Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2018,
13.40

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Rusija Ukrajina

Sobota, 1. 12. 2018, 13.40

5 let, 4 mesece

Ukrajina v 24 urah vstop v državo zavrnila že okoli sto Rusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Ukrajina, Rusija, meja | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ukrajina, ki je po novih zaostritvah odnosov z Moskvo in razglasitvi vojnega stanja v petek odraslim moškim iz Rusije prepovedala vstop v državo, je v prvih 24 urah po sprejetju te prepovedi zavrnila vstop na ozemlje države približno sto ruskim državljanom.

Ukrajina, Rusija, meja
Novice Ukrajina: Rusom med 16. in 60. letom starosti vstop prepovedan

Ukrajina je ruskim moškim, starim od 16 do 60 let, prepovedala vstop v državo, izjeme veljajo le iz humanitarnih razlogov ali zaradi udeležbe na pogrebu. Kijev je ukrep sprejel zaradi bojazni, da Rusija skuša na njeno ozemlje poslati vojake, ki bi organizirali vstajo proti ukrajinskim oblastem.

Za zavrnitev vstopa obstajajo različni razlogi, je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskih obmejnih varnostnih organov. Nekateri niso želeli dati jasnih informacij o razlogih za njihovo pot v Ukrajino, drugi pa niso imeli ustreznih potnih listov, ampak le druge ruske identifikacijske dokumente, je dejal.

Rusija vrača udarec

Na drugi strani je Rusija, ki je v petek sicer sporočila, da ne bo sprejela protiukrepov, vstop v državo preprečila 40 Ukrajincem.

Ukrajina, Rusija, meja | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ukrajinski ukrep je bil načeloma v veljavi že od aprila 2014, a so ruskim moškim, če so predložili namen svojega potovanja, dovolili vstop v državo. Od januarja dalje ukrajinski organi vsem ruskim državljanom ob prestopu meje odvzamejo prstne odtise. Prav tako v Ukrajini že dlje časa poteka razprava o uvedbi vizumov za ruske državljane.

Ukrajina je zaradi nedeljskega incidenta pred Krimskim polotokom, ko je Rusija zasegla tri ukrajinske vojaške ladje s posadkami, v sredo razglasila vojno stanje v desetih regijah ob meji z Rusijo, ob Črnem in Azovskem morju.

Ne spreglejte