoril pa je, da "nekatere vlade, države in mednarodne organizacije menijo, da lahko sedijo križem rok in se ne odzovejo na to, kar se dogaja. Gre za problem vrednot, ne geopolitike," navaja spletni portal Politico.

Zelenski je k blokadi ruskega članstva v FAO pozval, ker ruska mornarica več mesecev blokira ukrajinska pristanišča. Rusija na ukrajinske očitke odgovarja, da je Ukrajina za blokado izvoza žita odgovorna sama, saj naj bi minirala pristanišče v Odesi, še poroča Politico.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je v sredo na pogovorih v Turčiji, ki jih podpirajo tudi ZN, zatrdil, da je Moskva pripravljena zagotoviti varen prehod ladjam, ki prevažajo ukrajinsko koruzo in pšenico. Po navedbah AFP Ukrajina odgovarja, da je pripravljena obnoviti pošiljke žita, vendar potrebuje konkretna varnostna zagotovila Rusije.

Ukrajina in Rusija skupaj proizvedeta tretjino svetovne pšenice in ječmena ter polovico sončničnega olja. Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je dejal, da je glavni problem, kako zagotoviti nemoten izvoz iz Odese in to, da Rusija tega ne bi izkoristila za napad na mesto.

13.31 Ukrajina: Vojska napreduje v Hersonu, Rusi utrpeli izgube

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je v četrtek objavilo, da je vojska začela protiofenzivo, da bi ponovno zavzela del ozemlja v južni hersonski regiji.

Na ministrstvu niso navedli več podrobnosti, so pa sporočili, da so ruske sile utrpele izgube.

11.39 "Svet je na robu strašne prehranske krize"

Zelenski je v televizijskem nagovoru opozoril, da je svet na robu "strašne prehranske krize", ker Ukrajina ne sme izvažati velikih količin pšenice, koruze, olja in drugih izdelkov.

Milijoni ljudi bi lahko umrli od lakote zaradi ruske blokade ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je v četrtek dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

V skoraj 15 tednih vojne je Rusija zasedla velike dele ukrajinske obale, njene vojaške ladje pa nadzorujejo Črno in Azovsko morje.

Ukrajina in Zahod obtožujeta Moskvo, da uporablja dostop do hrane kot orožje. Rusi krivijo ukrajinske mine na morju in mednarodne sankcije, ki jim jih je naložil Zahod.

Pred rusko invazijo je Ukrajina izvozila do šest milijonov ton žita na mesec, zdaj pa je ta količina padla na milijon ton.

11.00 Ukrajinski guverner: Zahodno orožje bi rešilo bitko za Severodoneck

Guverner Luganska Sergej Hajdaj je dejal, da bi z zahodnim orožjem, če bo dostavljeno, bitko za Severodoneck lahko končali v dveh ali treh dneh, in sicer v korist Ukrajine. Kot pravi, bi artilerija zagotovila ognjeno moč, ki jo Ukrajinci potrebujejo za zatiranje ruskih sil. "Naše specialne enote lahko potem mesto očistijo v dveh ali treh dneh," je dejal Hajdaj.

10.07 Predstavnik Rusije pri ZN: Zelo kmalu bomo dosegli svoj glavni cilj

Stalni predstavnik Rusije pri ZN je dejal, da Moskva napreduje v Ukrajini ter da bosta vzhodni regiji Doneck in Lugansk "zelo kmalu osvobojeni", poroča BBC.

"Zdi se mi, da je napredek. Nihče ni obljubil rezultata v treh dneh ali tednu. Zdaj nekateri strokovnjaki zagotavljajo, da je ruska vojaška operacija zastala in poteka veliko počasneje, kot je bilo načrtovano. A napredek je, nadaljuje se in to je jasno kot beli dan," je za BBC povedal Vasilij Nebenzja.

Na vprašanje, ali priznava, da je prvotni načrt za prevzem Kijeva in tam uvedbo proruskega režima popolnoma propadel, je odgovoril: "O takih načrtih ne vem ničesar. Nihče iz ruskega poveljstva ni nikoli na glas rekel, da namerava Moskva prevzeti nadzor nad Kijevom z vzpostavitvijo marionetne vlade."

Po njegovih besedah ​​je zdaj glavni cilj osvoboditev Donbasa. "Samo dajte času čas in videli boste osvobojeni območji Donecka in Luganska. In upam, da se bo to zgodilo zelo kmalu," je sklenil.

8.44 Inštitut za preučevanje vojne: To so sporočila, ki jih Rusi pošiljajo ukrajinskim vojakom

Inštitut za preučevanje vojne je objavil novo analizo in zemljevid spopadov v Ukrajini. 

Kot so zapisali, ruske sile stopnjujejo uporabo psiholoških in informacijskih operacij za zmanjševanje morale ukrajinskih vojakov.

Ukrajinski generalni obveščevalni direktorat (GUR) poroča, da ruske sile pošiljajo grozeča sporočila na osebne naprave ukrajinskih vojakov, v katerih jih pozivajo, naj odložijo orožje, se predajo ali postavijo na stran Rusije.

GUR je poročal, da so ruske sile pošiljale sporočila na različnih platformah, vključno s SMS-sporočili, Telegramom, Viberjem, Signalom in WhatsAppom. V sporočilih so grozili, da bodo škodovali ukrajinskim vojakom ali članom njihovih družin.

Poleg tega južno operativno poveljstvo Ukrajine poroča, da ruske vojaške sile na Krimu ponarejajo rezultate obveznih zdravniških pregledov, opravljenih med služenjem vojaškega roka, da bi povečali število nabornikov.

7.03 Pravosodni ministri EU o boju proti nekaznovanosti v zvezi z rusko agresijo

Ministri držav članic EU za pravosodje bodo na današnjem zasedanju v Luxembourgu govorili o boju proti nekaznovanosti v luči ruske agresije na Ukrajino in predlogu Evropske komisije glede uvrstitve kršenja sankcij na seznam kaznivih dejanj EU. Zasedanja se bo prvič udeležila tudi nova slovenska pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan.

Zasedanja se bo prvič udeležila tudi nova slovenska pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. | Foto: STA , Zasedanja se bo prvič udeležila tudi nova slovenska pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Foto: STA ,

Pravosodni ministri EU bodo v razpravi o pravosodnem odzivu Unije na dogajanje v Ukrajini govorili o boju proti nekaznovanosti za zločine, zagrešene v državi. Osredotočili se bodo na podporo Unije preiskavam in pregonu mednarodnih zločinov ter učinkovito izvajanje sankcij proti Rusiji.

Z vojno v Ukrajini bo povezana tudi prva razprava pravosodnih ministrov o predlogu Evropske komisije za razširitev seznama kaznivih dejanj v EU, na katerega bi dodali kršenje sankcij. S tem je sicer povezan tudi predlog direktive, ki bi omogočila zaplembo nezakonito pridobljenega premoženja tistim, ki bi jih kršili. To premoženje bi lahko uporabili za obnovo Ukrajine.

6.25 Ukrajinci: Po 14-urni bitki smo uničili "elitno" rusko enoto

"Naši fantje so opazili saboterje, uporabili orožje in jih prisilili, da so se umaknili," trdijo Ukrajinci.

Ukrajinska vojska pravi, da je po več kot 14-urni bitki uničila enoto "elitnih" ruskih vojakov. V objavi na Facebooku je jurišna brigada ukrajinskih oboroženih sil sporočila, da so njene enote ustavile poskus ruske enote, da bi prečkala avtocesto na vzhodu Ukrajine.

Ukrajinski vojaki trdijo, da so po več kot 14-urni bitki uničili enoto "elitnih" ruskih vojakov.  | Foto: Reuters Ukrajinski vojaki trdijo, da so po več kot 14-urni bitki uničili enoto "elitnih" ruskih vojakov. Foto: Reuters V nekem trenutku med spopadom so Ukrajinci povedali, da so spoznali, da se borijo proti pehotni diviziji ruskih oboroženih sil s sedežem v Pskovu, ki jih "ruske oborožene sile štejejo za elito". Za odstranjevanje ruskih bojnih vozil in vojakov so uporabili izstrelke granat NLAW.

Prejšnji teden je Ukrajina trdila, da je uničila celotno rusko vojsko v Izjumu, ukrajinski voditelj Volodimir Zelenski pa je dejal, da je Rusija izgubila 200 letal, kar dokazuje, da ruski vojski ne uspeva prevzemati vodstva v zračni vojni nad Ukrajino.

Zahodni uradniki ocenjujejo, da je bilo v invaziji ubitih okoli 15 tisoč Rusov. Ukrajina po drugi strani trdi, da je ubila 30 tisoč ruskih vojakov.

6.17 Zelenski: Usoda Donbasa je odvisna od bitke za Severodoneck

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da branilci Severodonecka na vzhodu Ukrajine ruskim silam v "srditem in težkem boju" povzročajo velike izgube.

"V Severodonecku se o usodi Donabasa odloča na več načinov," je dejal Zelenski v svojem nočnem videonagovoru.

Večji del severnega Donecka je pod nadzorom ruskih sil, ukrajinski branilci pa še vedno držijo le predmestja tega mesta, je danes povedal guverner Luganska Sergej Hajdaj.

6.15 Nova poročila o žrtvah

Iz Ukrajine so sporočili, da je bilo v ruskih napadih na ukrajinska mesta ubitih več civilistov. V Donecku so umrli najmanj štirje ljudje, pet pa je bilo ranjenih, poročajo oblasti.

Polje
Novice Presunljive številke, ki razkrivajo, kako hudo je bilo v Ukrajini že pred vojno
Timothy Snyder
Novice Mož, ki bi ga Putin verjetno najraje utopil v žlici vode
Boris Johnson
Novice Britanskega premiera pozivajo k odstopu
aNGELA mERKL
Novice Merklova brani svoj zapis o Putinu: Nimam se za kaj opravičevati
Ne spreglejte